Diyabetlilerin oruç tutmamalarının tıbbi yönden doktorlar tarafından önerildiğini belirten Çetin Terzioğlu, diyabetlilere evden seslenerek önemli açıklamalarda bulundu.
EL ELE VERELİM VE BU KORONA VİRÜSÜ YENELİM..
Korona virüsle mücadelede el ele vererek bu korona virüsü yenelim çağrısında bulunan Zonguldak Diyabet ve Kronik hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, şunları söyledi:
"Bilindiği gibi dünya ve ülkemiz Türkiye olarak çok ciddi bir sınavdan geçmekte. Bu Korona virüs mücadelesinde el ele verelim ve Korona virüsü yenelim. Bu anlamda sağlık bakanlığımızın önerisi ile evde kalın çağrısına Zonguldak Diyabet ve Kronik hastalar Derneği olarak da uyumaktayız, derneğimizi de bu ciddi sorundan kurtulana kadar açmama kararı aldık, niçin çünkü örnek teşkil etmek için böyle bir karar aldık. Bu anlamda evde kalmamız ve dışarı çıkmamız konusunda şöyle bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Dışarıya çıkarsak yapacağımız fazla bir şey olmadığını, esnaflarımızın kapalı olduğunu, lokantaların, çay ocaklarının, berberlerin ve tüm esnafların kapalı olduğunu biliyoruz ve bunlar da çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunları düşünerek sokağa çıkmamamız gerekiyor."
EVDE KALARAK HEM KENDİMİZİN HEMDE SEVDİKLERİMİZİN SAĞLIĞINI KORUMUŞ OLUYORUZ
Diyabetlilerin evde kalarak beslenmesine, egzersizine ve düzenli ilaç kulanımına daha dikkat edebildiklerini belirten Zonguldak Diyabet ve Kronik hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Hem sokağa çıkacağız hem de sağlık çalışanları destekleyeceğiz böyle bir kural ihlalinin yapılmaması gerekiyor. Evde kalarak sağlık çalışanlarımıza destek vermemiz gerekmektedir, emniyet güçlerimizin de işlerini zorlaştırmamak açısından onlara da destek vermek için evde kalmamız gerekmektedir. En önemlisi kendi sağlığımız için evde kalmamız şart. Çünkü diyabet ve diyabet ve kronik hastalar Derneği olarak diyabet hastaları olarak evde kalırsak düzenli ilaç kullanmamızı yapabiliyoruz beslenmemize evde daha dikkat edebiliyoruz. Çünkü diyabet hastalığının olmazsa olmazı düzenli beslenme ve düzenli ilaç kullanma ve düzenli egzersizdir. Evde kaldığımız müddetçe beslenmemize, egzersizimize daha dikkat edebiliriz."
DİYABETLİLERİN KORONA'DAN ÖLÜM RİESKİ YÜZDE 99. SOKAĞA ÇIKARAK BİLE BİLE LADES YAPMAYA HİÇ GEREK YOK
Diyabetlilerin Korona Virüs'e yakalanmaları durumunda ölüm riskini yüzde 99 olduğunu belirten Zonguldak Diyabet ve Kronik hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, "En önemlisi kendi sağlığımız için evde kalmamız gerekiyor çünkü corono virüs bulaştığı zaman bizim diğer insanlardan çok farklı bir yönümüz olduğunu ve bunun yüzde 99'unun ölümle sonuçlandığını hepimiz biliyoruz. Bile bile lades yapmanın bir anlamı yok. Evde kalarak hem sağlığımıza hem sevdiklerimize hem ailemize düşünmek zorundayız." diye konuştu.

DİYABETLİLERİN ORUÇ TUTMAMALARI TIBBİ YÖNDEN DOKTORLAR TARAFINDAN ÖNERİLİYOR
Diyabetlilere şahsen oruç tut yada tutma diyemeyeceğini ancak doktorlar tarafından diyabetlilerin oruç tutmamalarının önerildiğini belirten Zonguldak Diyabet ve Kronik hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu şunları ifade etti:
"Bu anlamda evde kaldığımız müddetçe herhangi bir rahatsızlığa karşı da metabolizma hızı ve vücut direncimizi güçlendirerek herhangi bir hastalığa karşı da özellikle dirençli olmak zorundayız bu anlamda önümüze gelen Ramazan Bayramı'nda da bilindiği gibi diyabet hastalarının oruç tutup tutmamla konusu gerçekten bir sıkıntı. Geçmiş senelerde diyabetliler doktor kontrolünde oruç tutabiliyorlardı ama şu ortamda hastanelerimizin korona virüs mücadelesi nedeniyle dolu olması sebebiyle böyle bir imkan şu anda yok gibi. Yani sonuçta diyabet ve kronik hastası olan insanların doktoru kendileridir. Diyabetliler kendileri kedilerin doktoru olması gerekiyor. Kendi şeker dengesini bozmamak üzere oruç tutabiliyorsa tutma diyemem, ancak tut ta diyemem. Bu konuda bir benim öneride bulunmam doğru olmaz ama diyabetlilerin oruç tutmamalarını tıbbi yönden önerilmemektedir doktorlar tarafından. hep el ele verelim Korona yenelim diyorum herkesin Ramazan'ını ve kutluyorum sağlıklı günler diliyorum.

Editör: TE Bilisim