Yavuzyılmaz, koronavirüs salgını nedeniyle PTT personelinin çalışma koşullarının büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çekerken, “kurumda kronik hastalığı olan veya engelli raporu bulunan personellerin bile pandemi dönemindeki iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek çalışmak durumunda bırakıldığını” söyledi.

CHP’li Milletvekili, PTT çalışanlarının yeterli sayıda ve uygun özellikte koruyucu malzemeye erişim imkanının da olmadığını belirtirken, “yaratılan sağlıksız koşullar hem vatandaşımızı hem de çalışanları tehdit etmektedir” dedi.

Yavuzyılmaz’ın, konu hakındaki açıklamaları ve 17.09.2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönettiği soru önergesinde yer alan ayrıntılar şu şekilde sıralandı; 
     
“Ülkemizde koronavirüs salgınıyla mücadelede ilk günden beri büyük özveriyle hizmetlerini sürdüren PTT çalışanlarının birçoğunun koronavirüse yakalandığı, PTT işyerlerinin ise peş peşe karantinaya alındığı haberleri özellikle son günlerde basın bültenlerine konu olmaktadır. 

Son olarak geçtiğimiz hafta İlimizdeki bir PTT şubesinde çalışan görevlinin koronavirüse yakalandığı, şubede gerekli tedbirlerin alınmadığı, diğer memurlar arasında panik yaşandığı,  filyasyon çalışmasının ise yapılmadığı bilgileri tarafımıza ulaşmıştır. 

Kurumca, zor koşullarda görev yapan çalışanlara, yeterli sayıda ve uygun özellikte koruyucu malzeme imkanı sağlanmamaktadır. Yaratılan bu sağlıksız koşullar hem vatandaşımızı hem de çalışanları tehdit etmektedir.

Diğer yandan kronik hastalığı olan veya engelli raporu bulunan personeller dahi pandemi dönemindeki iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek çalışmak durumunda bırakılmaktadır. 

Bu bağlamda aşağıdaki sorularımın yanıtlanması büyük önem arz etmektedir”

1)    Pandeminin ülkemizde görüldüğü tarihten bu yana koronavirüs salgını nedeniyle kaç adet PTT işyeri karantinaya alınmış, kaç PTT çalışanı koronavirüse yakalanmıştır? Kaçı Covid19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir? 

2)    Koronavirüs tespit edilen PTT işyerlerinde hangi tedbirler alınmaktadır? Pozitif vakaların yaşandığı PTT işyerlerinde günlük çalışmalar sürdürülmekte midir?

3)    Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ve Sağlık Bakanlığı talimatları gereği, esnek veya dönüşümlü çalışma uygulamalarına tüm PTT işyerlerinde geçirilmiş midir? Bu uygulamadan faydalanan çalışan sayısı kaçtır?

4)    PTT Başmüdürlüklerinde, kronik rahatsızlığı bulunan ve/veya engelli raporlu olmasına karşın iş yoğunluğu ve personel eksikliği gerekçe gösterilerek, pandemi döneminde çalışmaya zorlanan personeller var mıdır? Var ise bu personeller için PTT Genel Müdürlüğü tarafından bir çözüm planlanmakta mıdır? 

5)    Personel eksikliğinin özellikle salgın döneminde net olarak ortaya çıktığı kurumda personel alımı düşünülmekte midir? Böyle bir planlama var ise işe alımlar hangi tarihte yapılacaktır? 

6)    Halkla iç içe çalışan PTT gişe personeline ve dağıtım hizmeti yapan dağıtıcı personele hangi koruyucu malzemeler verilmektedir? Dünya Posta Birliği (UPU) üyesi ve aynı zamanda bu dönem İdari Konsey Başkanlığı görevini yürüten PTT, UPU ile Küresel Sendikalar Birliği (UNI) tarafından imza altına alınan Pandemi döneminde çalışanlar için alınması gerekli koruyucu önlemler protokolüne tamamen uymakta mıdır?

7)    Kurumda, pandemi döneminde; personel eksikliğinin yarattığı iş yükü, koronavirüse karşı yeterince alınmayan önlemler ve kronik rahatsızlığına rağmen çalışmak durumunda bırakılma gerekçesiyle hak talep ettiği için işine son verilen ya da bu nedenlerle istifa eden taşeron işçisi sayısı kaçtır? 

8)    Salgında, kendilerini ve ailelerini riske ederek halkla iç içe, mahalle mahalle dolaşarak çalıştığı için hastalanan yahut virüs kapma potansiyeli olan PTT emekçileri için ikramiye/ek ödeme gibi teşviklerin verilmesi planlanmakta mıdır?

Editör: TE Bilisim