Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) Lavuar (Kömür yıkama) krizi devam ediyor. İhaleyi alan ve süre uzatımlarına rağmen lavuarı zamanında kuramayan Zafer Madencilik 30 Mart 2018 itibariyle de istenilen sonucu alamadı.

Bugüne kadar verilen imtiyazlar ve yanlış uygulamalar TTK'da üretimi durma aşamasına getirirken Çatalağzı Termik Santrali'ndeki üretimin de durmasına neden oldu.

2014 yılında özelleştirilerek Bereket Enerji'ye geçen santral kömür bulamadığı gibi rödevanslı sahalardan gelmesi beklenen kömür de yeterli olmadı.

TTK yönetimi Zafer Madencilik tarafından yapılan ve sürekli süre uzatımı verilerek tamamlanan lavuardan henüz istenilen verimi alamazken Zafer Madencilik taahhüdünü yerine getiremediği için son bir yıldır doğrudan teminle kömür yıkayan Acarlar Madencilik firmasının da 45 gün içinde tesisi kaldırmasını istedi.

Elmas TV'ye ulaşan bir kurum yetkilisi ilginç iddialar ileri sürdü.

 

İŞTE İDDİALAR

"TTK Karadon lavuar müdürlüğü, İlgili ve yetkili yöneticileri, sorun çözmek için mi yoksa sorun üreterek TTK'nın özelleştirilmesinin önündeki engelleri mi aşmaya çalışıyorlar? Görünen o ki, özelleştirmenin önünü açmak için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.

Hikaye şöyle ki, Karadon'da 07.03.2018 tarihine kadar kömür yıkayan firma Acarların sözleşmesinin bu tarihte biteceği bir yıl önceden belliydi. İhaleyi alan Zafer Madenciliğin ise yer tesliminden sonra geçen süre yaklaşık olarak 20 ay gibidir.

Soru şu, Zafer Madenciliğe iki lavuar kurma süresi içinde neden lavuarı kuramadınız?

Velev ki Zafer Madencilik lavuar kurma konusunda başarısız oldu. Neden bir yaptırım uygulamadınız? Akıllara şu soru geliyor. Zafer Madencilik bu gücü ve rahatlığı nereden almaktadır? Bin bir emekle yerin yüzlerce metre derinliğinden çıkarılan kömürümüz Gelik ve Karadon stok sahalarına stoklamaktadır. Bu durum ciddi miktarda kömür kayıplarına ve tozlaşmayla çevre kirliliğine neden olmaktadır.

TTK'nın bu başarılı (!) çalışması sonucunda bereket enerjinin çalıştırdığı (ÇATES) termik santralde kömür yokluğundan üretimi durdurmuştur.

İlgili ve yetkili kurumların bu duruma kayıtsız kalmamasını ve bu duruma açıklık getirilmesini bekliyoruz."

TTK'da Zafer Madencilik'in sürekli süre uzatımları ile korunduğu yönündeki iddialar başta olmak üzere pek çok iddia gündemde. Baştan beri sürecin gidişatından rahatsız olduğu ileri sürülen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun nasıl bir çözüm bulacağı merak ediliyor. Sorunun çözülememesi durumunda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ocaklarda üretimin tamamen durması söz konusu.

 

Editör: TE Bilisim