Vali Erdoğan Bektaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ukrayna ile Türkiye arasında ilişkiler devam etmesi gerektiğini belirterek;
“Zonguldak ile Ukrayna iki denizin yakasındadır. Oldukça sık ilişkileri olan iki ülkedir. Biz daha çok Ukrayna’nın sahil Şehri Odessayı biliyoruz. Ukrayna’dan gelen davet üzerine biz burada Belediye başkanımız ve ticaret odası başkanımız ile gittik. Bir ay önce bu bölgeye bir gezi düzenledik. Biz hem Türkiye-Ukrayna arasında iyi ilişkiler olduğunu ve bu ilişkilerin giderek arttığını ve büyüdüğünü biliyoruz. Hem de Zonguldak la liman şehri kodese arasında Zonguldak ili Sidekos arasında Diğer liman şehirleri alışverişlerin ve yük taşımacılığının ekonomik faaliyetlerin yürüdüğünü biliyoruz. Kodese limanı ile Zonguldak limanı arasında düzenli Roro seferleri devam ediyor. Bugün bile limanımızda Ukrayna Roro gemisinin bulunduğunu ve şu anda faal olduğunu biliyoruz. Sidecost’tan bir talep oldu eskiden orada oraya da bizim Roro seferlerimiz vardı. Eskiden yapılan Roro seferleri durmuş yeniden canlandıra bilir miyiz diye bir talipuzu ve gittik arkadaşlarımızla birlikte gördük. Bu bölgede bir inceleme yaptık. Çok verimli bir ziyaret gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bu çerçevede sizin ziyaretinizde çok iyi oldu. Umarız bu konuda gelişmeler olur” dedi.

“KARADENİZ BARIŞ DENİZİ”
Makamda yapılan ziyarette konuşan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha’da, Ukrayna Türkiye arasında 1 buçuk milyon civarında turist taşımacılığının yapıldığını belirterek, Denizli feribot seferlerinin başlatılması için gerekli adımların atılmasını istedik.
Büyükelçisi Andrii Sybiha şöyle konuştu;
“Ukrayna’nın büyükelçisi olarak ilinizde bulunmaktan son derece mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Bir ili ziyaret ederken genelde iyi veya çok iyi bir gündem ile gelme şansım oluyor. Gerçekten ilişki ve söz konusu stratejik ortama yakışan bir ilişkidir ve Ukrayna ile Türkiye arasında var olan stratejik ortaklık bunu tam anlamda karşılamaktadır. Gerçekten Türkiye ile Ukrayna arasında sorun bulunmamaktadır. Aynı zamanda biz birbirimizi tamamlayıcı iki ülkeyiz ve bunun sayesinde ilişkilerimizi kazan, kazan formuna göre inşa edebiliyoruz. Bugün gerçekten çok özel bir ilde bulunuyorum çünkü, burada iki ülkemizin ve halkımızın birbirlerine ne kadar yakın olduğunu iyi hissedebiliyoruz. Gerçekten belirtmiş olduğunuz gibi Karadeniz’in barış denizi olması yanı sıra birbirimizin birleştirilmesini istiyoruz. Çünkü Karadeniz üzerinde ticaret hacmimizi artırabilir aynı zamanda karşılıklı olarak bu ticareti geliştirebiliriz. Bugün burada bulunmamın sebebi de her son ve Odisse gibi deniz sahip olan bölgelere gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden sonra çok da isabetli oldu. Bölgeler arası işbirliği ve stratejik ortaklığımız çok önemli bir parçasıdır. Geçtiğimiz sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolara ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslayacak olursak son üç yılda yüzde 15 oranında bir artış kaydediyoruz. Buna rağmen hala gerçekleştirirmemiş potansiyelimiz var. Lojistik adımlarımız buna bir ivme kazandırabilir. Çünkü Ukrayna’nın sahip olmuş olduğu liman potansiyelini Zonguldak limanı ile birleştire bilirsek çok olumlu sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu bağlamda feribot seferlerinin artırılması ve deniz taşımacılığını devam ettirilmesi çok önemli hususlardır. Hava taşımacılığından bir örnek vermek istiyorum. Ukrayna ile Türkiye arasında haftada toplam 180 sefer gerçekleşiyor. Özellikle turistik sezonda bu daha fazla oluyor. Bilindiği üzere Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 1 buçuk milyon civarındadır. Bu kadar yoğun turist trafiğini gündeme alırsak tabii ki de deniz taşımacılığı geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü burada potansiyel var ve elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Deniz taşımacılığından bahsedecek olursak, Haydarpaşa ve Çorlutos arasında düzenli yolcu ve kargo feribot seferleri düzenlenmektedir. Bu sahip olduğumuz potansiyeli karşılamamaktadır. Aynı zamanda Ukrayna’da iken sporoski limanından Tekrar feribot seferlerinin başlatılması gerektiğini ifade etmiştiniz. Bunu duyduğuma çok sevindim” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim