Gökçebey'de yaşayan yerel tarihçi Sadi Uyar'ın yazısı...
 
"Geçtiğimiz hafta Gökçebey ilçesini bağlı Veyisoğlu Köyü Kelezoğlu mahallesinde bir kahvaltı programına katıldım. Köy meydanı eski gelenekleri yaşatmak amacıyla düzenlenmiş Emek Halk salonu, Halk Fırını, halk çeşmesi gibi insanların toplanıp sohbet ettiği ziyaretçilerin ağırlandı bir yer.Köy ekmeği, köy yumurtası, tatlılar, geleneksel yemek çeşitleri  gibi bir çok yöresel tatların ziyaretçilere ikram edildiği, otantik bir yer.Veyisoğlu derneği başkanı Ali Rıza Yılmaztürk ve köylülerin katkısıyla düzenlenen bu yeri herkesin görmesini tavsiye ederiz.

Neyse konumuza dönelim…

Kahvaltı sonrası okul arkadaşım Nail Yutaçan,gezi sırasında Kelezoğlu mezarlığında Osmanlıca yazılı bir mezar taşı olduğunu söyledi. Beraber Osmanlıca yazılı mezar taşına bakmaya gittik. Dediği gibi çok eski mezarlık… Mezar taşını fotoğraflayıp,bizlere tarih konusunda desteğini esirgemeyen Prof.Dr. Kenan Ziya Taş hocama gönderdim. Bizleri kırmadı ve çevirisini yaparak gönderdi.

Mezar taşının üst tarafı fes biçimde yontulmuş. Osmanlı Devleti'nde ll. Mahmut döneminde1829 yılında yürürlüğe konan kanun ile çeşitli devlet kurumlarının resmi başlığı olan fes, bunun hemen akabinde mezar taşlarında da kendine yer bulmaya başlamıştır.

15 Mart 1321 / 28 Mart 1905 tarihli Fesli, 9 satırlık kitabesi olan bu mezar taşı Abdurrahim efendiye aittir. Mezar taşının 2-3-4-5 satırında yazılanlara göre; Abdurrahim Efendi genç yaşta hayatını kaybetmiş, iki oğlu varmış. Hemen altında kimlik bilgileri yazılmış.

Buna göre;Kelezoğlu Hurşid Ağa'nın oğlu Abdurrahim Efendi.Kimlik tanımından sonra duatalebi yer almaktadır. Mezar taşında yer alan bütün ifadelerin sonunda mevtanın ölüm tarihi yer almaktadır. Ölüm tarihi bilgilerine göre Abdurrahim Efendi 15 Mart 1321 (28 Mart 1905) tarihinde ölmüş.

                    9 satırlık kitabesi olan Fesli mezar taşının çevirisi şöyle;
 
Ah minel'l- mevt
Ah ile zar kılarak tazeliğime doymadım
Çün ecel gayesi dolmuş muradım almadım
Geriye bırakdımmahzune iki yadigarım
Gül gibi soldum cihanda ne var bilmedim
Gülaz ( Kelez-Kelaz) oğlu Hurşid Ağa'nın mahdumu Abdurrahim Efendi
Ruhuna mine'l Fatiha
15 Mart 1321 (28 Mart 1905)

Abdurrahim efendi arşiv bilgilerimize göre Bugün Türkyılmaz soyadı olanların sülalesindendir;

Baba Adı: Hurşid
Hurşid oğlu Abdurrahim  doğum (?) Ölüm 15 Mart 1321 (28 Mart 1905)
Abdurrahim- Hafize oğlu Akif 1317 (1901 ) doğumlu
Abdurrahim– Hafize oğlu Rasim 1319 ( 1903 ) doğumlu

Hurşid oğlu Mustafa 1289 (1873) doğumlu
Mustafa oğlu Halit 1305 (1889) doğumlu
"
Editör: TE Bilisim