Zonguldak'ta da ekimi ve üretimi yapılacak olan sanayi tipi kenevir ekimi devlet desteği ile yapılacak. Vali Erdoğan Bektaş, sadece kenevir  üretiminin yetmeyeceğini sanayisinin de mutlaka kurulması gerektiğini ifade etti. Zonguldak'ta sanayi tipi kenevir üreticilerine İzzet Baysal Üniversitesi öğretim görevlisi doçent Doktor Gülsüm Yaldız tarafından eğitim verildi. Tarım il Müdürlüğü'nde  Vali Erdoğan Bektaş'ında katılımıyla BAKKA projesi ile yapılan sanayi tipi kenevir eğitimi sonrasında sertifika dagıtım programı düzenlendi. Tarım il müdürlüğü misafirhanesinde düzenlenen törene Vali Erdoğan Bektaş, tarım İl Müdürü Cemalettin çataklı, Zonguldak Ziraat odası Başkanı Şerafettin Albayrak ve  çiftçiler  katıldı.

VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ; SANAYİ ŞART

Sanayi tipi kenevir ekiminin sadece yetmeyeceğini, bununla birlikte sanayisinin de mutlaka kurulması gerektiğiniin altını çizen Vali Erdoğan Bektaş, törendeki konuşmasında şunları ifade etti:
"Bu eğitimin bir özelliği var kenevir.Kenevirin faydalarını okumuştum. Hocamızda anlattı bende doğru buluyorum. Arkadaşlarımızın dikkatini çektiğini umuyoruz. Bu tip ürünlerde biraz daha emek verirsek önünü açabiliriz. Kenevir ekilmesi için öngörülen yerlerden biri Zonguldak. Hocamız bu işin sanayi olmazsa olamayacağını söyledi. Bende buna katılıyorum. Sanayileşirse ticareti olur. Deneyende var gelen taleplere ilgili davranıyoruz. Bize gelen önemli iddialar var. Umarız bu eğitimle bu işe aşına olan arkadaşlar önem verirler. Bizim rutin işimiz  olan madenciliğin yanında ek iş olabilir. Umarız bu talepler hayatımızda yeri olur. Bu eğitimi veren hocama ve sizlere çok teşekkür ediyorum."

Tarım İl Müdürü Cemalettin Çataklı şunları söyledi;
"BAKKA ile 2019 yılı Teknik Destek Programı kapsamında hazırlamış olduğumuz “Sanayi Tipi Kenevir Yetiştiriciliği Eğitimi” ile İlimiz ve İlçelerinde yapmış olduğumuz eğitimler ile çiftçi aileleri ve teknik personel olmak üzere 50 kişinin eğitimi hedeflenmiş ve 1-2-3-8-9 Temmuz 2019 tarihlerinde 128 kişiye eğitim verilerek amacımıza büyük ölçüde ulaşmış bulunmaktayız.  29 Eylül 2016 tarih ve 29842 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik”  ile Zonguldak iller arasında yer almıştır. Son günlerde Cumhurbaşkanımızın ifadeleri ile yeniden gündeme gelmiştir. 
Kenevir yetiştirilmesi İlimiz açısından hem iklim olarak hem de yasal olarak mümkündür. Sanayide birçok alanda kullanım alanı olan bulunan kenevir bitkisi ilimizde yeni nesil tarafından bilinmediğinden henüz yetiştirilmemektedir. 2019 yılında Kenevir Yetiştiriciliği için Devrek’te 2, Alaplı’da 1 ve Çaycuma,da  1 üretici olmak üzere 4 başvuru olmuş ancak şartlar uygun olup olan Çaycuma’da başvuruda bulunan üreticinin başvurusu kabul edilmiştir. Ancak bu üreticimizde gerekli yasal izni almasına rağmen ekiliş gerçekleştirememiştir. Eğitime katılan kişiler almış oldukları bilgiler doğrultusunda yeni farkındalıklar yaratabilecek ve ileriki günlerde ilimiz ekonomisine katkı sağlayabileceklerdir. 
Teknik destek projesi çiftçilik yapan aileler, kamuda ve serbest çalışmakta olan teknik personelin eğitimine;
-Kenevir bitkisinin tanıması,
-Sanayi tipi kenevir yetiştiriciliği yöntemleri, ekim, bakım, hasat, harman ve lif alınması,
-Kenevir bitkisinin kullanım alanları,
-Kenevir bitkisinin yararları, bölgemiz ve ülke ekonomisine katacağı değer,
- Kenevir ekiminde uyulması gereken yasal süreçler,
- Kenevir yetiştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi ile bölge tarımının gelişimi
- Kenevir ile ürün çeşitliliğinin artırılması ve kırsalda yaşayan kesimin gelirinin artırılması, konularını içermektedir. Eğitimin sonunda İlimizde kontrollü kenevir yetiştiriciliğin başlamasını ve kenevir işleme sanayiinde ilimizde gelişimi hedeflenmektedir.
Bu bağlamda; Eğitime katılan çiftçilerimiz, tüm meslektaşlarımız ve teknik personelimize,”Sanayi Tipi Kenevir Yetiştiriciliği Eğitimi” veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Gülsüm YALDIZ’a’, Eğitimi yapan yüklenici firma Elmaks Mühendislik ve Danışmanlık A.Ş. Şirket müdürü Ahmet Fikri KIZMAZ’a, Eğitime finansman desteği veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na, Ve Sertifika Törenimize teşrif eden Sayın Valimiz eEdoğan Bektaş’a ve tüm konuklarımıza çok teşekkür ederim."

Törende Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat vedoğa bilimleri fakültesi öğretim görevlisi doçent Doktor törende kenevir ekimi ve ürünleri konusunda katılımcılara bilgiler sundu.
tören Vali Erdoğan Bektaş in sertifika vermesi ile son buldu. Vali Erdoğan Bektaş, sertifika verdiği her kursiyerden 50 dönüm kenevir üretimi yapmalarını istedi.

Editör: TE Bilisim