Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden Tüketicileri internetten alışveriş konusunda uyardı. Ücret ödemesi yaparken bütün banka bilgilerinizi verdiğiniz ve kayıt olurken TC kimlik numaranıza kadar bütün bilgileri verildiği sitelerin güvenli olmasının çok önemli olduğunu belirten İsmail Maden şu uyarılarda bulundu.
 
NE KADAR GÜVENLİ?

Son dönemlerde alışveriş yaparken interneti kullanma oranı çok arttı
Özellikle güvenli alışveriş yapmak için online sitelerde olması gereken birkaç hususu belirtmek istiyorum.
Online alışveriş yaparken alışveriş yaptığınız platformun güvenli olması çok önemlidir. Ücret ödemesi yaparken bütün banka bilgilerinizi verdiğiniz ve kayıt olurken TC kimlik numaranıza kadar bütün bilgileri verdiğiniz sitelerin Güvenli olup olmadığını anlamak için ne yapabilirsiniz?

SİTEYİ ARAŞTIRMAK

Hangi siteden alışveriş yapıyorsanız ilk önce araştırma yapmalısınız. Genellikle sitelerin “Hakkımda” kısmından bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Ne zaman kurulduğu, iletişim bilgileri ve kurucusunun kim olduğuna dair bilgiler bu kısımda bulunur. Bunun yanı sıra arkadaşlarınıza da sorabilirsiniz.

KULLANICI YORUMLARINI OKUMAK

Siteden alışveriş yapan bazı kullanıcılar beğendikleri ya da şikayetçi olduğu ürünler hakkında farklı bir sitede yorum yapmış olabilirler. Özellikle sitenin ismini yazarak devamında da kullanıcı yorumları yazarsanız bütün bu yorumlar önünüze gelecektir.

SERTİFİKA

Online alışveriş sitelerinde SSL sertifikası olmalıdır. Sertifikanın amacı ise dünya çapında kredi kartı güvenliğini sağlamalısıdır. Genellikle sitelerin en altında yer alan kısımlardan SSL sertifikasının olup olmadığı bilgisine ulaşabilirsiniz.

ŞİFRE

Bazı sitelerde kredi kartı bilgileriniz otomatik olarak kaydolabileceği için sitelere kayıt olurken kolay şifreleri tercih etmemeniz gerekmektedir. Kayıt olduğunuz tüm siteler için geçerli olan bu bilgi genellikle kişisel bilgilerinizi barındırdığı için çok tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Online alışveriş sitelerin olmazsa olmazı arasında olan bu sözleşmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bilgilerinizin gizli kalmasına yönelik olan mesafeli satış sözleşmesi yoksa o siteden alışveriş yapmamanız gerekmektedir.

3D ÖDEME SİSTEMİ

Site, kesinlikle şifreli ödeme sistemiyle çalışıyor olmalıdır. Hem alıcı hem de satıcının güvenilirliği açısından ödeme yaptığınız anda telefonunuza şifre gelmektedir ve bu sayede şifreyi girerek ödemeyi tamamlayabilirsiniz.

SANAL KART

Sanal kart kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Kendinize ait bir sanal kart açarak içine yapacağınız alışveriş miktarında para ekleyebilir ve banka bilgilerinizi vermeden alışveriş yapabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim