Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Zonguldak Şube Başkanı Osman Bayraklı, tavuk sektöründeki sorunları, rapor hazırlayarak Tarım Bakanlığı'na ilettiklerini belirterek şunları söyledi;

"Tarım Bakanımız başta olmak üzere, Hayvancılık Genel Müdürümüz ve kanatlı sektörünü ilgilendiren tüm bakanlık birim, Milletvekilimiz Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar Manisa Milletvekili Recai Berber, Tarım Komisyonu Başkanı Recep Konuk ile birlikte diğer il milletvekillerinin meclisteki makamlarına uğrayıp tavukçuluk sorunlarını Merkez birliği olarak iletmiş bulunmaktayız. Sonuç olarak tavuk üreticilerimizin olmazsa olmazından ondan bu zamana kadar adı bile anılmayan üreticilerimize Bakanlıkça isim kimlik verilmesi için taleplerimizi yeşil ışık alınmış olup, resmi olarak Kanatlı Hayvan Üretiminde Sözleşmeli Üretime İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığınca 27 Ekim 2017 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ama ne yazık ki 45 gün gecesini gündüzünü verip tavukları büyüten alın terinin hakkını alamayan, bu üreticilerimiz yönetmelik ile kimlik kazanmış, Devletimizin almış olduğu bu karara uymayan Entegrelerimiz bulunmakta olup, üreticilerimiz tavuk başına yaklaşık almış oldukları ortalama tavuk başı 1,10 Kr olduğu bunun da masrafa gitmiş olup, gerek banka borçlarının, gerek kömür, elektrik işçi, altlık gibi giderlere denk gelmesiyle para kazanamamaktadırlar.

Yıllarca borç batak altında kalıp üretim yapan üreticilerimiz ezilirken entegrelerin kapasite artırma ve büyüdüğünü görmek mümkündür. Bizler sadece üreticilerimizin alın terinin hakkını istiyoruz.

 İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın, Samsun, Denizli, Bursa, Elazığ, Uşak, Malatya, Çanakkale gibi toplamda 11 ilimizde 31 milyona yakın tavuk üretim durdurulmuştur. Bu durumu Merkez Birliği yönetim kurulu olarak Tarım Bakanımıza ilettik. Çözülmesi konusunda hakemlik yaparak üreticilerimizin alın terinin ve yasalara göre her iki tarafın üretim yapmasını ve sağlamasını Tarım Bakanımıza rapor haline getirdik. Çözülmesi için elinden gelen fedakârlığı göstereceğini ve ekibini arayarak çalışmalara başladığını bizlere iletmiştir.

Zonguldak olarak bugünkü kararımızı 400 kümesimizin bulunduğu, yılda 45 milyon tavuk üretip, komşumuz olan Bartın ve Karabük'te de yaklaşık 150 kümesimizin bulunduğu bölgemizde 4 entegre şirketinin faaliyet göstermesi ile birlikte maddi imkansızlıklar neticesinde ilimizde ve komşu illerimizde işverenlerimiz, üreticilerimiz emeğin karşılığını alamadıkları için işçilerini çıkarıp aile olarak tavuklarına baktıkları ancak şu an itibariyle askeri ücreti aylıkları ancak geldi ücretle çalışmakta olup kredi ve giderlerini ödemeyecek duruma gelmiştir. Zonguldak kanatlı hayvan eti üreticileri birliğimizin Tarım İl Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapmış olduğumuz üretici toplantıda aldığımız karar doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğümüzün öncülüğünde Tarım Bakanlığımızın Resmi Gazete'de yayınlamış olduğu yönetmeliğe ilimizde faaliyet gösteren 4 entegre uymasını sağlayıp iyileştirmeye gitmesi resmi yazıyla Tarım İl Müdürlüğü tarafından gönderilmiş olup neticeye uymasını istiyoruz."

Editör: TE Bilisim