Kasap İsmail Zonguldaklı olupta ,Zonguldak`ın belki de ilk özel ocak sahibi olan kişisidir.
Ona kasap denmesinin sebebi; kömür ocakları işletmeden önce babası ile birlikte hayvan güdüp ve kasaplık yapmasıydı.Kendisi Eregli /Güneşli köyündendir.
Kasap ismail`in o dönem diğer Zonguldaklılardan ayıran özeliği ise; paranın kokusunu alabilmesidir.
Zonguldak`ta kömürün bulunması ve işletilmesi ile bir çok yabancı insanın buraya akın ettiği yıllar.Aralarında istanbul‘dan kalkıp gelenlerde var.Yunan,Fransız,Ermeniler de var.Henüz Zonguldaklı yerli insanların durumu kavramadığı bir zamanda Kasap ismail Kozlu`ya gelerek elindeki parayı burada arsa almak için harcar.
Bugün Kozlu`nun Zonguldak tarafında bulunan tepe de dahil, sahile kadar araziyi satın alır.
Eğer bu arazide daha önce ocak olsaydı eminim ki buna gücü yetmezdi.O yüzden ben; tarlayı ocak isletmek ya da açmak için degil,Kozlu’da işletilen ocakların bu araziyi daha da değerleneceği için aldığını ve babası ile köyünde yaptığı işleri bu arazide yapmak istediğini düşünüyorum.Araziyi aldıktan sonra da kömür arayıp bulmuş olabilir.Ya da kendisine bu yolda yardim edenler olabilir.Zira Kasap ismail Zonguldak`ta artik taninan biriydi.
Kasap ismail`in bu arazide üç özel ocağı bulunmaktadır.Kasap Ismail 1913 yılında 75 yaşında ölene kadar ocakları işletmiştir.Ölümünden sonra bu arazi “Kasaptarla” olarak adlandırılmıştır.Bu isim bugün halen kulanılmaktadır.
Takriben Kasaptarla arazisi,bugün Polis evi ile Kozlu`da ki liman arasında bir araziye denk geliyor.Tabi yol açılmadan ve tepe indirilmeden önce.

Not; fotorafta görünen kişiyi bir çok yazar, Kasap ismail olarak adlandırmış.Eğer öyle ise, fotoraftaki kişi 40 ila 50 yaş arasında gözüküyor.1913 yılında ölen Kasap ismail bu resmi 1880‘li yılarda çektirmiş olabilir mi ? O yılarda bu kalitede fotoraf çekiliyor muydu ? Ya da 75 yaşında ölen Kasap ismail bu fotorafı 1900 yıların başlarında 60 yaşlarında çektirdiyse, bu kadar genç mi görünüyordu ? Bunlar soru işareti olarak bende duruyor.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilisim