Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği ve ADD Çaycuma Şubesinin katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk, Çaycuma ve Zonguldak'tan emekli öğretmenler ile Ali Nuri Güntekin'in öğrencileri, arkadaşları ve akrabalarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Kitaptan elde edilen gelir, üniversite öğrenimi gören ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak verilecek.

Etkinliğin açılışında konuşan İsmet Akyol, “Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu Ali Nuri Güntekin ağabeyimiz, ‘Arı kovanda nasıl çalışırsa Köy Enstitüleri aynı şekilde çalışırdı. Benim mayam, hamurum Köy Enstitüleridir’ diyor. Köy Enstitüleri; çok sayıda eğitmen, öğretmen yetiştirmenin, o dönemin zor koşullarında köy çocuklarına öğrenim olanağı sağlayıp aydınlanmanın ışığı olmalarının yanı sıra Türkiye’nin kültür yaşamına damga vuran 'köy kökenli aydın kuşağı'nı da yaratmıştır. Fakir Baykurt, Mahmut Makal, Talip Apaydın, Mehmet Başaran, Osman Şahin ilk akla gelen Köy Enstitülü yazar ve şairlerimizdir. Köy Enstitüsü mezunları Ali Nuri Güntekin ağabeyimiz gibi hem okudular hem de yazdılar. Bir sonraki kuşak okumaya devam etti ama yazmayı bıraktı. Şimdiki kuşak ise genellemeyelim ama okumayı da yazmayı da bıraktı. Köy Enstitülü öğretmenlerimiz eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesinde de öncü oldular, eğitim emekçilerinin örgütlülüğünün bugünlere gelmesinde büyük emekleri vardır. İlk önce Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu’nu (TÖDMF) kurdular, ardından Türkiye Öğretmenler Sendikası‘nın (TÖS) kurulmasında, TÖS kapanınca TÖB-DER‘in oluşumunda, TÖB-DER kapanınca bir başka örgütlenmede öncü oldular. Ali Nuri Güntekin öğretmenimiz de Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Çaycuma Şubesini kurdu ve 12 Mart 1971 askeri darbesine kadar TÖS'ün Çaycuma Şube Başkanlığını yaptı. 1969 yılında Türkiye genelinde TÖS’ün örgütlediği dört günlük öğretmen boyutunu Çaycuma’da yönetti ve boykot nedeniyle soruşturma geçirdi, hakkında dava açıldı. Köy Enstitülü öğretmenlerimiz bugün de okumaya, yazmaya devam ediyor, memleket meselelerini yakından takip ediyorlar. Okuyan, yazan, üreten, tartışan Köy Enstitülü öğretmenlerimizin yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Destekleri için Eğitim Sen ve ADD’ye teşekkür eden Ali Nuri Güntekin, “Evimde oldukça zengin bir kitaplığım var. Arşiv meraklısıyım. Geçmişte yerel gazetelerde zaman zaman yazılar yazdım. Duygulandığım zamanlarda duygularımı mısralara döktüm. Yazdıklarımı bu kitapta bir araya getirdim. Ben bir şair değilim, 86 yıllık zaman dilimindeki heyecanlarımı, duygularımı, düşüncelerimi şiirle anlattım. Bunun için de çok mutluyum. Ahmet Haşim ‘Akşam’ adlı şiirini şöyle bitirir: ‘Akşam, yine akşam, yine akşam / Göllerde bu dem bir kamış olsam!’ Birileri Ahmet Haşim’i eleştirir; ‘Hiç kamıştan adam olur mu?’ diye. Birileri de Ahmet Haşim’i destekler; ‘Odun gibi adam olur da kamış gibi adam olmaz mı?’ diye. Benim şiirlerimde öyle bir şey. Beni yalınız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum.” dedi. Ali Nuri Güntekin, kendi şiirlerinin yanı sıra şiirimizin önemli şairlerinden Nazım Hikmet, Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Ahmet Haşim’den şiirler okudu. Türkiye’de ve dünyada yaşanan güncel ekonomik, politik gelişmelere de değinen Ali Nuri Güntekin, öğretmenlik anılarını da anlattı. Duygusal anların yaşandığı söyleşi sonunda Güntekin kitabını okurlarına imzaladı.

Editör: TE Bilisim