Zonguldak Belediyesi'nin asfalt ihalesine giren iki firmadan biri olan ve yaklaşık maliyetin üzerinden fiyat veren Öncü İnşaat'ın Ilıksu'da bulunan tesislerinin eksik ruhsatla çalıştığı iddia edildi.

Firmayla ilgili bir başka iddia ise taş ocağı olarak işletilen alandaki patlamaların yönetmelikte belirtilen esaslara uygun yapılmadığı yönünde. Mevzuata göre, gecikmeli kapsüllerle, sıralı patlatma yapılarak şok etkisinin (titreşim) azaltılması gerekiyor. Elmas TV'nin edindiği görüntülere göre patlatma süresinin kısalığından ve çıkardığı sesin fazlalığından sıralı patlatma yapılmadığı görülüyor. Daha Önce Karayolları ve Özel İdare'nin kendi ihtiyaçları için tahsisini istediği alan Ilıksu kaplıcasının ve yer altı deresinin zarar göreceği belirtilerek verilmemişti. Karayolları ve Özel İdare'ye bu gerekçelerle verilmeyen taş ocağında Önci İnşaat'ın çalışma yapmasına izin verilmesi; "devletin çivisi çıkmış" yorumlarına neden oluyor. Çevresindeki yapılaşmalara rağmen çalışmaya devam eden Öncü İnşaat kademeli çalışma yapmamakla birlikte çevre kanununu da sürekli deliyor. Elmas TV'ye konuşan bir Karayolları yetkilisi çalışmanın derhal durdurulması gerektiğini ancak kendilerini ve Çevre İl Müdürlüğü yetkililerini aşan durumlar olduğunu söyledi.

Bir başka yeni iddia ise Eski Ereğli yolu olarak bilinen alternatif yolun Kozlu Belediyesi tarafından Öncü İnşaat'a tahsis edilmiş olması. Firmanın çalışmaları nedeniyle alternatif yolu firma dışında kimsenin kullanması pek mümkün değil.

DSİ 232. Şube Müdürlüğü'nün ise menfez yapma karşılığında bölgeden geçen derenin doldurulmasına izin verdiği ortaya çıktı.

Bölgede yaşanan ağaç katliamıyla ilgili olarak gerek Orman İşletme Müdürlüğü'nün orman talanıyla ilgili ‘değersiz' raporu verirken Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün kamu vicdanı adına değil firma yararına uygulamaları ise tepki çekiyor.

Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın kamuoyundan gelen tepkilere karşın neden sessiz kaldığı anlaşılamıyor.

Editör: TE Bilisim