Uzun yıllardır Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan Doktor Kemal Yurtbay'ın "Sevmek En Güzeli" adlı son kitabı düzenlenen bir etkinlikle okurla buluştu. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının düzenlediği imza günü ve söyleşi TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapıldı. Etkinliğe Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Çaycuma eski Belediye Başkanı Osman Zeki Yurtbay, Filyos eski Belediye Başkanı Yaşar Kumbas, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, Yurtbay'ın doktor arkadaşları, ZOKEV üyeleri ve ilgili bir okur topluluğu katıldı. Engin ve Şenay Çöl yönetimindeki BKM Tiyatro Topluluğunun Yurtbay'ın şiirlerini bir okuma tiyatrosu biçiminde seslendirdiği etkinliğe katılanlar şairle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Zonguldak için bir kazanç 

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Kürşat Coşgun, "KemalYurtbay son beş yıldır yazmaya başladı. Bunun arkasında uzun bir okurluk dönemi vardır ama yazarlığı ile biz son beş yıldır tanışıyoruz. İlkin iki roman sonra bir inceleme kitabı geldi. Bugün de bir şiir kitabı ile karşınızda. Son dönemlerini dolu dolu geçiren bir yazarımızı Zonguldak için bir kazanç olarak nitelendiriyoruz. ZOKEV olarak hocamızı dikkatle izliyoruz. Bugün bambaşka bir biçimde az önce genç arkadaşlarımızın dile getirdiği şiirleriyle aramızda. Bugüne değin şair kimliğini bilmiyorduk. Edebiyatın bu türüne nasıl bir yönelme oldu? Şimdi kendisinden dinlemek istiyoruz" dedi.

Şiirde her türlü sevgi vardır 

Coşgun'unardından sözlerine başlayan Kemal Yurtbay, "Kitap yazmak güzel bir şey. Ben ufak tefek yazılarım vardı. Bir kitap boyutuna erişince yayımlayayım dedim. Ben de bu kadarını beklemiyordum ama kitaplar kısa sürede ardı ardına geldi. Son iki yıla kadar hayatımda şiir yazmış bir insan değilim. Bu nerden çıktı ben de anlamadım. Önce bir şiir aklıma geldi. Şiir yazmak roman yazmaya benzemiyor. Zorlu ve meşakkatli bir işşiir yazmak. Bir, iki şiir derken bunun arkası da geldi. Derlerki insanşair olmaz, şair doğar. Bu anlamda şiir yazmak isteyen insanın şiire yatkın ve duygusal olması gerekir. Şiir, insanın duygu ve düşüncelerinin dimağından süzülüp damıtılarak, mısralarla ifade edilmiş şeklidir. Şiirde her türlü sevgi vardır. İnsan, doğa, tanrı, çevre sevgisi. Şiiri bence aşk ve isyan duygularını barındırmalıdır" dedi.

Ben doğaya aşık bir insanım 

Yurtbay sözlerini, "Sevginin kaypaklığı söz konusudur, ama aşk öyle değildir. Aşk kararlı ve gözü karadır. İçinde isyanı barındırır. Bu yüzden şairler her zaman muhalif ve isyankardırlar. Haksızlığa hukuksuzluğa adaletsizliğe bir isyanı barındırır içinde. Ben doğaya aşık bir insanım. BKM şiir gurubuna ve buraya beni dinlemeye gelen insanlara teşekkür ediyorum. Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şiirleri yazarken değerli arkadaşım, Aysel Kartal'ın beğenilerinden faydalandım. İleride kendisinin de şiir kitabının çıkmasını bekliyorum" diyerek tamamladı. Salonda bulunanların katkı ve sorularının ardından kitaplarını imzalayan Yurtbay, imza gününden elde edilen tüm kitap satış gelirlerini ZOKEV'e bağışladı.

 

Editör: TE Bilisim