Ukraynalı iş adamının kurduğu Diğer Kara İnci Madencilik Tic. Ltd. Şirketi, 30 Nisan 2019 tarihinde Arılar Maden A.Ş. uhdesindeki TTK'ya ait 16 nolu sahasındaki taşkömürü üretim ve hazırlık işlerinin yapılması işlerine ilişkin imzalanan taşeronluk sözleşmesini 2 Ocak 2020 tarihi itibariyle fes etti. 11 Ocak itibariyle elemanları iş yerine göndermeyen Kara İnci Madencilik şirketi 8 Şubat itibariyle de 60 madencinin işine son verdi.

ÖZEL KÖMÜR İŞLETMESİNDEN ÇIKARTILAN KAÇAK OCAKTA ÇALIŞIYOR

Öte yandan Zonguldak genelindeki toplam 18 maden işletmesinde ÇATES'e kömür sata mamalarından doğan iş daralması nedeniyle bir çok işçiye ücretsiz izin verildiği belirtildi. 

ÇATES'e kömür veremeyen kömür işletmecilerinin sorunu çözülmediğinden işletmeler şimdiye kadar bir çok işçisine ücretsiz izin verirken bu işçilerin geçimini sağlayabilmek için günü birlik kaçak maden ocaklarında çalıştığı ve kaçak ocaklardaki maden kazalarının bu nedende arttığı ifade edildi. 

MİLLETVEKİLLERİ KÖMÜR İŞLETMECİLERİNİ HİÇ DİNLEMEDİ

ÇATES'in kirliliğini 30 kilometreye yaymasıyla ve bacasına tüm uyarılara rağmen filtre takmayarak kapatılmayı çoktan hak ettiğini söyleyen kömür işletmecileri, diğer taraftan ayda bin 500 ton kömür çıkartan ve ekonomiye büyük katkı sağlayan işletmelerin sorunlarını milletvekilleri tarafından hiç dinlenmediğinden sitem ettiler.

Editör: TE Bilisim