Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin ücretsiz ulaşım hakkının TCDD Taşımacılık AŞ tarafından hukuka aykırı olarak askıya alındığını söyledi.
Şirin yaptığı açıklamasında: “COVİD19 Bahanesi ile Engellilerin Ücretsiz Ulaşım Hakkı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TCDD Taşımacılık AŞ Tarafından Hukuka Aykırı Olarak Askıya Alınmıştır.
Bizler, engellileri temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak;
“TCDD'nin ve Taşımacılık AŞ'nin, ücretsiz ulaşım hakkını askıya alması; 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerinin ihlalidir” diyoruz.
Pandemi nedeniyle 28 Mart 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için” seferleri durdurulan; Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat yolcu tren seferleri, 28 Mayıs 2020 tarihinde “tüm vatandaşlar için“ yeniden başlatılırken;
Hiç Bir Yasal Gerekçesi Olmadan
Engellilerin Ücretsiz Ulaşım Hakkı
Askıya Alınmıştır.
Bu Uygulama Hukuksuzdur.
Olağanüstü durumlar için herkes için önlem alınır. Kaldı ki, pandemi nedeniyle belirli bir süre, herkes için TCDD'nin seferleri durdurulmuştur.
Normalleşme sürecine girildiğinde, pandemiye yönelik gerekli önlemler alınarak TCDD seferleri yeniden başlatıldığında, engellilerin “sözde” koruma altına alındığı bahane edilerek, ücretli olarak seyahat etmelerine karar verilmiştir.
4736 sayılı Kanunda pandemiye yönelik hiç bir değişiklik yapılmadığı halde, hukuksuz ve dayanaksız bir biçimde engelliler adına alınan bu karar hakkında;
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza soruyoruz; “bu hukuksuz uygulamadan haberdar mısınız?”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımıza ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürümüze soruyoruz; “bu hukuksuz uygulamanın kaldırılması hakkında bir işlem başlattınız mı?”
Sağlık Bakanımıza soruyoruz; Bakanlık olarak TCDD’ye; yolcu taşımacılığında pandemiye yönelik önlemler kapsamında “engellilerin ücretsiz ulaşım hakkını askıya alın” tavsiyesinde bulundunuz mu?
Adalet Bakanımıza soruyoruz; 4736 sayılı Kanunda, herhangi, bir değişiklik yapılmadan engellilerin ücretsiz ulaşım hakkının TCDD tarafından askıya alınmasını, hukuka aykırı buluyor musunuz?
TCDD Genel Müdürüne ve TCDD Taşımacılık AŞ' ye soruyoruz; CİMER üzerinden vatandaşlara verdiğiniz yanıtta “Yolcu trenlerimizde alınacak tedbirler ve uygulanacak süreçler Sağlık Bakanlığı tavsiyeleri doğrultusunda şirketimizce hazırlanmıştır. Pandemi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında trenlerimiz yarı kapasite ile çalıştırılmakta olup engelliler için uygulanan ücretsiz bilet satışımız şu an için geçerli değildir. Ancak ücretli bilet alımı mümkündür.” ifadeleri yer alıyor.
Müdürlük olarak; Sağlık Bakanlığından “trenlerin yarı kapasite ile çalışması amacıyla, engellilerin ücretsiz ulaşım hakkını askıya alın” şeklinde bir tavsiye aldınız mı?
Eğer bu yönde bir tavsiye almadıysanız, 4736 sayılı Kanuna aykırı olarak hangi gerekçe ile bu uygulama kararını aldınız?
Bizler STK’lar olarak;
Yukarıda sorduğumuz sorular ışığında TCDD’nin ve TCDD Taşımacılık AŞ'nin;
bu hukuksuzluğa derhal son vererek, internetten bilet alımı dahil, engellilerin ücretsiz ulaşım hakkına yönelik uygulamayı başlattığını duyurmasını acilen talep ediyoruz!”

Editör: TE Bilisim