Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr Melih Geniş; kömür kongresinin geleneksel olarak Türkiye'nin tek taşkömürü rezervlerinin yer aldığı Zonguldak'ta yapıldığını ifade etti. Bölgedeki kömür madenciliğinin geçmişi yaklaşık 170 yıl öncesine dayandığına dikkat çekilerek, Türkiye Uluslararası Kömür Kongresi'nin 1978 yılından bu yana iki yılda bir yapıldığı ifade edildi. Ulusal ölçekte başlayan kongrenin kömür madenciliğinin hemen hemen her yönü ile ilgilenen ve dünyanın her yerinden madencilerin katıldığı uluslararası bir organizasyona dönüştüğünü belirten Geniş, "Bu kongrede de, öncekilerde olduğu gibi, kömürün aranmasından tüketimine kadar geçen süreçte kömür madenciliğinde yaşanan gelişmeler ve karşılaşılan sorunlar bilimsel verilerle tartışılacak olup ayrıca; sektördeki teknolojik gelişmelerin sergileneceği "Maden Makinaları ve Donanımı Sergisi" de kongre süresince ziyaret edilebilecek." İfadelerine yer verdi. 
Öte yandan ülkedeki tüm maden sektörü ve bileşenlerini kongreye davet eden Geniş, kongrede 3 ana başlık altında işlenecek konular hakkında bilgi verdi. 

Kömür madenciliğinin bilim ve teknolojisi 
Kongrede kömür madenciliğinin bilim ve teknolojisi başlığı altında arama ve değerlendirme, Havza Madenciliği, Mekanize Kazı ve Tahkimat Uygulamaları, Kömür Hazırlama ve Zenginleştirme, Ultra Temiz Kömür Teknolojileri, Kömür Yakma Teknolojileri ve Enerji Üretimi, Demir-Çelik Endüstrisinde Kok Kömürü Kullanımı, Delme ve Patlatma Teknolojileri, Modelleme ve Bilgisayar Uygulamaları, Denizaltı Madenciliği, Açık İşletme Madenciliği ile Madencilik ve Çevre konuları işlenecek. 

Kömür madenciliğinde iş sağlığı ve güvenliği 
Kömür madenciliğinde iş sağlığı ve güvenliği başlığı altında havalandırma, Tahkimat, Kendiliğinden Yanma, Gaz ve Toz Patlamaları, İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları, Gürültü, Titreşim, Aydınlatma ve İklimlendirme, Solunabilir Toz ve Pnömokonyoz, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Mevzuat ve Uygulamaları, Madencilikte Risk Yönetimi ve Değerlendirme Yöntemleri ve Tahlisiye, Acil Durum ve Kriz Yönetimi konuşulacak. 

Kömür madenciliğinde ekonomi politikaları ve sosyal sorunlar 
Kongrede son başlık olan kömür madenciliğinde ekonomi politikaları ve sosyal sorunlar başlığı adı altında Geçmişten Günümüze Kömür Madenciliği, Madencilikte Özelleştirme, Üretim ve Tüketim Politikaları, İş ve Maden Hukuku, Kömür Kentlerindeki Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yaşam ve kömür piyasalarındaki gelişmeler işlenecek. 

Editör: TE Bilisim