zng67.com adlı blog sayfası Zonguldak'ın değerleri üzerine düşünceler paylaşılmaya devam ediyor. İşte onlardan biri. Yıllardır düşünülmeyen, yapılmayan "Zonguldak'ın kestane festivali..."

Yerel pazarları gezmeyi seven birisi olarak Zonguldak pazarlarında kestane satıldığını ve bunların Zonguldak'a ait olduğunu öğrendiğimde cidden çok şaşırdım. Gelmeden önce Zonguldak'ta kestane yetiştiğini bilmiyordum, işin kötüsü geldiğim şehre hediye olarak kestane götürdüğümde bunu bilmememin benim cahilliğim olmadığını anladım. Maalesef Zonguldak ve çevresinde yaşayanların haricinde Zonguldak'ta kestane yetiştiğini bilen yok.

 "Adam canım bunda ne var, abartılacak bir şey mi?" diyenler olacaktır. Evet abartılacak bir şey. Çünkü hediye olarak kestane götürdüğüm istisnasız herkes benden kestane sorar oldu. Nedeni ise Zonguldak kestanesinin tadı nedenini bilmesemde mükemmel.

Gelelim projemize; Daha önce merdiven yarışlarında bahsettiğimiz bir husus vardı. Şenlikler ve organizasyonların; bölge halkının sosyal canlılığını üst seviyede tutacak, farklılık oluşturacak ve dolayısı ile mutlu olmasını sağlayacağından bahsetmiştik. İşte bunlardan birisi de Zonguldak Kestane Festivali.

Zonguldak'ı andıran yukarıdaki resim İsviçre'nin Ascona kasabasında düzenlenen kestane festivalinden bir görüntü. Neden bizde de olmasın?

Şehrimizde her yıl büyük bir organizasyon ile yapılacak olan Kestane Festivalinin şehrimize  faydalarının aşağıda maddeler halinde sıralamaya çalışayım;

Öncelikle "Bir Turizm Şehri Zonguldak" misyonuna katkı sağlayacaktır. Yerli ve yabancı bir çok turist bu şehre gelecektir.

Çoğunlukla ormanlık alandan tamamen organik olan ve bin bir zahmetle toplanan ürünlerin hak ettiği değeri bulması ve yerel ekonomiye katkı sağlaması amaçlanacaktır.

Ormandan bu ürünü toplayan esas emekçilerin bu festival kapsamında stantlar açarak, aracısız satış yapması dolayısı ile 4-5 liralara kadar düşen kestane fiyatlarını artıracaktır.

Şehrin tanıtımı yapılacaktır.

Ormanlık alanda fiyat düşüklüğü nedeniyle toplanmayan kestaneler toplanarak ülke ekonomisine katkı olacaktır.

Kestanecilik bilinci oturacak ve dönemsel olarak tüketilen, depolama, paketleme ve pazarlama faaliyetlerinin olmadığı kestane pazarı oluşacak ve bu pazarda bir çok istihdam oluşacaktır.

Orman Bölge Müdürlüğünün kestane ormanlarının ıslahına katkı sağlayacaktır.

 Kestanenin yan ürünü olan ve bölgede yürütülen Kestane balı üretimini artıracak ve pazarını genişletecektir. Bu festival aynı zamanda kestane balının da tanıtımı ve pazarlanmasına yardımcı olacaktır.

Bölgede hiç bulunmayan kestane şekeri üretimini tetikleyecek ve bu sayede istihdam oluşacaktır.

Atıl durumda olan bağ ve bahçelere, verimsiz fındık bahçelerine kestane fideleri dikilecek ve yerel ekonomiye kazandırılacaktır. Hatta festival kapsamında ücretsiz kestane fidesi dağıtımı yapılarak buna katkı sunulabilir. (Yerel kestane türünden!)

En önemlisi 1 hafta kadar sürecek festival kapsamında verilecek konserler, tiyatro gösterileri, sergiler geçitler vb. birçok etkinlik sayesinde Zonguldak halkının doya doya eğleneceği ve mutlu olacağı bir festival olacaktır.

Festival boyunca Zonguldak esnafı yerli ve yabancı turistler sayesinde canlı bir dönem geçirecektir.

Bu Projenin Zonguldak ekonomisine katkısını hesaplamak biraz güç olacak çünkü sadece gelen turist başına değil satılan tonlarca kestane, yüzlere kilo kestane balı, etkinlikler kapsamında yerel esnafın kazancı gibi bir çok etmeni var. Ama kesin olan bir husus Zonguldak ekonomisini canlandıracağıdır.

Zonguldak denilince akla ilk gelen "Kömür" algısını azaltacaktır. TTK üzerindeki ağır bir yük olan "Şehrin Tek Değeri " unvanını zayıflatacak ve TTK üzerindeki stresi alacaktır. İnsanlar gibi kurumlarında üzerindeki stresin önemli olduğunu düşünüyorum. Tıpkı evine ekmek getirmekte olan bir baba gibi, tıpkı çocuğunu emziren bir anne gibi, çok büyük bir sorumluluk ve bu sorumluluğunu yerine getiremediği için sürekli ezilen bir kurum. Ve bu ezilme kapsamında depresyona giren bir işletme.

Bir turizm şehri Zonguldak için aslında düşük maliyetli sadece basit organizasyon kabiliyeti ile gerçekleştirilebilecek bu ikinci projemiz.  ilkini de hatırlatalım  "Zonguldak Merdiven Yarışları."

Bu şehir güzel bir şehir, 81 vilayetin 60'ından güzel bir şehir. Kıymetini bilelim ve biraz gayret edelim.

Kara elmasın karası gözlerimizi karartmasın. Etrafımıza bakalım ve güzellikleri görelim. "Bir Turizm Şehri Zonguldak" misyonu ile yolumuza devam edelim.

 

Editör: TE Bilisim