'Ereğli Belediyesi'ne 20 milyon lira...'

Erdemir'in her ay Ereğli Belediyesi'ne düzenliği olarak ödediği, halk dilinde 'hava kirliliği parası' olarak bilinen, hava gazı tüketim vergisini kesmesi, ardından da Erdemir'in özel endüstri bölgesi olacağı yönündeki iddiaların gündeme gelmesiyle birlikte, Erdemir-Ereğli Belediyesi arasındaki ipler iyice gerilmişti.

Bu gerginlik Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın, 'OYAK Ereğli'ye zulmediyor' sözleriyle kamuoyuna yansımıştı.

Başkan Posbıyık'ın tepkisi, haklı bir tepkiydi.

Çünkü, kesilen hava gazı tüketim vergisine bir de Erdemir özel endüstri bölgesi olduğunda kesilecek olan emlak vergisi eklenince, Ereğli Belediyesi'nin milyonlarca lira zararı olacaktı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, herkes Erdemir ile Halil Posbıyık arasındaki atışmanın kavgaya dönüşmesini beklerken, Başkan Posbıyık'tan kamuoyunu ters köşeye yatıran bir açıklama geldi.

Posbıyık açıklamasında, 'OYAK guru kaynağımız' dedi ve OYAK yönetimine barış eli uzattığını ilan etti.

Peki, durup dururken Posbıyık'ın bu açıklamasını nasıl okumak lazım?

Anlaşılan o ki, OYAK-Erdemir ile Başkan Posbıyık arasında tıkanan diyalog yolu açıldı.

Bu durumda ortaya atılan iddialar var.

Bir iddiaya göre; 'Halil Posbıyık'a bakanlık düzeyinde Erdemir'in özel endüstri bölgesi ilan edileceği ve bu durumda belediyenin zararlarının da Erdemir tarafından karşılanacağı sözü verildi. Bu görüşmelerde ise Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır aracılık yaptı. Yapılan pazarlıklar neticesinde Ereğli Belediyesi'ne 20 milyon lira ödeme sözü verildi.'

Başkan Posbıyık'ın son açıklamasına baktığımızda ise bu iddia kulağa çok da saçma gelmiyor açıkçası.

Çünkü benim tanıdığım Posbıyık, o kadar sert sözün, o kadar eleştirinin ve kocam kocaman lafların ardından Belediyeye bir şey almadan geri adım atmaz.

Bu iddiaların gerçekliğini bekleyip göreceğiz.

Ayrıca şunu da unutmamak lazım.

OYAK-Erdemir yöneticileri sadece Ereğli Belediyesi ile değil, ilçenin iş dünyası ile de diyaloglarını iyileştirmesi, sac tüccarına, sanayicisine, nakliyecisine ve müteahhidine de yüzünü dönmesi gerekir.

Ereğli'ye yüzünü dönmek, sadece belediye ile ilişkikleri düzeltmekle olmaz.

Lütfen biraz samimiyet müdür bey!..

Uzun zamandır basın mensuplarıyla bir araya gelmeyen Eren Enerji üst yönetimi, düzenlediği kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi.

Basın toplantısına dönüşen kahvaltıda müdürler Eren Enerji'nin işleyiş hakkında gazetecileri bilgilendirirken, yöneltilen soruları da yanıtladı.

Emisyon değerlerinden, uyuşturucudan tutuklanan liman müdürüne kadar bir çok konuya açıklama getirmeye çalışırlar.

Toplantının asıl bombası ise santral müdürü Cem Çiftçi'den geldi.

Açıklamasının başında, 'yerel basına destek vereceğiz, sizlere kapımız her zaman açık, istediğiniz zaman arayabilir, gelip çayımızı, kahvemizi içebilirsiniz ' dedi.

Tüm bu açıklamalara kamuoyunun ikna olmadığını, paylaştığımız haberlere gelen yorumlardan anlayabiliyoruz.

Doğruyu söylemek gerekirse bir gazeteci olarak ben de ikna olduğumu söyleyemem.

Eren Enerji gibi bir kurum, böyle bir toplantıda gazetecilerin önüne teknik veriler koymalı, emisyon ve hava kirliliği ölçüm değerlerini tüm gazetecilere tek tek dağıtmalıydı.

Ayrıca santral müdürü Cem Bey'in, 'sizlere kapımız her zaman açık, istediğiniz zaman arayabilir, gelip çayımızı, kahvemizi içebilirsiniz' sözlerinin samimi olmadığını şahsen ben anladım.

2 gündür müdür beye ulaşamıyoruz.

Ne diyelim; Lütfen biraz samimiyet müdür bey!..

Fabrikalar da göç eder

Haftaya damgasını vuran haber ise EMKO AŞ'den geldi.

EMKO AŞ yönetimi, fabrikalarının bulunduğu bölgeye doğalgaz alt yapısı gelmesi için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini ve doğal gaz sorununu aşamadıkları için Düzce'ye taşınmayı düşündüklerini açıkladılar.

EMKO AŞ Zonguldak'ın önemli değerlerinden bir tanesi.

200 civarında insanımıza ekmek veriyor.

70'ten fazla ülkeye ihracat yapıyor.

En önemlisi ise sektördeki yüzde 100 yerli olan 3-5 firmadan 1 tanesi.

Hal boleyken, siyasi parti temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve en önemlisi milletvekillerimiz dut yemiş bülbül misali sessizliklerini koruyorlar.

Şirket yönetimi net bir mesaj veriyor.

Diyor ki; 'Biz Zonguldak'ın firmasıyız... Zonguldak'ı seviyoruz... Doğal gaz problemi çözülürse Zonguldak'tan başka bir yere gitmeyiz...'

Şimdi 1 milletvekilinin çıkıp, 'EMKO AŞ Zonguldak'ın markasıdır. Doğal gaz sorununu çözeriz... Fabrikamıza sahip çıkarız' demesini bekliyoruz.

Çünkü, her geçen gün biraz daha küçülen Zonguldak'ın, AMKO AŞ gibi bir değeri, böyle sudan bir sebep yüzünden gözden çıkarma lüksü yok.

Gazi İlköğretim'in eylemci çocukları

Gazi İlköğretim Okulu'nun öğrencileri ve velileri, okullarına dönebilmek için günlerdir eylem yapıyor.

O küçük küçük çocuklar, kentin milletvekillerine, valisine, milli eğitim müdürüne kocaman kocaman laflar söylüyorlar.

Adı üzerinde çocuk bunlar.

Sıra başında ders işlemeleri gerekirken, bir gün valilik önünde, bir gün Madenci Anıtı'nda yağmur-çamur dinlemeden eylem yapıyorlar.

Konunun muhatabı siyasetçiler ve bürokratlar sessiz.

Çocuklara cevap veremiyorlar.

Bu sorun bir an evvel çözülmeli, o küçücük çocuklar da bu soğukta eylemlerde slogan atmak yerine sıcacık sınıflarında eğitimlerine devam etmeli.

Birileri çıkıp, bu küçük çocukların, büyük ve cesur söylemlerine cevap verme cesaretini göstermeli.