Hattat Holding'in Bartın-Amasra'daki kömür ocaklarından çıkardığı işçi sayısı dün çıkardığı 185 işçiyle birlikte 460'a ulaştı. Bartın Platformu, bu gelişmeler Hattat Holding'in Amasra'daki gerçek niyetinin kömür çıkarmak değil, termik santral kurmak olduğunu belirterek, "Hattat Amasra'dan gönderilmelidir" başlıklı bir basın açıklaması yayımladı.

Hattat Holding'in Amasra'da kömür ocaklarından çıkardığı işçi sayısının 460'a ulaşması üzerine Bartın Platformu yayımladığı yazılı açıklamada, "Hattat Holding 6 Kasım 2017 tarihinde o zamanki Enerji Bakanı Berat Albayrak huzurunda Eren Holding'le yapmış olduğu protokolle, Eren Holding'in Zonguldak Çatalağzı'da bulunan termik santrallerinin yılda 7 milyon tonluk kömür ihtiyacını Amasra'daki kömür ocaklarından karşılama taahhüdünde bulunmuştu. Şirketin bu protokolden sonra Amasra'da bulunan kömür ocaklarındaki çalışmalarını hızlandırmak için daha çok işçi alması gerekiyordu. Oysa Hattat Holding kömür çıkarmak için daha çok işçiye ihtiyacı olduğu zamanda, bütün işçilerini çıkarıyor" ifadelerini kaydetti.

Kömür bahane santral kuruyorlar

Hattat'ın toplam 460 işçiyi termik santral kurmak için gereken ÇED iznive birçok bürokratik izni hallettikten sonra işten çıkardığına vurgu yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

"Yıllardır dile getirmiş olduğumuz iddiaların hayata geçmeye başladığını görüyoruz. Hattat Amasra'ya kömür çıkarmaya değil, termik santral kurmaya gelmiştir. Amasra Hema Termik santralinin ihtiyacı olan kömürün Gömü Köyü'ndeki ocaktan çıkarılması mümkün değildir. Hattat'ın Eren Holding'e taahhüt ettiği yıllık 7 milyon ton kömürü Amasra'daki ocaklardan çıkarması mümkün değildir. Hattat Holding'in kömür ocaklarındaki faaliyetlerini durdurmasına rağmen Tarlaağzı'na liman yapmak için harıl harıl çalışması, yapmak istediği termik santrali yerli kömürle değil ithal kömürle çalıştıracağının en büyük göstergesidir. Çatalağzı'nda üç termik santrale sahip olan Eren Holding de aynısını yaparak Kolombiya'dan getirdiği kömürle santrallerini çalıştırmaktadır."

"Hattat Amasra'dan gönderilsin"

Hattat Holding'in Amasra'dan gönderilmesi gerektiğine değinilen açıklamada, "Halkın ihtiyacı olan istihdamı sağlamak için, Hattat'a rödovansla verilen Amasra B taşkömürü sahası Türkiye Taşkömürü Kurumu'na devredilmeli ve buradaki üretim devlet tarafından yapılmalıdır. Yani yöreye hiçbir katkısı olmayan, aksine termik santralle Bartın ve Amasra'mızın geleceğini karartacak olan Hattat Holding Amasra'dan gönderilmelidir. Halkımız ancak bu sayede, Amasra ve Bartın'ın kabusu olan termik santralden de kurtulma fırsatı bulabilir" denildi

Editör: TE Bilisim