Törene, Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz,  Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir,  Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, MHP'ye İl Başkanı Metin Soydaş, muhtarlar ve GMİS yöneticileri katıldı.

Zonguldak'ta 19 Ekim muhtarlar günü kapsamında Valilik önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Okan Girgin,  muhtarların önemine değindi.  Muhtarların olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

"Muhtarlık müessesesinin kuruluşu olan 19 Ekim tarihi, 19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile muhtarlar günü olarak kutlanmasına karar verilmişti. Bugün muhtarlar günü ilan edilmesinde başta cumhurbaşkanımıza, hükümetimizi, Gazi Meclisimize, içişleri bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasından emeği geçen Türkiye muhtarlar konfederasyonumuza şükranlarımı sunuyorum. Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında bir erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetimine katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köyü ve mahalle yönetimleridir. Muhtar kelime anlamı itibariyle, Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir değişle, söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamında taşımaktadır.

Muhtarları mevcut 81 değişik kanunda, toplam 322 maddede görev verilmektedir. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın belki Özlük hakları sorunu çözüldü ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir.Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye muhtarlar birliği kurulmalıdır. Bu ne denli seçme muhtarının 24 saat kapısını çalabilecek bir Siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumun kendisini daima yakın hissettirmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de genel, yerel idari arasındaki iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak vatandaşta devlet kurumlarına karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemdeki yerini almıştır. Muhtarlar gününü yeniden kutluyor tüm muhtarlarımıza başarılar diliyorum" dedi.


Editör: TE Bilisim