Zonguldak ili sınırları içinde iki lüks otel bulunmasına ramen konaklama yeterli mi ? 
Zonguldak ilinin toplam konaklama sayısı 18 adet.504 oda mevcut. Aynı anda 1031 kişiyi ağırlayabiliyor.
Bu rakam bir il sınırları içinde, Türkiye'nin İBBS TR 8.Bölgesi ortalamasının hayli altında bir rakam. Buna ramen şu durumda yeterli kalıyor ki yeni otellerin açılmasına ihtiyaç duyulmuyor. Yalnızca bayramlarda, tatilerde otellerde yer bulmak oldukca zor olduğunu biliyorum. Bunun haricinde tam kapasite hiç bir zaman çalışmıyor.
Iki lüks otel açılması ile bir zamanlar ünlü sanatcıları ağırlayan bazı oteller müşterisizlikten kapandı.
Batı Karadeniz illerinde (Türkiye'nin İBBS TR 8.Bölgesi) toplam 506 konaklama tesisi bulunuyor.506 tesisin sadece 18 adeti Zonguldak ilinde. Düşünün artık.
En fazla konaklama tesisi Karabük,94.Ikinci ise 77 sayısı ile Samsun geliyor.
Zonguldak, Batı Karadeniz sınırları içinde (TR 8.Bölgesi)bulunan toplam 10 ilin içinde sondan ikinci sırada.Zonguldak`tan sonra 12 konaklama tesisi ile sonuncu sırada Çankırı geliyor.
Bartın 79 tesisi ile 3.sırada. Kastamonu 62, Sinop 60,Amasya 38,Tokat 26 konaklama tesisi ile Zonguldak`ın önünde kapasiteye sahip.
Son zamanlarda çok katlı binalar, havuzlu siteler yapılmasına ramen Zonguldak neden otelleşemiyor ? 
Bartın ve Karabük`ün bu sıralamada ön safta yer almasında elbette ki Amasra, Inkum,Safranbolu gibi turistik yerleşimyeri olmasından kaynaklanıyor lakin bizim sahilierimiz Turkali ve Göbü tesisler yapıldıktan sonra Inkumu`ndan ne farkı kalır ? iklimi aynı denizi aynı.
Ben bir Turkali hayal ediyorum mesela.Sahil kenarında boydan boya bir gezi yolu ve denize bakan evler,pansiyonlar,oteller,kuzu mangal kokan lokantalar,balık restorantlar,dondurmacılar,cafeler,müzikoller,Türkü barlar.
1992`den sonra bu sehirden binlerce kisi göçtü.Turkali,Göbü`de yapilacak yazlik evlerle,devre mülklerle, bu kitleyi “Geri Dön Projesi“ ile en azından 3 ay Zonguldak`ta geçirmesi sağlanamaz mı ? 
Zonguldak ili sınırları içinde iki büyük antik kent var.Dünya‘nın en yaşlı ağacı,şelaleler,mesire yerleri,doğa yürüyüş parkurları vb. gibi. Tesisleştiğinde kulanilabilecek ve turist çekebilecek harika yerleri mevcut.
Bizim herhalde aklımız halen TTK`nın varlığında.Bütün yazışmalar, hesaplar, konuşmalar,toplantılar,seminerler bu kurumun kurtarılması üzerine kuruluyor.Bilgiler birikimler bu kurum üzerine.Diğer alanlarda gelişmemişiz.Bilgimiz yok galiba.Ama TTK her gecen gün tükeniyor.Tükendikce Zonguldak`ta çöküyor.
Bu konuda bu bölge icin kurulan BAKKA adında ki Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı`da yeterli kalamadı.Çok brokratik çalışıyor.Sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelemiyor.Fikir üretme, bunu insanlara anlatma,cesaretlendirme konusunda oldukca cılız kalıyor.
Bu şehri dönüştürmek için akla ve mantığa,cesarete ihtiyacımız var.

Görüntünün olası içeriği: Zonguldak Tarih, okyanus, yazı, su ve açık hava

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim