“EMİRGAN” İSMİNİN HİKAYESİ VE KURUCUSU İBRAHİM İLKBAHAR…

İbrahim İlkbahar, 1934 yılında Rize’de doğdu, ancak 3 yaşındayken Zonguldak’a göçle gelen bir ailesi var. Zonguldak’ta büyümüş, Zonguldak’ta yaşamış ve yatırımını Zonguldak’a yapmış bir işadamı… Hayatına yön veren kararını 4 yılı geçen İstanbul’da şekillendirmiş. 
İbrahim İlkbahar ve Emirgan Çay Bahçesi’nin 1955 yılında İstanbul’da başlayan bir hikayesi var. Gündüzleri gemilerde elektrik ustası, geceleri taksi şoförlüğü yaparak başlayan bir serüven... 1958 yılına kadar İstanbul’da verilen yaşam mücadelesi ve yorgunluğunu atmak için her fırsatta kaçtığı Emirgan sahili, boğaza nazır çay bahçelerinde geçirilen muhteşem dakikalar, manzara ve müzik keyfi ve bu keyfi Zonguldak’a taşıma ve Zonguldaklılara yaşatma fikrinin doğuşu…

Dört yıllık İstanbul hayatından sonra tekrar Zonguldak’a geri dönüş ve yaşadığı yere yakın bir falez tepeliğin üzerine, adını da İstanbul Emirgan’dan esinlendiği “Emirgan Çay Bahçesi”ni o yılların küçük İstanbul’u sayılan Zonguldak’ta kuruş…

19 Mayıs 1959 yılında izdihamla açılan “Emirgan Çay Bahçesi” şimdiki yerinden farklı, ilk yeri olan karşısındaki Orman İşletmesi’nin üstündeki tepelikte kurulmuş. Süreç çok da kolay olmamış. O yıllarda Yayla’da inşa halindeki Kız Enstitüsü temelinden çıkartılan hafriyat ve kayalar, bahçenin kurulduğu alanda depolanmış ve bu alana izin alma, düzeltme ve inşaat süresi bir yıl sürmüş. Güzelleştirme ve peyzaj sürecinden sonra konumu ve özelliği bakımından da açılan ilk bahçe olmuş.
Emirgan Çay Bahçesi’nin şimdiki yerine taşınması, 1967 yılında zorunlu gerçekleşmiş. Kurulu olduğu ilk arsadaki projelendirme ve yer sahipleriyle yapılan anlaşma ile bugün otel olan mevkiine bir miktar düzenleme yardımı karşılığı taşınılmış. 1969 yılında daha yüksek bir mevki olan yeni yerinde ilkinde olduğu gibi muhteşem bir açılış töreni yapılmış.

Emirgan Çay Bahçesi,verdiği hizmet yanında kentin ihtiyacına binaen özel günlerin de tercih edilen yeri olmuş. Eğlenceler, düğünler, davetler, toplantılar, toplu yemekler için talepler artınca, 1994 yılında İlkbahar Ailesi “Emirgan Oteli” olarak dönüşüm kararı almış. Zonguldak’a gelen kafilelerin konaklama problemiyle karşı karşıya kalması, kent merkezindeki otellerin otopark ve yatak yetersizliği, kararın alınmasında etkili olmuş. Üstelik 90’lı yıllarda Zonguldaklı işadamlarının şehir dışı bölgelerde başlattığı otel yatırımlarına tepki olarak aile tarafından Zonguldak’a özellikle yatırım yapma kararı alınmış.
1994 yılında inşaatı yarı tamamlanmış halde olan otel, Zonguldak’ta düzenlenen Balkan Şampiyonası için gelen 88 sporcuyu 10 gün gibi bir süre ile ağırlamış, ilk sınavını başarıyla vermiş.
Sanatçı, işadamı, tur ve diğer müşterilerine konforu yaşatmak için halen kendini yenilemeye devam ediyor. Yakın bir gelecekte dünya çapında oteller zinciri olan bir markaya sahip olacak.
Otel içinde özel bir bölüm müze olarak dizayn edilmiş. 1959 yılındaki kuruluş tarihinden günümüze kadar saklanan eşya ve fotoğraflar, kent kültürümüze müze olarak kazandırılmış.
Tiyatro ve komedi sanatçısı Nejat Uygur, otelin özel müşterileri arasında olmuş. Otele ve Zonguldak’ın muhteşem manzarasına karşı olan özel ilgisi, turne harici zamanlarda bile misafir edilmesi ve otelde kaldığı sürece suluboya resim ve karikatür çalışmaları yapması ve sohbet etme tutkusu otel hatıralarına yazılmış.
Emirgan’ın isim babası ve kurucusu İbrahim İlkbahar, geride dört evlat bırakarak, 9 Ocak 2018’de hayatını kaybetti. İbrahim İlkbahar’ın geride bıraktığı işletmeyi, çocukları Ali Haydar, İlhan, Sema ve Ayşe İlkbahar mirası başarı ile devam ettiriyorlar. İlkbahar kardeşler, kentimizi dışarıda ve içeride en iyi şekilde tanıtmak ve temsil etmek için çalışıyorlar.

Kaynak: Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim