CHP’li milletvekili, MTV ödemelerinde öteleme, KDV oranında iskonto ve köprü - otoyol geçişlerinde indirim sağlayan “can suyu” destekleri için “geç kalındı” ifadesini kullanırken, can çekişen sektöre verilmesi gereken mali desteklerle ilgili geçtiğimiz mayıs ayında Bakanlığı uyardığını, ancak tedbirlerin aylar sonra açıklandığını söyledi. 

Yavuzyılmaz, “sektör için çok kritik zamanlar kaybedildi, illa firmaların iflas noktasına gelmesi mi gerekmekteydi” diyerek, şu açıklamalarda bulundu: 

“Son yıllarda artan maliyetler ve çetin rekabet şartlarından dolayı peş peşe iflas açıklayan yılların köklü otobüs işletmecilerinden sonra, sektörde var olmayı başaranlar dahi, işçi çıkartarak, ikramlarını durdurarak hatta muavinsiz seferler düzenleyerek ekonomik açmazda yol bulmaya çalıştı. Bu var olma savaşında, koronavirüsün yarattığı sorunlar ise firmalara adeta son ekonomik darbeyi vurdu.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, seyahat kısıtlayıcı tedbirlerin hayata geçirilmesiyle birlikte ciddi sorunların içine girmiş olan ‘şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmaların’ devlet desteği olmadan ayakta kalmasının imkânsız olduğu söylemiş, başta vergisel indirim ve muafiyetler olmak üzere çözüm önerilerimizi sunmuştuk.

Adeta can çekişen sektör bu güne kadar ilgili Bakanlıklarca görmezden gelinirken, tavan fiyatlarla vatandaşın yükünü esnafa, esnafın yükünü vatandaşa yükleyerek, suya sabuna dokunmayan yol almaya çalışan hükümet, nihayet taşın altına elini koydu ama çok geç oldu.Çok kritik zamanlarda desteksiz yol almaya çalışan firmalarının bilançoları iyice bozulurken desteklenmek için aylarca neyin beklendiği kocaman bir soru işaretine dönüşmüş durumdadır.
 
Hükümet, bu örnekte olduğu gibi tüm koronavirüs desteklerinde geç kaldığı gibi destekler bütünlüklü bir plana sahip olmamaktadır. Mali destekler, tepkilere göre kısım kısım değil; doğru zamanda, yeterli kapsamda ve bütüncül bir yapıda kurgulanmalıdır. Geç ve plansızca açıklanan destekler destek değildir.”

Editör: TE Bilisim