Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası 100. yıl zirvesinde konuşan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Mesleki Teknik Lisesi’nin Ticaret Sanayi Odasına devredileceğini ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu, yaptığı konuşmasında, “Zonguldak TSO’mızın 100. Kuruluş yıl dönümü vesilesiyle aranızda bulunmaktan şeref duyuyorum.
Bizler Zonguldak’ı İstiklal Harbinde Kuvayi Milliye’ye en önde saflarda katılan kahraman bir şehir olarak tanıdık.
Ekmeğini taştan çıkartan, helal rızkın şehri olarak bildik. Emeğin şehri, alın terinin ortaya çıkardığı, sanayi kültürünün ilk oluştuğu şehirlerimizden biri olarak gördük. İşte böyle önemli şehir de, ekonomin kanaat önderi görevini üstlenmiş, asırlık bir kurumuz var.
Zonguldak TSO’mız, Zonguldak’ın tarihine ve taşıdığı öneme yakışan şekilde, azimle ve gayretle çalışıyor.
Şehre değer katan çalışmalar gerçekleştiriyor. Metin Başkan, genç, heyecanlı ve profesyonel bir başkandır. Zonguldak TSO da aynı bir proje Fabrikası gibi çalışıyor. Kendisi ayrıca Ankara’da mesai arkadaşım
TSO Konseyinde de birlikte çalışıyoruz. Tecrübelerinden istifade ediyoruz.
Sizleri Ankara’da en iyi şekilde temsil ediyor. İnanıyorum ki Odamız öncülüğünde yapılan tüm bu çalışmalar netice verecek.
Zonguldak yeniden bir cazibe merkezi haline gelerek, Batı Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı olacaktır. Başta Odamız Başkanı Sayın Metin Demir ve Meclis Başkanı Sayın Zafer Sağlam olmak üzere, geçmişten bugüne emek veren tüm Odamız mensuplarını ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Başarılı dolu nice yıllar diliyorum.
Yine bugün burada başarılı girişimcilerimizi de ödüllendiriyoruz. Böyle törenler de, beni ayrıca mutlu ediyor.
Gecesini gündüzüne katıp, üreten, ihracat yapan, istihdam sağlayan girişimcilerimizle; böyle güzel törenlerde bir araya geliyoruz. Onlara fazlasıyla hak ettikleri ödülleri takdim ediyoruz.
Çünkü onlar hem Zonguldak ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlıyorlar.
Aslında ödül alsın almasın, benim gözümde tüm girişimclerimiz ayrı birer yıldız.
Allah sizlerin de başarılarınızı daim kılsın. Zonguldak geçmişte sadece yeraltı kaynakları ile anılırdı. İşte bu girişimci kardeşlerim sayesinde, şimdi ticaret var, turizm var, eğitim var.
Elbette daha Zonguldak için yapmamız gereken işler de var.
Filyos Vadisi Projesi (Liman, Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge) (2020’de hizmete açılıyor inşallah. Yine Filyos ile denizyolu daha aktif hale gelecek
Havayolu-karayolu-denizyolu-demiryolu var. Ancak bunların daha etkin kullanılması lazım.
Ekonomiyi çeşitlendirmek adına doğru bir iş yapıyor ve Seracılık İhtisas OSB kuruyorsunuz. Metin Başkan bu konuda büyük gayret gösteriyor. İnşallah kısa zamanda bunu Zonguldak’a kazandıracaksınız.
Doğa turizminde önemli bir potansiyel var. Bunu da kullanmalıyız. Zonguldak’a değer katacak bir önemli konu da Fuar. Özellikle vitrifiye’de ciddi bir gelişme var. Bunu tanıtmak lazım. İnagöl’ün mobilya da yaptığını siz de yapabilirsiniz.
Hepinizin malumu zor bir dönemden geçiyoruz. Bunu da en çok, bizler, yani bizim camia hissetti. Bu süreçte bizim asli görevimiz; camiamızın, üyemizin bu sıkıntılarını, önerilerini toplayıp, bunları icra makamında olan hükümete iletmek.
Son dönemde sizlerin bize ilettiği taleplerle pek çok düzenleme hayata geçti. Çok vaktinizi almadan, sadece son birkaç ay içinde gerçekleşenleri anlatacağım. En büyük şikayetimiz bankalardandı. Hükümetimizin aldığı inisiyatifle kamu bankaları burada devreye girdi. Hem faizleri bir miktar düşürdüler, hem de yeni kredi vermeye başladılar. Konutta ve otomotivde başlatılan kampanyalar üyelerimiz nezdinde bir moral sağladı.
Son açıklanan kararla kamu bankalarında ticari kredi faizleri tek haneli rakamlara inecek inşallah. Biz de KGF ile siz kefil olmaya da devam ediyoruz.
Son 3 senede, yaklaşık 800 bin üyemizin 400 milyarlık kredisine kefil olduk. Nefes Kredileriyle 100 bin üyemize 12 milyarlık ucuz kredi imkanı sağladık.
Bankalarda ikinci şikâyetimiz yüksek POS komisyonlarıydı.
Eskiden hiçbir limit yoktu. Şimdi %1,60 üst sınır getirildi.
Şimdi bunun biraz daha düşürülmesi için konuşuyoruz.
Ayrıca yine sizlerin talepleri, Odalarımızın ve bizlerin de takibi sonucu, çeşitli sektörlerdeki kredi kartlı alışverişte taksit sayısı artırıldı. Yine bizim, TOBB’un uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu vardı: “ticari alacak sigortası”
Halk Sigorta bu işin başını çekti.
Şuan 16 sigorta şirketi ticari alacak sigortası hizmet veriyor. Bu imkanı da muhakkak takip edip, kullanın ve üyelerinize duyurun. (Meclis üyelerimizin yarısı duymamış maalesef)
Mesleki Eğitim konusu camiamız için çok önemliydi. Burada da Bakanlığımızla çok önemli bir adım attık. Önceki rektörümüz Mahmut Özer Hocamızla birlikte çalıştık. İlk etapta her ilde 1 meslek lisesine, Oda-Borsamız sahip çıkacak, burada söz sahibi olacak. Böylece buralardan, sizlerin ihtiyacı olan nitelikli çalışanlar çıkacak.
Başarılı olursak bu projeyi daha da genişleteceğiz.Bir diğer önemli konu, Mesleki Yeterlilik Belgesi TOBB bünyesinde, MEYBEM - Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’ni kurduk.
"tehlikeli" ve "çok tehlikeli" gruplardaki 143 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu.
Bunun yanında galericilik, emlakçılık, servis şoförlüğünde de zorunlu.Bu mesleklerde, belgesiz işçi çalıştıran işverenlere para cezası uygulanacak. (Kişi başı aylık 775 TL ceza) Bugüne kadar 750 binden fazla çalışanı "mesleki yeterlilik belgesi" aldı.
Daha belge alacak, 2,5 milyon kişi var.
TOBB MEYBEM ile birlikte çalışarak, üyenize hizmet sunun MYK sınavlarının ilinizde yapılmasını sağlayın.
MYK belgesi olan çalışanlarınız için 4,5 yıla kadar SGK İşveren Primini ödemiyorsunuz. (Kişi başı aylık 524 TL)
Sıkıntı yaşadığımız bir diğer konu da yargı sistemiydi
Davaların % 99’unda işverenler hep haksız çıkıyordu.
Öte yandan Ticaret Mahkemeleri de 3-4 yıl sürüyordu, Arabuluculuk sisteminin gelmesini sağladık.
Önce işçi-işveren uyuşmazlıklarında, sonra da tüm ticari ihtilflarda, arbuluculuk zorunlu oldu. Artık uyuşmazlıkların %70’i mahkemeye gitmeden çözülüyor. Eğer arabulucuda anlaşamazsanız mahkemeye gitmeyin, TOBB Tahkime gelin.
Hem daha hızlı, hem de daha ucuz. Burada en geç 5 ayda, ticari uyuşmazlıklar sonuçlanıyor
Yapmanız gereken tek şey sözleşmenize, anlaşmazlık durumunda “TOBB Tahkim yetkilidir” yazmak.
Son olarak yine camiamız tarihi bir işe daha imza atıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bizden talep etmişti. 5 babayiğit bulduk ve işe koyulduk. 27 Aralık’da sayın Cumhurbaşkanımız protipleri kamuoyuna gösterecek.Bundan da hepimiz ayrı bir gurur ve mutluluk duymalıyız.”
Editör: TE Bilisim