TTK'da Lavuar çıkmazı devam ediyor. İhaleyi almasına ve süre uzatımlarına karşın lavuarı zamanında kuramayan Zafer Madencilik bugün itibariyle (29 Mart 2018) hiçbir denemede başarılı olamadı. Bugüne kadar verilen imtiyazlar ve yanlış uygulamalar TTK'da üretimi durma aşamasına getirirken Çatalağzı Termik Santrali'ndeki üretimin de durmasına neden oldu.
Bir TTK yetkilisinin Elmas TV'ye ulaştırdığı mektupta yaşanan süreç anlatılarak çelişkiler ortaya konulmuş durumda. Önceki Genel Müdür Burhan İnan döneminde yapılan ihalenin sonrasında sorunu kucağında bulan Genel Müdür Kazım Eroğlu'nun nasıl bir çözüm bulacağı merak ediliyor.

İŞTE O MEKTUP
"TTK Karadon lavuar müdürlüğü, İlgili ve yetkili yöneticileri, sorun çözmek için mi yoksa sorun üreterek TTK'nın özelleştirilmesinin önündeki engelleri mi aşmaya çalışıyorlar? Görünen o ki, özelleştirmenin önünü açmak için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar.
Hikaye şöyle ki, Karadon'da 07.03.2018 tarihine kadar kömür yıkayan firma Acarların sözleşmesinin bu tarihte biteceği bir yıl önceden belliydi. İhaleyi alan Zafer Madenciliğin ise yer tesliminden sonra geçen süre yaklaşık olarak 20 ay gibidir.
Soru şu, Zafer Madenciliğe iki lavuar kurma süresi içinde neden lavuarı kuramadınız?
Velev ki Zafer Madencilik lavuar kurma konusunda başarısız oldu. Neden bir yaptırım uygulamadınız? Akıllara şu soru geliyor. Zafer Madencilik bu gücü ve rahatlığı nereden almaktadır? Bin bir emekle yerin yüzlerce metre derinliğinden çıkarılan kömürümüz Gelik ve Karadon stok sahalarına stoklamaktadır. Bu durum ciddi miktarda kömür kayıplarına ve tozlaşmayla çevre kirliliğine neden olmaktadır.
TTK'nın bu başarılı (!) çalışması sonucunda bereket enerjinin çalıştırdığı (ÇATES) termik santralde kömür yokluğundan üretimi durdurmuştur.
İlgili ve yetkili kurumların bu duruma kayıtsız kalmamasını ve bu duruma açıklık getirilmesini bekliyoruz."

Editör: TE Bilisim