Zonguldak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kabarık, TMO'ya seslendi.

 

Kabarık, "Fındık üretiminde yapılan araştırmalara göre; Türkiye de dekar başına üretimin, ABD  ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düşük olduğu dikkat çekilmektedir. Türkiye'nin 2010-2014 yılları arasında dekara fındık veriminin 107 kilo iken ABD ‘de 285 kilo, Gürcistan'dan 184 kilo ,İtalya'dan 251 kilo ve İspanya'dan 110 kilo üretildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Azerbaycan ve Gürcistan'daki üretim artışını önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin fındık ihracatını olumsuz etkileyebileceği tahmin edilmektedir. Son yıllarda dış piyasalarda fındık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle fındık üretimi yaygınlaşmaktadır. Çikolata sanayide faaliyet gösteren firmalarda ham madde giderlerini azaltmak amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan ‘da fındık yetiştiriciliğini teşvik ederek, Türkiye'nin pazarındaki etkinliğini azaltmayı hedeflemektedirler.

Dünya fındık üretiminin 1960 yıllarında yaklaşık 250 bin ton civarında iken son 5 yıllık süreçte ortalama 807 bin ton çıktığı kaydedilmektedir. Dünya fındık ihracatından son 5 yıllık ortalaması kabuklu fındığın 684 bin ton olduğu, bunun% 75 inin Türkiye'nin gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Üretici olmamalarına rağmen Almanya ,Fransa,  Hollanda, Belçika ve İsviçre'nin Türkiye den ithal ettikleri fındığı, çikolata ve şekerleme ürünleri haline getirilerek, Türkiye'ye ve Dünyaya ihraç eden ülkelerin başında geldiği bilinmektedir.

"UMUT ETTİKLERİ HEDEFE HİÇ BİR ZAMAN ULAŞAMAYAKLAR"

Ticari değeri yüksek olan fındık Türkiye de  KDZ. ilerinde tek tarım tipi (mono kültür) olarak yapılır. Üretilen fındıkların %80 i Karadeniz Bölgesinden sağlanabilir. Fındık, Tarımda en önemli ihracat ürünümüzdür. Üretim ve ihracatta dünyada tekeliz. Yine de bir türlü fiyat istikrarını sağlayamıyoruz . Arz talep yüzünden değil ,spekülasyonlar sonucudur. Dünyanın en büyük fındık alımını yapan şirketler daha ucuza fındık temini için , Arjantin, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkelerde fındık yetiştirilmesine teşvik ve araştırma yaptıkları bilinmektedir. Ancak Türk fındık üreticisi desteklendiği takdirde umut ettikleri hedeflere hiçbir zaman ulaşamayacaklardır.

"DEVLETİMİZ FINDIK ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKMALIDIR"

TMO bu haksız rekabete karşı fındık alımına devam ettirmelidir. Fındık üreticimiz alan bazlı fındık desteğinin devamlılığının sürdürülmesi ve istikrarlı bir üretim yapılması sağlanmalıdır. Fındığımız üç, beş şirket sahiplerinin insafına bırakılmamalıdır, devletimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da fındık üreticisine sahip çıkmasını beklemekteyiz. Fındık fiyatlarının düşürmek isteyen çıkar gruplarına fırsat verilmesin ,Ziraat odalarımızda fındık fiyatlarını düşürmek isteyen çıkar gruplara fırsat verilmemesi , ayrıca  serbest piyasanın tekelci şartları altında ezilmemesi için, fındık üreticilerimizin  menfaatlerinin sağlanması  doğrultusunda her zaman gündemde tutulmaya çalışılacaktır" dedi.

Editör: TE Bilisim