ZGC Başkanı Derya Akbıyık, Güner'e ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Akbıyık; "Bugün Editör Masamızda Ertuğrul hocamızı ağırlıyoruz. Geldiği için teşekkür ediyoruz. Kendisi bize göreve geldiği günden bu yana yaşananları anlatacak." ifadesine yer verdi.

Akbıyık'ın ardından konuşmasına başlayan Güner; "2017'nin Kasım ayında göreve başladım. Yaklaşık 7-8 aydır gündemimiz tamamen korkmaya endeksli hale geldi. Şu an gündemimizde korona var ama diğer sağlık yatırımlarımız da devam ediyor. Bunun en büyük örneği 400 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi. İnşallah ilimize daha yakışır şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz. Pandemi maalesef çalışmalarımızı biraz yavaşlattı.

Eylül ayından itibaren PCR cihazı elde edildi. Sayın Valimiz 850 rekor demişti. Şu ana kadar 66 bin kadar test yaptık. Filyasyonda 260-270 bandında kişi sahada çalışıyor. Aynı anda 30-40 ekip çalışıyor. Türkiye ortalamasının altına indik. Bir vakanın 4.3 temaslısını tespit ediyoruz. Hiç belirtisi olmuyor, ama onları sürekli arayıp kontrol ediyoruz. Şikâyetleri varsa yerinde numuneyi alıyoruz, artık herkesi hastaneye taşımıyoruz. Hastanede yüzde 49, yüzde 68’de yoğun bakım alanın doluluk oranımız var. Vaka sayısında bir artış yaşamadık. Antiviral (virüs öldürücü) ilaç ülkemizde üretildi. Bu bizim elimizi çok kuvvetlendirdi. Klasik olarak şunu söylemek istiyorum, şu an dalgalanma var. Kurallar aslında çok kolay. Maske ve mesafeye uyarsak bu virüs panzehrinden kurtulacağız diye düşünüyorum. Bulaşın yüzde 50'si aile ici temas. Çünkü evlerimizde maske takmıyoruz. Evimizin içinde de tedbirler almalıyız. Bu aralar dedeleri, anneanneleri, babaanneleri bir süre daha ziyaret etmeyelim." dedi.

Korona virüse yakalanan sağlıkçıların durumu ile ilgili bilgi veren Güner; "Maalesef sağlıkçılar da etkileniyor. Şu anda ağır olan sağlık çalışanımız yok, vefat eden yok. Sağlık çalışanlarımız ne kadar dikkat ederlerse etsinler maalesef yine de bulaşıyor." şeklinde konuştu.

Kentteki covid-19 vaka durumu ile ilgili bilgi veren Güner; "Önceki dönemde 30 büyükşehir ve Zonguldak olmamızın nedeni bence akciğer hastalığımızın fazla olmasıydı. O zaman da o kadar kötü durumda değildik ancak hükümetimiz böyle bir karar aldı. Umuyorum ki yeniden 30 büyükşehir ve Zonguldak olmayacağız." ifadesine yer verdi.

Editör: TE Bilisim