Geçtiğimiz günlerde İzmir şehrinde meydana gelmiş olan 6,6 büyüklüğündeki deprem olayından sonra deprem gerçeği bir kez daha gündeme gelmiş durumda.

Prof. Dr. Ahmet Ercan yaptığı açıklamalarda kritik bir deprem haritası oluşturarak, 100 sene içerisinde 6,6 den daha şiddetli depremlerin oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.Yaşanmış olan depremler sonrasında yapmış olduğu açıklamalarıyla gözlerin çevrildiği Prof. Dr. Ahmet Ercan, 10 yıl boyunca bu bölgelerde deprem olacağını söylemiş ve İzmir depreminden 3 gün önce bu uyarısını bir kere daha söylemişti.

3 GÜN ÖNCEDEN YAPILACAK BİR ŞEY YOKTU

İzmir'de meydana gelen depremde, yapılan uyarılara rağmen yıkımı önleyebilecek bir şey olmadığını (3 gün önceden) belirterek, bu yapımların uzun vadede yapılabileceğini ifade etti.

Genel olarak yerleşimin şehrin çevresini saran dağlara yapılmasını gerektiğinin altını çizen Ercan, son dönemlerde Sisam üzerinde yığılmalar başladığını ifade ediyor.

ZEMİN YAPILAŞMAYA UYGUN MU?

Ercan, bina yapımının en sona bırakılması gerektiğini ve bir bina yapılmadan önce zeminin yapılaşmaya uygun olup olmadığının araştırılması gerektiğini burguluyor. Bunun için de mutlaka bir jeofizik mühendisinden bilgi almak gerekiyor.

GEMLİK 7,8

Uzun zamandır beklenen büyük depreme ilişkin rakamları belirten Ercan, Gemlik 7,8 İstanbul 7,2 ve Kocaeli için 7,4 ifadelerini kullandı. Büyük deprem için ise tarihi 2045 yılına işaret eden deprem uzmanı tarihte 5 - 10 yıl kayma olabileceğini de ifade etti.

Editör: TE Bilisim