Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, kömür madenlerindeki iş kazalarında ölen sigortalıların yakınlarına tanınan 'kamuda istihdam' hakkıyla ilgili yasa tasarısının, süre sınırlamasının kaldırılması taleplerine rağmen, aynen kabul edilmesini eleştirdi. Tarih sınırlandırılmasıyla maden şehitlerinin ailelerinin büyük üzüntü yaşadığını belirten Yiğit, "Kapsam dışında kalan aileler için hukuksal yollara başvuracağız. Bu, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir karardır. Ailelerle görüşüp gerekli çalışmaları yapacağım" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanun tasarısının 73'üncü maddesi kabul edildi. Yasayla '10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmelerine imkân sağlanması amaçlanmaktadır' denilerek, istihdam hakkına tarih sınırlaması getirildi. Türkiye'nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak'ta, 'kamuda istihdam' hakkının belirli tarihler arasında sınırlandırılması tepkiyle karşılandı.

'BU KARAR ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde tarih sınırlandırılmasının kalkacağı yönünde kendilerine söz verildiğini, ancak kaldırılmadığını söyledi. Maden şehitleri yakınları olarak kırgın olduklarını ifade eden Yiğit, şöyle dedi:

"Bütçe Komisyonunda CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş bir konuşma yaptılar. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bu tarih sınırının kalkması yönünde görüş bildirerek Genel Kurulda bunun düzeltilmesi yönünde tutanak tutturdu. Buna çok sevindik ve teşekkür ettik. Dün bize gelen bilgide bu tarih sınırlandırılmasının değişmeyeceğini öğrendik. Milletvekillerimizle görüştük ancak netice alamadık. Biz üzüntülüyüz. Yararlanan aileler adına ise mutluyuz. Burada gerçekten mağdur olan aileler var. Bu ailelerin çoğu, babalarını facialarda kaybettiler. Bunların çoğu babasını hiç tanımadılar. Bunlar da yararlanmalıydı. Biz Maliye Bakanımıza kırgınız. Allah bize kul ve yetim hakkıyla gelmeyin diyor. Bu kararı kamuoyuna havale ediyorum. Biz kapsam dışında kalan aileler için hukuksal yollara başvuracağız. Bu, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir karardır. Ailelerle görüşüp gerekli çalışmaları yapacağım."

Editör: TE Bilisim