Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk, yazlı bir açıklama yaparak, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun dile getirdiği iddialar nedeniyle yetkililerin hala bir açıklama yapmamış olmasına tepki gösterdi. Öztürk açıklamasında, "TMMOB Çevre Mühendisleri Odası(ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, geçtiğimiz hafta Zonguldak'ta bir basın toplantısı ile ‘Zonguldak Çatalağzı Hava Kalitesi Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. Bozoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çatalağzı bölgesinde kurduğu ölçüm istasyonlarından elde edilen verilerle odalarınca akredite edilmiş bir kuruluşa yaptırılan ölçümler sonucunda ulaşılan veriler üzerinde yaptıkları değerlendirme sonucunda, bölgede, hava kirliliğinin tüm parametrelerde sınır değerlerin çok üzerinde seyrettiğini dile getirdi. Sayın Bozoğlu kirlilik potansiyeli çok yüksek olan bölge hava kalitesinin insan ve çevre sağlığı açısından ÖLÜMCÜL RİSKLER oluşturduğunu iddia etti, bu iddialar gerek yerel, gerekse ulusal basında geniş şekilde yer aldı, ulusal televizyon kanallarında yayımlandı" dedi.

 

HALK SAĞLIĞINI KORUMAKTAN DAHA ÖNEMLİ HANGİ GÖREVİNİZ VAR

Öztürk açıklamasına, "Sayın Bozoğlu bununla da kalmadı, Bakanlığın göz göre bu değerleri halktan gizlediğini söyledi. Bakanlık yetkililerinin ortada sanki bu değerler yokmuş gibi yeni termik santrallere onay vererek toplu ölümlere davetiye çıkardığını söyleyen Sayın Bozoğlu bunu tablolarla ortaya koydu. Tablolar incelendiğinde, hem bakanlığın yaptığı, hem de ÇMO'nun yaptırdığı ölçümlerde havadaki partikül madde (PM10 ve PM2.5), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) gibi insan ve doğa sağlığı açısından çok tehlikeli olan kirletici oranlarının sınır değerlerin çok üzerinde seyrettiği açık şekilde görülüyor. Ancak yeni planlanan tüm santrallerin ÇED raporlarında bu rakamlar son derece düşük gösteriliyor. İşin en tuhafı da elinde gerçek rakamlar bulunan bakanlık yalan olduğu çok belli raporları onaylayarak açık bir görev ihmali suçu işliyor. Tüm Zonguldak halkı adına soruyorum: Bu suçu bu kadar sakınmasız şekilde işleyen görevliler kimlerdir? Bu şahısların halk sağlığını korumakta daha önemli hangi görevi bulunmaktadır? İlgili kurumlar halka karşı açık suç işleyen bu şahıslar hakkında ne gibi bir işlem yapmayı düşünmektedir" diyerek devam etti.

 

YÖRE MİLLETVEKİLLERİNİN DE BİR ÇİFT SÖZÜ YOK

Öztürk açıklamasını, "TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ‘çevre sağlığı' konusunda sıradan bir kuruluş değildir. Küresel ya da ulusal ölçekte çevre sorunlarının önlenmesi ve giderilmesine yönelik idari, teknik, hukuki, politik süreçlere dahil olan, sözü dinlenen bir meslek odasıdır. Daha da önemlisi bu konularda tüm mercilerce görüşü alınan, mahkemelere bilirkişilik yapan, görüşlerine göre kararlar oluşturulan uzman bir kuruluştur. Onun genel başkanı, kentimizdeki hava kalitesinin ölümcül riskler doğuracak nitelikte olduğunu söylemektedir. Ortada son derece ciddi iddialar varken, ne hikmetse, yetkililer susmaktadır. Sayın Bozoğlu'nun sağlıklı ölçümler yapmayarak halkı aldattığını söylediği Eren Enerji yöneticileri en küçük bir açıklama yapma gereksinimi duymamaktadır. Sormak hakkımızdır: Sayın Valimiz, Sayın Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz, Eren Enerji'nin işini bilir yetkilileri neden susuyorsunuz? Sayın yöre milletvekilleri, siyasi partilerin değerli il, ilçe başkanları, halkınız düpedüz aldatılır, termik santrallerin dumanıyla zehirlenirken sizin de mi bir çift sözünüz yoktur? Anca biz yaşanabilir Zonguldak Platformu olarak susmayacağız. Gerçekleri bu kadar açık bir şekilde kamuoyu ile paylaşan Sayın Baran Bozuoğlu'na tüm kentimiz adına teşekkür ediyor, yetkilileri göreve davet ediyorum" diyerek tamamladı.

 

 
Editör: TE Bilisim