Tahsin Erdem, açıklanan ekonomik istikrarı kalkanı tedbirlerinini olumlu ancak yetersiz olduğunu, SSK ve vergilerde çeşitli erteleme yerine indirim yapılmasının daha doğru olacağına inandıklarını ifade etti.
Yine açıklanan ekonomik tedbir paketlerinde çok sayıda sektörün yer almadığına dikkat çeken Tahsin Erdem, programı daha çok sektörlerin eklenmesi gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik istikrar ve kalkanı açıklamasından sonra maliye bakanının da açıklama yaparak yeni önerilere açık olduklarını ifade etmesinin çok güzel ve anlamlı olduğunu ve bu kapsamda da maliye bakanına açıklanan ekonomi paketlerindesektörlerin arttırılması hem de erteleme yerine indirim yapılması önerisinde bulunduklarını ifade eden Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Erdem şunları kaydetti:
ÜLKEMİZİN BU KRİZU DERİNLEŞMEDEN ATLATMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
"İstiklal kalkanı paketi şu an için günümüzde yaklaşık 15 günden beri zaten bütün sıkıntılar var efendim zaten özellikle devletin en üst seviyesinde en üst kademede mümkün olduğu kadar hatta eğer çok önemli değilse evlerinde insanlara çıkmamasını tavsiye telkinde bulunuyoruz ve tabii insanlar evlerinden çıkmaması aynı zamanda ekonominin yavaşlatılması anlamına geliyor. Tabii ki bir yandan virüse karşı tedbirleri alırken bir yandan da ekonomik anlamda ekonominin dinamiklerini yavaşlatma sebebiyle virüse karşı bir mukavemet geliştirmek gayreti içindeyiz. İnsanlar evden çıkmayınca ekonomide de yavaşlama oluyor ve özellik ve işverenlerin vergi ve SSK ödemeleri de büyük sıkıntıya düşüyorlar. Vergilerin ve SSK nın ertelemesi kararını olumlu buluyorum ama yetersiz erteleme yerine indirim yapılması daha doğru olur inancındayız. Ayrıca işçi ücretlerine desteği çok önemli buluyorum.
Ben şunu temenni ediyorum kriz işçilerin işten çıkartılmasını gerektirecek boyutlara ulaştırmadan ülkemizin krizi atlatmasını temenni ediyorum. Bir de şu var tabii ki isterim Mali Müşavirler olsun ister efendim diğer Esnaf ve Sanatkarlar olsun bunları tabii ki bu ekonomik tedbirleri yoksa ben asla mümkün değil tabii ki ekonominin dinamiklerini harekete geçirecektir en azından tedbirler alınacaktır ama mesela kamuoyunda bazı kesimlerde izaha muhtaç açık ve muhtaç."
KAMUOYUNA İYİ ANLATILMALI VE İZAH EDİLMELİ
Açıklanan ekonomik istikrar kalkanı tedbirlerinin kamuoyuna iyi anlatılması iyi verilmesi gerektiğini ifade eden Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Tahsin Erdem sözlerine şu şekilde devam etti;
"İşte 500 bin liranın altında mesajla insanlar istediği zaman bazı yönleriyle ele alabiliyor. 500 bin liranın altında kredi konut kredileri kullanacak olanlara yüzde Seksenler seviyesinde olan konut kredileriyüzde 90'lara çıkması bizi ne kadar ilgilendiriyor. ama inşaat sektörünü de çok ciddi derece ilgilendiriyor. Tabii ki tek başına inşaat sektörü bu ülkenin ekonominin lokomotifi değildir ancak tabii ki çok önemli kısmıdır iyi anlatılmalı izah edilmeli."
VERGİ VE SİGORTA PRİMLERİNDE İNDİRİME GİDİLMELİ
"Vergi ve sigorta primlerinde bence en azından bu günler için acil indirimlere gidilmeli, ertelenme tedbiri çok önemli buluyorum. Çok değerli tek başına bunları yeterli bulmuyorum.
Bunun dışında krizi inşallah derinleşmemesi adına bu tedbirlerin alınması önemsiyoruz."
YETMEZ AMA EVET
Yetmez ama evet diyebiliriz. Tabii ki ben bu çok önemli buluyorum. Yani hakikaten acil tabii ki üzerinde çizdiği çalışılmaz belki kamuoyunda da efendim ekonomide bazı sektörleri karşılamayacak olabilir yani bunları itiraz etmiyorum. Ama zaman içinde bu Tedbirlerin daha da kapsamının genişletilmesi ne gerek duyulacağı kanaatindeyim ve öyle olması da gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik tedbirler sadece belirli sektörleri değil tüm sektörleri kapsamalıdır. Kısaca ve özetle, maliye bakanımızın cumhurbaşkanımız açıklanmasından sonra yaptığı önerilere açığız açıklamasında son derece önemli buluyoruz. Bakanımız dışarıdan gelebilecek ya da bütün meslek örgütlerinden gelebilecek olan fikirlere açık olduğu ifade etti. Bu meyanda piyasada günlük ve ekonomik hayatım günlük nakit akışının nabzını en iyi tutan meslek örgütü olarak esnaflarımızın sosyal sigortalar primi yani SGK primlerinin ertelenmesinden ziyareti primlerin kaldırılması yani en azından kriz süresince efendim ya da indirilmesi sigorta primlerinin stopajlarının ya da diğer vergi oranlarında ciddi indirimlere gidilebilmesi için bu bu krize aşmakta en iyi enstrüman olarak görüyorum. Ben ilgili bakanlıkların çalışma bakanlığı, Sosyal güvenlik bakanlığı'na da maliye bakanlığının bu konulara da ben el atacağını, işte bunları değerlendireceğini düşünüyorum. Çünkü bakanımızın da bununla ilgili açıkça bir beyanı var. Bunu ben çok değerli buluyorum. Çünkü bugün anlamda bu tedbirler alınmazsa uygulamaya konulmazsa belki krizi çok daha derin hal alır ve bu sefer de tedbirler de çok ağır olur ülke ekonomisi açısından diye düşünüyoruz. Bu arada evet çok haklısınız Bir de sadece belirli sektörler için değil mesela kamuoyu da yankı buldu işleri iç hat seferleri hava yolları bilgili efendim KDV oranlarında indirim aslında bu genişletilebilir mesela."
ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS İŞLETMELERİ DURMA AŞAMASINA GELDİ
Yaşanan ekonomik kriz sebebiyle şehirlerarası otobüs firmalarının neredeyse faaliyetlerini durumu noktasına geldiğini belirten Tahsin Erdem, "Bugün duydum otobüs camiasında şehirlerarası otobüs camiasında şehir içi otobüsleri camiasında neredeyse durma noktasına geldi. Sektör tabii ki bunun dışında diğer içinde sektörleri de aynısı insanlar efendim şehir merkezlerine ya da evden çıkmadığı zaman günlük hayatta iştirak etmedikleri zaman tabii ki ekonomiye olumsuz bir katkıları oluyor. Bu manada ben bunu bu kapsamın genişletilmesini düşünüyorum. Bunu söylüyorum. Çünkü eğer ekonomik çarklar dönerse dolayısıyla verginin de ortaya çıkacağını ve önemi kaynak olur" dedi.
Editör: TE Bilisim