Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendi'nin himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" tanıtım toplantısı 29 Mart günü saat 14:00'de Öğretmenevi Toplantı Salonunda ve ayrıca ilçelerimizde de kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

            Atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla başlatılan proje öncelikle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında hayata geçirilerek yapılacak uygulamalara örnek teşkil etmiştir. 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile de tüm Türkiye'de uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

Sıfır atık; israfın önlenmesi, doğal kaynakların verimli kullanılması, atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlamasını amaçlayan bir atık yönetim felsefesidir. 1 ton atık kâğıdın geri kazanılması 17 ağacı kesilmekten kurtarırken; yeni üretime kıyasla metal ve plastik kazanımı ile % 95 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Atık camlar tekrar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi pek çok malzemeye; atık metaller ise tekrar metal ürünlere dönüşebilmektedir. Organik atıklardan kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabilmektedir.

Sıfır atık uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi ve uygulamanın yaygınlaştırılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır.
Proje kapsamında İlimizde atık yönetim çalışmalarına başlanmış olup; kamu kurumlarımız öncelikle idare binalarından başlamak üzere geri dönüşümü mümkün olan metal, kâğıt, cam, plastik gibi atıklar ile organik ve geri dönüşmeyen atıkların kaynağında ayrı ayrı toplanması suretiyle lisanslı bertaraf ve geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanacaktır.

Proje 2018 yılı itibariyle aşamalı olarak kamu kurumlarında, terminallerde (havaalanı, otogarlar, limanlar), eğitim kurumlarında (üniversiteler, yüksekokullar, enstitüler, okullar), alışveriş merkezlerinde, sağlık kurumlarında (hastaneler, ASM'ler), eğlence-dinlenme tesislerinde (otel, eğlence merkezleri, restoranlar, parklar), iş merkezlerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesi planlanmaktadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Editör: TE Bilisim