Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden kredi kartlarından ekstra komisyon alınamayacağı ile ilgili açıklamada bulundu.

Maden, şunları söyledi;
"Son günlerde İl Müdürlüğümüze kredi kartı ile yapılan alışverişlerde işyerlerinin ekstra komisyon aldıkları ile ilgili bilgiler gelmektedir. Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketicilerimizin haklarını korumanın yanında ticaretin hızlı ve güvenilir şekilde geliştirilmesi işverenlerin bilgilendirilmesi de görevlerimiz arasındandır. Bu nedenle işverenlerimizi bilgilendirme ve uyarma görevimizi yerine getirmek istiyoruz.

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. Maddesi konunun çerçevesini net bir şekilde çizmektedir. Buna göre herhangi bir bankaya "Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez."

"SATIŞTAN KAÇINMA YASAKLANMIŞTIR"

Kartla ödeme yapmak isteyen tüketiciye karşı işveren satıştan vazgeçemez, kaçınamaz. 6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu işverenlerimize satıştan kaçınmayı yasaklamıştır. Buna göre işverenlerimiz "Vitrinde, rafta, elektronik ortamda ve açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın satılık olmadığını belirten bir ibare bulunmadıkça satışından kaçınamazlar." denilmektedir.

"SÖZLEŞME YAPILAMAZ"

Ayrıca "Bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, işveren tarafından belirlenecek miktar, sayı, ebat gibi koşullarla ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlanamaz. Yani yanında başka bir şey alırsanız karttan geçerim gibi bir bahane öne süremezler. Bu hükme aykırı olarak işverenlerimiz komisyon alır yada satıştan kaçınırsa bu halde, üye işyeri anlaşması yapan bankalar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz."

Bu nedenle işverenlerimizi tüketici haklarına riayet etmeleri ve kanunlara uygun davranmaları konusunda uyarıyoruz.

Editör: TE Bilisim