Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali yeniden hayat buldu. Günler öncesinden sokaklara yansıyan sanatın renkli dünyası, festival kortejiyle bütün kenti kucakladı. Bu yıl festival korteji çok daha renkli, çok daha coşkulu. Rengarenk kostümler, uluslararası halk dansları ekiplerinin yerel kıyafetleri, halkın sıcak ilgisi sokakları kapladı. Ereğli bu üç gün müziğin, sanatın, kültürün ve birarada olmanın ayrıcalığını yaşıyor.

21’inci Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk, Kültür ve Sanat Festivali korteji Jet Yol ayrımından başlayarak sahil bandına ilerledi; ardından Atatürk Anıtı önünde son buldu. Balkonlardan, evlerinden, dükkanlarının önünden coşkuyla eşlik edenler bir tarafta, binlerce insan sokaklara döküldü ve festival heyecanını paylaştı.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş başta olmak üzere İl ve ilçe protokolü, sanatçılar, yurt dışından, Türkiye’nin pek çok bölgesinden festival için gelen konuklar ve Ereğlililerle kortej sahneye kadar ilerledi. Adeta karnaval gibiydi.

Korteje, ulusal ve uluslararası halk dansları toplulukları, sokak sanatçıları, ressamlar, heykeltraşlar, sanatçılar, sivil toplum ögütü temsilcileri katıldılar.

POSBIYIK: “ÖZLEMİŞİZ!”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Atatürk Anıtı önünde bulunan ana sahnede yaptığı konuşmada, beş senenin ardından yeniden sevgi barış dostluk dediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Sizleri özlemişiz. Festivali, sanatı, kültürü özlemişiz. Müziği özlemişiz. Bunların hepsiyle sizleri buluşturmak istedik. En çok da sizin sevgi barış dostluk diye bağırmanızı özledim. Ünlü sanatçılar olduğu için hep sanatçılardan bahsederler ama inanın adım adım dolaşacaksınız, Karadeniz Ereğli’de ağırlığın sanatta ve kültürde olduğunu göreceksiniz. El sanatları sergileri, yurt dışından gelen sanatçılar, plajımızda köpük şovlar, inanılmaz eğlenceler hazırladık. Vatandaşlarımız doğa yürüyüşlerine gidecekler. Kandilli varageline götürecek ekiplerimiz var. Yani tam bir sanat ve kültür olgusu hazırladık.

Festivali bir kentin en önemli unsurlarından biri olarak kabul ediyorum. Festivali yaptığınız zaman kentinizi tanıtacaksınız, onu marka kent yapacaksınız. Marka kent olma yolunda hızla ilerleyeceğiz inşallah. Karadeniz Ereğli’yi Türkiye’nin, Avrupa’nın her tarafında tanıtmaya devam edeceğiz.

Siz değerli hemşerilerime her şeyin en güzeli yakışır diyerek yola çıktık ve bu festivali hazırladık. İş zamanı çalışacağız, bütün gayretimizle devletimize hizmet edeceğiz, işyerlerimize hizmet edeceğiz ama eğlenceye geldiği zaman da eğleneceğiz. Türkiye’de ekonomik sıkıntılar var. Sizlerden rica ediyorum, üç gün boyunca kafanızı tamamen boşaltmanızı, sanatla, müzikle kültürle eğlenmenizi istirham ediyorum. Bütün hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Sizlerin mutlu olması en büyük dileğimiz. Bu duygularla 21. Festivalimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

VALİ BEKTAŞ:"EREĞLİ ÖZEL BİR YER"

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş da Karadeniz Ereğli’nin uzun süredir hasretini çektiği festivale kavuştuğunu ve kortej yürüyüşüyle festivalin başladığını belirterek şöyle dedi:

“Ereğli kendi içinde barışık bir kent. Biz bunları sizin o güleç yüzlerinden anlıyoruz. Sizlere teşekkür ediyoruz. Karadeniz Ereğli bölgemizde her vesileyle farklılığını ortaya koyuyor. Enerjisiyle, gelişmişliğiyle, sanayisiyle, ekonomisiyle, altyapısıyla, üstyapısıyla ve siz güzel insanlarıyla birlikte Karadeniz Ereğli özel bir yer. Bu özel yerde sizlerle bulunmaktan dolayı mutluyum. Üç gün festival sürecek. Üç gün dinlenecek, eğlenecek, dostluklarımızı pekiştirecek, sanatla, kültürle buluşacağız. Bu güzelliği bizlere hazırlayan başkanımızı hem kutluyoruz, hem teşekkür ediyoruz. Misafirlerimize, etkinlik gruplarımıza hoş geldin diyor, onlara da teşekkür ediyorum. Son olarak siz Ereğlili hemşerilerime bu güzelliği bize yaşattığınız için teşekkür ediyor, iyi eğlenceler diliyorum.”

FESTİVAL MEŞALESİ YAKILDI

Konuşmaların ardından protokol tarafından festivalin simgelerinden olan beyaz güvercinler uçuruldu. Daha sonra 21. Karadeniz Ereğli Sevgi Barış Dostluk Festivali için Anıt önünde hazırlanan meşale, protokol ve çeşitli siyasi parti temsilcileri tarafından hep birlikte yakıldı.

Festival kortej yürüyüşünde Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli Kaymakamı İsail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odası yöneticileri, yabancı dans ekipleri ve animatörlerin yanı sıra binlerce vatandaş yer aldı.

Editör: TE Bilisim