Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, koronavirüsle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın nihayet adımlar attığını ancak yeterli önlemlerin halen almadığını söyleyerek, 29.01.2019 tarihinde verdiği soru önergesi ile Bakanlığı önlem almaya davet ettiğini açıkladı.
Yavuzyılmaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısındaki “Çin’den canlı hayvan ithalatının durdurulması” başta olmak üzere alınan önlemlere ilişkin yaptığı açıklamasının, verdiği soru önergesinde ki uyarılarının bir kısmının dikkate alındığını gösterdiğini, belirterek; “salgına karşı daha kapsamlı tedbirlerin alınması gerektiğini” söyledi.
CHP’li milletvekili, önergesi ve Bakanlıktan yapılan açıklamalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“2019 yılı aralık ayında ortaya çıkan ve Koronavirüs ya da ‘Corona’ adıyla adlandırılan zoonotik virüs, Dünya sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Virüsün yayılma hızı ve tedavisi konusundaki belirsizlikler ülkemizin olası tehlikelere karşı acil önlemler almasını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda Sağlık Bakanı’na, Bakanlık bünyesinde risk analizi, iletişim ağı, ihbar ve bildirim merkezinin oluşturulup, oluşturulmadığını? Virüse karşı hazırlıklı olmak adına bir 'küresel virüs tatbikatı' yapılıp, yapılmadığını? Ülkemizdeki havalimanlarının tamamında termal kamera sisteminin bulunup, bulunmadığını? Virüsün kuluçka döneminin termal kameralarla tespitinin mümkün olmaması nedeniyle ilave bir önlem alınması imkanını? Havayolları haricindeki ulaşım yolları için ne gibi önlemlerin alındığını? Virüsün kargolar ile bulaşmasının ihtimalini? ve son olarak ‘Çin’den ithal edilen hayvansal gıdaların virüs taramasından geçirilip geçirilmediği?’ Sorularını yönelterek, Bakanlığın hazırlık planı ve stratejisi hakkında bilgi istedim.
Dün, Sağlık Bakanlığı, ‘Çin’den her türlü canlı-cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatının geçici bir süre durdurulduğunu buna ilave olarak uluslararası uçuşa açık 17 havalimanına 2 gün önce termal kameralar konulduğunu’ söylerken, bakanlığın web sitesinde de ‘virüsün Çin’den gelen kargolar vasıtasıyla bulaşma tehlikesine karşı açıklamalar’ yer aldı. Bakanlığın attığı adımlarda uyarılarımızın dikkate alındığını gördüğümüzü söyleyebiliriz ancak küresel virüs salgın tatbikatları dahil olmak üzere ilave birçok tedbirin acil olarak alınması gerekmektedir.”
Editör: TE Bilisim