Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) cep telefonu, internet, facebook gibi çeşitli yerlerden ülke genelinde sayıları her geçen gün, virüs gibi yayılan kaçak ve yasa dışı yayınlar ile ilgili olarak çalışmalarını hızlandırdı. 6112 Sayılı RTÜK Yasası ile 1 Ağustos 2019 tarihli RTÜK ile BTK tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe aykırı yayın yapanlar illerde belirlenerek, haklarında soruşturma başlatılıyor. Kendilerini kasabalarında, illerinde televizyon yayıncısı olarak tanıtan, cep telefonlarını başta siyasetçiler olmak üzere, iş adamları, STK yöneticileri, esnafları taciz eden, yasa dışı reklam alan, hukuka ve RTÜK yasası ile RTÜK-BTK Yönetmeliğine aykırı yayın yapan, kişiler ile ilgili olarak RTÜK Kanununun 33. maddesini gereğince işlem yapılacak. Zonguldak Valiliği tarafından RTÜK’e gönderilen bir resmi yazıya, RTÜK Başkanı adına cevap veren RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu imzası ile yazılan yazıda, Zonguldak ilinde kaçak yayın yaptıkları belirlenen 2 yayıncıdan bahis ile hakkında işlem başlatıldığı bildirildi. Yazıda şöyle denildi:
“İlgi yazınız incelenmiş olup, https://www.facebook.com/watch/karaelmastv67/ ve https://www.facebook.com/zhabercomtri URL uzantılarında Facebook sitesine yüklenmiş videolara erişim sağlanabildiği ve söz konusu videoların Facebook serverlarında saklanması sebebiyle isteğe bağlı yayın hizmeti gerçekleştirildiği, video açıklamalarında ilgili yayınların canlı olarak yapılmış olduğu ve yayın yapılan Facebook sayfasının bütün internet kullanıcılarma açık olduğu değerlendirildiğinde; yapılan yayınların medya hizmet sağlayıcı sıfatıyla yapılmış olduğunun değerlendirilmesi gerektiği. yapılan yayınlar için isteğe bağlı yayın hizmeti ve internet yayın lisansları alınması gerektiği, lisans alınmadan yayınlara devam edilmesi halinde Kanun’un 33 üncü maddesinin işletilmesi gerektiği hususları değerlendirilerek, söz konusu yayıncılarla ilgili olarak işlem başlatılmıştır.
Üst Kurul tarafından gerek re’sen gerekse şikayete bağlı olarak incelemeler gerçekleştirilmekte olup şikayete bağlı incelemeleri gerçekleştirebilmek için URL adreslerine ihtiyaç duyulmaktadır. Şikayete konu diğer URL adreslerinin Üst Kurulumuza iletilmesi halinde, söz konusu adreslerden yapılan yayınlarla ilgili olarak gerekli incelemeler yapılacaktır.
Bilgilerinizi rica ederim.”
RTÜK tarafandan, Zonguldak Valiliği’ne yazılan yazıda atıfta bulunulan, RTÜK YASASI’nın 33. Maddesi ise şu şekilde:
MADDE 33 – (1) Üst Kuruldan yayın lisansı almadan veya yayınları Üst Kurul tarafından geçici olarak durdurulmasına ya da yayın lisansı iptal edilmesine rağmen yayın yapan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü, bir yıldan iki yıla kadar hapis ve bin günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Tüzel kişiler hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 60 ıncı maddesindeki güvenlik tedbirleri uygulanır. İzinsiz olarak faaliyetine devam eden yayın cihaz ve tesisleri Üst Kurulca mühürlenerek kapatılır.

Editör: TE Bilisim