Fotoğraf 1929 yılında CUMHURİYET GAZETESİ`nin muhabiri tarafından kalame alınan gazete küpüründen alınmadır. Haber aynen şöyledir;
" Bugün Belediye Reisi Bedri Bey ile beraber memleketin en mühim meselesi olan hastahaneyi ziyarete gittik. Kasabanın Garp (Batı) yamaçlarının ,zümrüt gibi yeşillikleri içinde yapılmış olan bu muazzam bina,100.000 Lira`ya vücuda getirilmiş, müessenin çok nazik çok ve çok çalışkan baş hekimi Oparatör Hayri Bey bize hastahanenin her tarafını...(Burada yazı eksik)
Amele ve vilayet hastahanesi olması sebebi ile tabib kadrosu ve bugün elliden ibaret yatak sayısı kat`iyyen kafi değil.Bu cok mühim müesseye elektirikte verilmemiş ki ;bu noksan yüzünden hastahannenin yanlız tenvirati ( ışıklandırma) rontken (röntgen) gibi bir çok şeylerde atıl kalmış.Bu kadar para sarfiyle vücuda gelen bu hayırlı ve elzem müessesnin, şu ufak noksanları için " (burada yazi keksik)

".....takip ederek ve daima yükselerek, ilerliyoruz. Geçen sene de bu yoldan geçmiştim. Çok bozuktu. İşte görüyorum ki, yer yer amale tanzimine çalışılıyor."

(A.Fuat adında ki Muhabir buradan sonra Devrek ziyaretini anlatmaya başlıyor.)

"Şirin Devrek’teyim. Kazanın çok genç ve yüksek azimli kaymakamı Lütfü Bey`i ziyaret ettim. Bu gayretli idare memuru kazasını dirayet ve muvafakkiyetle idare ediyor. Bilassa memleketin yükselme essaslarından en mühimi olan Köy Kanununu büyük bir samimiyet ve azim ile tatbike uğraşıyor.Tembel bazı idarecilerin işlerine gelmeyen tadbik etmemek için bin dereden bin su getirdikleri bi Sihhat, İmar ,İkaz ve İrşat Kanununun tatbiki biraz zahmetli de olsa faidesi göz önündedir. Köy Kanunu`nun tatbiki sayesinde,Devrek köylerinde irfan haraketleri canlı bir surette başlamıştır.32 muaaliim mütamadiyen köylüleri okutmuş yazdırmış,köylere yollar yaptırmış, eski mütahakkim (zorbalık eden) köy muhtarları değiştirilmiş, köylünün sihatti temin edilmiştir. Köy Kanunu içtimai kanunlarımızın temelidir. Bu kazanın inzibati de faal Jandarma kumandanı Fethi Bey`in hizmeti ile gayet muntazam ve müemmendir (Güvenilir) .
Türk ocağı şimdi bir sinema tesisi ile meşgul. Hüllasa bu kazada genç ve meslekine sahip bir idare başı ne yapabilirse hepsini yapmıştır."

Yazıda bahsi geçen Zonguldak Reisi Hüseyin Bedri Güneri`dir. 1928-1929 yılları arasında Belediye başkanlığı yaptığı görünüyor. Fotoğrafta ki kişinin kim oldugunu araştırdığımda Baş hekimi Oparatör Dr-Hayri Bey olduğunu gördüm. Memleket Hastanesi Baş Hekimi Dr.Hayri Necati Bey daha sonra 1933-1934 yılları arasında Zonguldak Belediye Baskanlığı'da yapıyor.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim