Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikasının şube başkanları tarafından kullanılan makam araçlarında yenilemeye gidilmiş, 6 şube tarafından kullanılan Renault Fluence marka araçlar henüz 2015 model olmasına rağmen 2020 model Renault Megane araçlar ile değiştirilmişti. Ortalama 250 bin tl değerindeki araçlardan 6 adet alan Genel Maden İşçileri Sendikasının, eski araçlarını bir yöneticinin yakınına satıldığı iddia edilmişti. Elmas TV tarafında gündeme getirilen konu Ulusal medyaya da konu oldu.

Tüm tepkilere rağmen yaşanan savurganlığı savunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, BirGün Gazetesi’nden Aycan Karadağ’a yaptığı açıklamada, “Biz arabalarımızı 4 yılda bir değiştiriyoruz, çünkü zor arazi şartlarında araçlar çalışıyor. Araçların kilometreleri çok yıprandı.” Demişti.

Zor arazi şartlarında çalıştığını bile bile, henüz 5 yaşında ki araçları, 250bin TL değerindeki araçlar ile değiştiren Genel Maden İşçileri Sendikası, maden işçinin alın terini ile adeta saltanat sürüyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası, yapılan haberleri “gazetecilik ahlakına yakışmayacak” şeklinde yorumlarken, eski araçların piyasa fiyatının altında, Alaplı’da bir yöneticinin yakını olan galericiye satıldığı iddialarını cevapsız bıraktı.

2019 yılında Genel Başkan olarak seçilen Hakan Yeşil ilk iş olarak makam arabasının modelini yükseltmişti. Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada bu iddia doğrulanırken “yeni aracı uygun fiyata aldık” demekle yetinildi.

6 adet 2015 model Renault Fluence araçlar gibi, eski Audi marka makam aracının da ihalesiz ve piyasa fiyatının altına yöneticilerin yakınlarına satıldığı iddia ediliyor.

Genel Maden İşçileri Sendikasına Genel Başkan olmadan önce minibüs kullanan ve Çaycuma’dan Zonguldak’a işçi servisi yapan Hakan Yeşil, genel başkan seçilmesinin ardından makam aracını yenileyerek yaklaşık bir milyon TL değerindeki makam aracına biniyor.

Yapılan açıklamada “Sendikamızca yapılan tüm alım-satım işlemleri, maden işçileri ve MTA işçileri tarafından verilen yetkiye dayanır. Ve bu yetki, üyelerimizin alın teri göz önünde bulundurularak büyük bir hassasiyetle kullanılmaktadır.” Diyen Genel Maden İşçileri Sendikası, 1 yıl içinde yapılana araç satışlarının neden ihalesiz yapıldığını ve araçların kimlere ne kadar ücret ile satıldığını açıklaması bekleniyor.

GMİS tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

“Sendikamız Yönetim Kurulu, 2019 yılı Nisan ayı itibarı ile üyelerimizin ve onların yuvası olan Sendikamızın hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek üzere göreve seçilmiştir.

Yönetim Kurulu olarak bizlere verilen bu yüce görevi, üyelerimize en iyi şekilde layık olabilmek için ifa ediyoruz.

Bazı yerel medya kuruluşlarında, gazetecilik ahlakına yakışmayacak bir biçimde Sendikamızdan hiçbir bilgi ve görüş alınmaksızın, Sendikamıza alınan araçlarla ilgili haksız ve gerçeklerle ilgisi bulunmayan haberler yayınlanmıştır.

Sendikamız şubelerine ve maden işçilerine hizmet amacıyla değiştirilen araçlarla ilgili bazı yerel medya kuruluşlarında suçlamalar içeren haberler asılsızdır ve art niyetlidir.

Sendikamız, hizmet araçlarını 4 yılda bir Sendikamızın menfaatleri doğrultusunda değiştirmektedir ve ilk kez yapılan bir işlem değildir.

Yine aynı haberlerde, Sendikamız Genel Başkanının aracı ile ilgili iddialar da asılsızdır. Genel Başkanlık Makam Aracı, 2018 model olup 2019 yılında uygun fiyatla alınmış bir araçtır.

Sendikamızca yapılan tüm alım-satım işlemleri, maden işçileri ve MTA işçileri tarafından verilen yetkiye dayanır. Ve bu yetki, üyelerimizin alın teri göz önünde bulundurularak büyük bir hassasiyetle kullanılmaktadır.

Sendikamız, gerek kamuoyunun gerekse maden işçilerimizin ve MTA işçilerimizin bilgi edinebileceği bir şeffaflığa sahiptir. Bu şeffaflık söz konusu iken, Sendikamızdan hiçbir bilgi ve görüş alınmadan bu tür haberlerin yapılması gazetecilik ilkelerine aykırıdır ve basın ahlakına yakışmamıştır.

Kaldı ki maden ve MTA işçisi tüm üyelerimiz, Sendikayı yönetme görevini Yönetim Kurulumuza 4 yıllık süre için vermiştir. Hesap vereceğimiz tek merci maden ve MTA işçileridir.

Maden ve MTA işçilerimizin alın teriyle biriken her kuruş bizim nazarımızda çok değerlidir.

Sendikamıza yönelik bu tür haberlerle, çamur at izi kalsın mantığıyla yapılan haberlerle İstekleri ve talepleri yerine gelmeyenlerin, maden ve MTA işçilerimizin menfaatleri doğrultusunda alınan kararları değiştirmeye gücü yetmez.

Ayrıca Genel Başkanımızın Sendikal mücadelesi ve anlayışı, bu haberleri yapanların kavrayamayacağı kadar yüce bir değerdir. Türkiye’de, son olarak tüm çalışanlar ve çocuklarımız için hayati öneme sahip, Hükümetin yakın geçmişte gündeme getirdiği Kıdem Tazminatı’nın tartışılmasına dahi, Genel Başkanımız önderliğinde Sendikamızın gösterdiği üstün mücadele ortadadır.

Emek en yüce değerdir. Bu değerlere layık olabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Her kim olursa olsun, talepleri yerine gelmeyenlerin karalama çabaları bu mücadelemize asla gölge düşüremez.

Maden ve MTA işçilerimizin gönülleri rahat olsun, emanetleri büyük bir hassasiyetle korunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilisim