TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurumun müessese müdürlüklerinden Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra’daki iş yerlerinde yer altında ve yer üstünde çalışan işçilere yönelik İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamında kurs veriliyor.
‘’KURS KAZALARIN AZALMASINDA ETKİLİ’’
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, 2014 yılında çıkartılan ilgili kanun gereğince söz konusu kursun kurum bünyesindeki müessese müdürlüklerinde yaklaşık 3 ay süreyle verildiğine dikkati çeken yetkililer, şöyle konuştu:
‘’Taşkömürü kurumunun iş güvenliği uzmanlarınca, yer altında ve yer üstünde işçi kadrosunda çalışanlardan kişi başına her yıl 2’şer saat olmak üzere kurs verilmektedir. İşçilere kursa katıldıklarına yönelik belge imzalatılmaktadır. Kurs süresinin bitiminde de her işçi kendilerine yöneltilen yazılı 10’ar soruyu doğru cevaplamak zorunda. Genelde soruların tamamı doğru yanıtlanmakta. İşçilerin bilgilerinin tekrarının yapıldığı kursta sorulara verilen yanıtlar her kişinin dosyalarına konulmaktadır. Kursun iş kazalarının azalmasında önemli katkısı olduğu etkili gözlemlenmektedir.
Bu kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanmaktadır.’’
Yetkililer, TTK’da İşçi Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerçekleştirdikleri yatırımların yanı sıra kursların da yapılmasının, ölümlü ve yaralamalı kazaların azalmasında etkin rol oynadığını kaydetti.
HABER-FOTOĞRAF: ORHAN AKYÜZ
Editör: TE Bilisim