Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kazanın ayrıntılarına ilişkin Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kazada hurdaya dönen 114 milyon lira değerindeki Yüksek Hızlı Tren setinin sigortasının olmadığını açıkladı.

Milletvekili, “Hem vatandaşın canına, hem de kamu malına kasteden Devlet Demiryolları raydan çıkmıştır” diyerek yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘TCDD canımıza da malımıza da sahip çıkamıyor’

“2018 yılına ait Sayıştay Raporu’na göre Yüksek Hızlı Tren’in kayıtlı değeri 114 milyon 202 bin 361 TL. TCDD Taşımacılık AŞ. kendine ait tren setlerinde meydana gelebilecek hasar ve zararların tazmini hususunda herhangi bir kaza sigortası yaptırmadığı için çeken ve çekilen araçlarda meydana gelen bu zarar yine tamamen Kurum tarafından karşılanacak.

Kötü yönetilen ve her yıl milyarlarca TL zarara uğratılan Devlet Demiryolları, kendilerine emanet olan canları koruyamadığı gibi, envanterinde bulunan demiryolu araçlarının yaptığı kazalar nedeniyle can kaybına ilave olarak büyük bir kamu zararı doğmasına da sebep olmaktadır. Kurum ne canımıza, ne malımıza sahip çıkamamaktadır 
TCDD Taşımacılık AŞ’nin yüksek bedellere sahip demiryolu araçlarında ve tren setlerinde meydana gelebilecek hasar ve zararların karşılanabilmesi amacıyla bu araçların kaza sigortasının yaptırılması; ayrıca, konvansiyonel hatlarda ve kent içi banliyö hatlarında Kurumun kusuru olsun olmasın ödeme imkânı sunan yolcu ferdi kaza sigortalarının yaptırılması, böylece Kurumun tüm riski elinde tutmak yerine bu riski harici sigorta kapsamında sigorta şirketleriyle paylaşması gerekirdi

‘Devlet Demiryolları Raydan Çıkmıştır’

Devlet Demiryolları yönetimi, yanlış uygulamalarından kaynaklanan bütün bu zararı, abonman bilet ücretlerine yaptığı fahiş zamlarla vatandaşa kesmektedir. Hem vatandaşın canına, hakkına, hukukuna hem de kamu malına kasteden Devlet demiryolları raydan çıkmıştır! Yetkilileri, trenlere sigorta yaptırmayarak oluşan kamu zararının hesabını sormaya, Devlet demiryollarını da abonman bilet ücretlerinde uyguladığı zamları geri çekmeye davet ediyorum.”

Editör: TE Bilisim