Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan'ın da eleştirdiği isim CHP'li Belediye Meclis Üyesi Turgut Aydın, sosyal medya hesabından yaşananlarla ilgili açıklamada bulundu.
Aydın yaptığı paylaşımında: "Çok Değerli Zonguldak’lı Hemşehrilerim geçtiğimiz günlerde Zonguldak kamuoyunu meşgul eden ve Belediye Meclisinin gündemine OLAĞANÜSTÜ olarak gelen kısa adı MAKZON (Maden Makinaları İmalatçıları Kümeleşme Projesi) olarak bilinen konu ve meclis çalışmaları ile ilgili olarak Zonguldak Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu üyesi olarak bildiklerimi ve yaşadıklarımın 1. Bölümü meclis öncesi yaşananları sizlerle paylaştım. Şimdi de 2. Bölüm meclis günü ve mecliste yaşananlar başlığı altında paylaşıyorum.
2) Meclis günü ve Mecliste yaşananlar;
Gurup başkanvekilimiz Whatsapp gurubumuza olağanüstü meclis öncesi saat 11.00 da parti binamızda gurup toplantısı yapacağımızı yazdı.
İl başkanımızın başkanlığında, ilçe başkanı ve meclis üyeleri ile birlikte gündemi görüşmek üzere toplandık. Gurubumuz İmar komisyonu üyesi diğer arkadaşımız mazereti nedeniyle şehir dışında olduğunu ve toplantıya katılamayacağını bildirdi. İl başkanımız Sayın Valimizin mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarını valiliğe davet ettiğini olağanüstü olarak meclis toplantısı talebi olduğunu ve destek vermelerini istediğini söyledi. İl başkanımızda arkadaşlar toplantıya katılırlar ve gerekeni yaparlar dediğini belirti ( il başkanımız 10 dakikalık Vali bey ile görüşmesi içinde konunun sosyal, teknik ve hukuki boyutuyla ilgili bilgilendirme olmadığını sadece katılım konusunda destek istendiğini belirtti )
Gurup toplantımızda olağan bir konunun olağanüstü olarak meclis gündemine gelmesinin doğru olmadığı konusunda fikir birliğimiz oldu.
Sonra da konuyu elimizdeki meclis kaleminden gelen dar kapsamlı bilgiyle plan değişikliği istenen alanın neresi olduğunu anlamaya çalıştık. Bu yerin tarihini, konumunu ve özelliklerini ve bu yer ile ilgili daha önce yapılan çalışmaları ve düşünülen projeleri irdeledik. Tespitlerimiz şöyle oldu;
a) Şehrin içinde, bakir kalmış yaklaşık 140.000 m2 ender bir alan
b) Üzülmez kültür vadisi projesinin bitişi,
c) Maden müzesi ve Gökgöl mağarasının çok yakını,
d) Yaşam vadisi olarak yapılan 700 konutluk ve devamı olacak TOKİ evlerinin bitişiği,
e) İçinde koruma alanlarının olduğu,
f) Türkiye Cumhuriyeti sanayisinin kurulmasında ve kalkınmasında öncülük etmiş ve ilklerden olan bir hafızanın olduğu alan
g) Endüstriyel mirasın olduğu bir alan,
h) Şehre girişte ön görünümde olan bir alan,
i) Kömüre giden demiryolu projesiyle 2.ödülü almış bir proje ile bağlantılı,
j) Turizm ve Kültür amaçlı bir çok projenin yapıldığı ve halen üzerinde çalışıldığı korunması gereken bir alan
k) Jeopark yapılması ve Unesco’ya tescili gerekliliği düşünülen bir alan,
l) Bitişiğinde asma deresinin olduğu, bu derenin ıslahı ve etrafının düzenlenmesi sonucu, gezi ve bisiklet yolarının olacağı halkın nefes alacağı bir alan,
m) Çarpık yapılaşma ve beton yığınına dönen kent merkezinin içinde insanların nefes alacağı, içinde tarih ve kültür kokan ender alanlardan biri,
n) Dünyayı saran ülkemizi ve bölgemizi derinden etkileyen korona virüs salgını bizlere bir kez daha gösterdi ki insan sağlığından daha değerli bir şey olmadığını bu sağlığında çevreye vereceğimiz değer ölçüsünde korunduğunu, bunun sonucu olarak insanlarımızın nefes alacakları alanların daha çok yapılması gerektiğini,
o) Yerel yönetimlerin ve bizlerin halkın temsilcisi olan seçilmişlerin ilk önceliğinin, şehrin geleceğini planlamak, burada yaşayan vatandaşların sağlığını korumak ve sağlıklı bir çevrede mutlu bir şekilde yaşamalarını devam ettirmelerini sağlamak olduğunu,
p) İş sahalarının kısıtlı olduğu şehrimizde, yatırıma ve yatırımcıya karşı olmadığımızı aksine sonuna kadar destek olmamız gerektiğini. Fakat yatırımın doğru yerde ve doğru yatırım olması gerektiğini. Kıt ülke kaynaklarının çok dikkatli kullanılması gerektiğini,
Plan değişikliği ile Küçük sanayi kurulmak istenen bu alanın, tarihi önemi, sağlık boyutu, yaşam boyutu, turizm potansiyeli boyutu vs. gibi yukarıda bahsettiğimiz tespitlerde bulunduk.
Bu tespitler sonucu Zonguldak’da Maden Kümelenme projesinin doğru olduğunu fakat yapılmak istenen yerin yanlış olduğu sonucuna gurubumuz oy birliği ile karar verdi.
Konuyu bir diğer boyutu olan mevzuat açısında inceledik;
5393 sayılı Belediyeler Kanunu gereği İmar ile ilgili her konu imar komisyonuna gitme zorunluluğu var. Kanun koyucu imar konuların önemine binaen imar konuların imar komisyonuna gitmesini zorunlu kılmış ve diğer komisyonlara 5 gün çalışma süresi verirken, imar komisyonuna 10 gün çalışma süresi vermiştir. Bu durum olağan meclis toplantıları için geçerli olurken, olağanüstü meclis toplantıları yasa gereği aynı gün içinde tek bileşim ve ara verilerek birkaç oturum şeklinde yapılır. Bunun manası;
Bileşim açılır konu üzerinde söz almak isteyen olursa yüzeysel konuşulur sonrasında imar komisyonuna havale edilir, bileşime kısa süre ara verilir ( burada 30 dakika verildi ) komisyon ayrı bir yerde toplanır ve 30 dakika gibi bir sürede yerini görmediği, fayda-zarar açısından sonuçlarını tam olarak kestiremediği , mevzuat açısından uygunluğunu tespit edemediği, tarafları dinlemediği, uzmanlarından ve kentin paydaşlarından fikir almadığı bir durumda alınan kararın gerçekçi ve sağlıklı olamayacağı açıkça bellidir.
Ayrıca mevzuat gereği meclis üyeleri kendilerini ve yakınlarını ilgilendiren konularda mecliste toplantıya katılamazlar. İmar komisyonu 5 kişiden teşekkül eder bunlar alınan oy oranına göre 3 AKP ve 2 CHP’dir. Komisyon en az 3 kişi ile toplanıp karar alabilir. Meclisin olduğu gün AKP’li meclis üyesi bir arkadaşımız şehir dışında tedavi görüyor ( Kendisine acil şifalar diliyoruz ), bir diğer CHP’li komisyon üyesi arkadaşımız mazeret bildirmiş şehir dışında, AKP’li bir diğer komisyon üyesi arkadaşımız, plan tadilatı ile yapılmak istenen Maden Makine İmalatçıları kümelenmesi derneğinin yöneticisi, yani plan değişikliği ile ilgili bir illiyet bağı var. Yasa gereği toplantıya katılamaz. Sonuç olarak geriye kalan 2 komisyon üyesi ile komisyon toplanamaz.
Gurup toplantımızda mevzuat açısından da olağan üstü toplantının doğru olmadığı sonucuna vardık.
Almış olduğumuz bu kararları olağanüstü toplantı saatinden 1 saat önce belediye komisyon odasında, AKP grup başkan vekili, AKP imar komisyonu üyesi bir arkadaşımız ve 2-3 meclis üyesi arkadaşımız olduğu bir durumda, ben ve inşaat mühendisi teknik bir meclis üyesi arkadaşım ile birlikte ilettik. Kendilerine bu olağanüstü meclisin doğru olmadığını, ayrıca yapılmak istenen işin doğru ama yerinin yanlış olduğunu, mevzuat açısından bakıldığında imar komisyonun toplanamayacağını, bu işin oldu bittiye getirilmeyecek kadar önemli olduğunu belirttik ve şu teklifi yaptık ya gündem maddesini geri çekin yada konuyu dairesine gönderelim dedik.
Sonuç olağanüstü meclis salonuna geldik Sayın Meclis Başkanı ( Belediye Başkanı ) yerine oturdu. Meclis, duyurulan açılış saatini geçmesine ve başkanın yerine oturmasına rağmen açılmadı. Meclis Başkanı Sayın Vali Yardımcısını beklediğimizi söyledi. Bu durumun doğru olmadığını kendisine belirttim. Ne yazık ki halkın oyu ile seçilmiş kendisinin ve meclis üyelerinin itibarını korumak görevi, sorumluluğu olan Meclis Başkanının atanmış bir bürokratı beklemek için meclisi bekletmesi (meclisin atanmışlardan talimat alıyormuş izlenimi bırakmaya sebebiyet vermesi ) ve bunu da kameraların karşısında meclis üyelerine Vali yardımcımızı bekliyoruz diye söylemesinin takdirini önce meclis üyelerinin sonrada bizlere oy veren Zonguldak halkının takdirlerine bırakıyorum.
Meclis Vali Yardımcısının gelmesinden sonra gecikmeli olarak açıldı. Sayın Meclis Başkanı konunun vali beyin ricası olduğunu söyledi (sanki vali bey talimat verdi mecburen bizde uygulamak zorundayız der gibi , meclisin saygınlığına gölge düşüren bir tutum sergiledi ). Daha sonra gündem ile ilgili söz alan gurup başkan vekilimiz, olağan bir toplantının olağanüstü toplantı olarak karşımıza gelmesinin üzüntüsünü belirtti. CHP gurubu olarak Yatırıma ve yatırımcıya karşı olmadığımızı, yatırımın yerine karşı olduğumuzu üzerine basa basa onlarca kez söyledi. Sayın Meclis başkanı sözlerini keserek sıklıkla müdahale etti
Daha sonra konuyla alakalı Teknik bir arkadaşımız söz aldı bilgiler verdi. Sayın Meclis Başkanı yine sözlerini keserek sıklıkla müdahale etti.
Sonrasında ben söz aldım aynı şekilde teknik bilgiler verdim o alanın tarihi kültürel özelliklerinden, turizm potansiyelinden , sağlık, çevre, yaşam boyutundan bahsettim. Ayrıca mevzuat anlamında burada komisyonun toplanmasını sağlayacak çoğunluğun olmadığını söyledim. Sayın Meclis Başkanı İmar komisyon üyesi 3 arkadaşın mecliste olduğunu söyledi. Ben arkadaşlardan birisinin menfaati nedeniyle illiyet bağı olduğunu bu nedenle hem hukuken hem de etik olarak katılamayacağını söyledim. Sayın Meclis Başkanı yine benimde sözlerimi keserek sıklıkla müdahale etti.
Benden sonra AKP meclis üyesi ve aynı zamanda imar komisyonu üyesi olan arkadaşımız söz alarak, bu konuyla ilgili çok detaylı bilgiler verdi. Bu yerin kendi içlerine de sinmediğini fakat yer sıkıntısı nedeniyle mecburen bu yeri tercih ettiklerini belirtti. Bu konuşma ile imar komisyonu üyesi arkadaşımızın konuyla ilgili olduğunu kendi beyanları ile de doğrulamış oldu. Bizim komisyon teşkili için söylediğimiz yeterli sayının olmadığı iddiamız doğrulanmış oldu.
Tüm bunlara rağmen Sayın Meclis Başkanı haksız bir şekilde CHP sini yatırım düşmanı gibi göstermeye çalıştı. Saygı ve nezaket kurallarını hiçe sayar bir tavırla daha önceleri de yaptığı gibi ben yaptım oldu mantığı ile konunun imar komisyonuna gitmesine ve bileşime 30 dakika ara vererek komisyonun toplanıp karar almasını oyladı ve konu komisyona havale edilmiş oldu.
CHP gurubu olarak öncelikle bizler seçilmiş insanlar olarak hukuka ve kurallara uymamız gerektiği bu nedenle hukuksuz hiçbir işlem ve oluşumun içinde olamayacağımız düşüncesi ile komisyona katılmama kararı aldık. Ben İmar komisyonu olarak Sayın Vali Yardımcımızın da hazır olduğu İmar komisyonuna gittim. Benim hiçbir hukuksuz işlem ve oluşumun içinde olamayacağımı belirtikten sonra komisyondan ayrıldım.
Yeterli çoğunluk olmayınca Komisyon kararı alınamadı. Sayın Meclis Başkanı (Belediye Başkanı ) komisyon kararı alınamadığı belirti şahsımı valinin kararına karşı geldi diyerek sanki bizler seçilmiş meclis üyeleri olarak vali beyin kararlarına uyma zorunluluğumuz varmış iması yaparak meclisin bağımsızlık ve saygınlığına gölge düşürmüştür.
Meclis sonrası yaşananlar bölümüyle devam edecek. Sağlıkta kalın."

Editör: TE Bilisim