Zonguldak İl Müftüsü Rüstem Can, kurban hizmetleri komisyonu kararlarını açıkladı.

1-"2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği" 21/06/2017 tarihli ve 30103 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 21/06/2017 tarihli ve 40820 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının 2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yazısı incelenmiştir.

2-İlimiz merkezinde kurban satış yeri olarak; 69 Ambarları Mevkii belirlenmiştir.
Kurban satış ve kesim yerlerinin dezenfekte edilmesi ve hayvan sağlığının korunmasının kontrolü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

3-İlimiz merkezinde kurban kesim yeri olarak; Belediye Mezbahanesi,
Bağlık çayırı mevkii tespit edilmiştir.
Mezbahanelerde ve kesim yerlerinde kesilen kurbanların etrafa mikrop saçmamaları, çevre kirliliğine neden olmamaları ve atıkları kedi ve köpeklerin yememeleri için belediyelerce toplanıp, derin çukurlar açılarak gömülecektir.

4- Kesim yapılan yerlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce görevlendirilen veterinerler ile mezbahane veterineri nöbetleşe görev yapacaklardır. Görevlendirilen personel, belirtilen saatlerde görev yerinde olacaklardır. Kesim yapacak kasaplar Zonguldak Belediyesi tarafından temin edilecektir. Kesimi yapan kasapların yevmiyeleri komisyon tarafından belirlenen tutarda Zonguldak Belediyesince ödenecektir.

5-Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık hayvanların satışının yapılacağı yerlere getirilen hayvanlarda il içerisinde büyükbaşlarda pasaport ile küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışından getirilen hayvanlarda ise Veteriner Sağlık Raporlarının bulunması gerekmektedir.

6-Kurbanlık hayvanların satış yerine girişinin yapılmadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden onay aldıktan sonra girişine izin verilmelidir. Onay alanların satış yerine girmeden kontrolü belediye ekiplerince yapılacaktır.

7-Satış yerinde kurbanlık olarak satılması uygun olmayan hayvanların, Veteriner Hekimler tarafından belirlenmesi durumunda, belediye ekiplerince satış yerinde işaretlenerek satışı engellenecektir.

8-Kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin denetimi açısından Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Teşkilatları ile Belediye Zabıtası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında işbirliği ve yardımlaşma sağlanacak, hayvanların kimlik ve sağlık kartlarının, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen denetimlerinin sayısı artırılacaktır. Yaşı küçük olan kurbanlık hayvanların satış yerlerine sokulmaması için ilgililerce gerekli tedbirler alınacaktır.

9-Mezbahanede ve komisyonca belirlenen yerlerde yapılacak kesimlerde kurban sahiplerinden; Büyükbaş hayvanlar için 350,00.- (Üçyüzelli) TL,(Parçalanıp her şey içinde bütün işlemler dâhil.)Küçükbaş hayvanlar için ise 70.00.- (Yetmiş)TL. (Parçalanıp her şey içinde bütün işlemler dahil.) Zonguldak Belediyesince tahsil edilecektir.

10- Mezbahanede ve komisyonca belirlenen yerlerde kurbanlarını kendileri kesmek isteyenlerden büyükbaş hayvanlar için 50.00.- (Elli) TL, küçükbaş hayvanlar için ise 25.00.- (yirmibeş) TL. tesisten yararlanma ücreti alınacaktır.

11- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2017 yılı Kurban Hizmetleri Tebliği'nin 4. Maddesi gereği, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden iki memur, İl Tarım Müdürlüğü'nden bir veteriner ile bir şoför, İl Müftülüğünden bir din görevlisi, İl Halk Sağlık Müdürlüğü'nden bir sağlık memuru, Zonguldak Belediyesi'nden kesim yerlerinde görev yapmak üzere bir idari memur ile iki zabıta memuru, İl Emniyet Müdürlüğü'nden kurban satış yeri ve kesim yerlerine bir polis memuru iki gün boyunca görevlendirilecektir. Görevlendirilen personele günlük net 75.00 TL.(Yetmişbeşlira) ücret ödenecektir. Görevlendirilen personelin günlük yevmiyeleri Zonguldak Belediyesince karşılanacaktır. Her türlü vergi ve harçlar söz konusu belediyeye aittir. Ayrıca, mezbahane dışında kesim yapılacak olan yerlerde en yakın camii görevlileri iki gün boyunca İlimiz Müftülüğü tarafından vatandaşların kurban keserken dini vecibelerini yerine getirebilmeleri hususunda yardımcı olacaklardır.

12-Kurban kesim günlerinde, belirlenen görevliler için Zonguldak Belediyesi tarafından araç ve şoför tahsis edilecektir.

13-Kurban kesim yerlerinde kurban derilerini ve bağırsaklarını kurban sahiplerinin isteği doğrultusunda 26.09.2013 tarihli ve 2877 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, yasal faaliyet gösteren vakıf ve dernekler makbuz mukabilinde toplayabileceklerdir.

14- Komisyonun almış olduğu kararlara aykırı olarak kurban satışı yapılan yerler ile komisyon tarafından tespit edilen yerler dışında ve gerekli hijyen koşullarına uymadan kesim yapanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre işlem yapılması, yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığınca yerine getirilecektir.

15-5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun Madde 12."Hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi,, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar Bakanlık, kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, Diyanet İşleri başkanlığının bağlı olduğu Başkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

16-Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ilimiz geneli kurban olarak kesimleri yasaklanmış ve İlimiz ve ilçelerinde bulunan tüm Kurban Satış yerlerine, gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların girişine izin verilmeyecektir.

17-Alınan kararlar mahalli basın yayın, radyo ve TV'lerde, vaaz ve hutbelerde, belediye anonsları ile vatandaşlarımıza duyurulacaktır.

18-Kesilen kurbanların kulak küpeleri ve pasaportları görevlilerce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teslim edilecektir.

19-Güvenlik kuvvetleri ile ilgili bölümlerin uygulanması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait 2017 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına dair Tebliğ ile alınan Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı suretleri İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve İl Jandarma Komutanlığı'na gönderilecektir.

20-Kurban kesim ve satış yerlerinde güvenlik ve asayişe ilişkin önlemler İlgili kuruluşlarca alınacak olup; özellikle kurban satış yerlerinde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli tedbir ve önlemlerin alınması sağlanacaktır.

21-Bayram öncesi ve bayram süresince özellikle kurban kesimlerinin yoğun olduğu ilk iki gün belediyelerin zabıta birimleri yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda aralıksız denetim yapacaktır.

22-Kurban Bayramı öncesinde ve süresince İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yeterli sayıda araç ile nöbetçi veteriner hekim görevlendirilecektir.

 

Editör: TE Bilisim