Yenice Şeker KanyonUna akıl dışı bir şekilde planlanan ve bu yanıyla tüm ülke kamuoyundan büyük tepki çeken HES için önemli bir gelişme daha yaşandı. Yeniceliler tarafından Karabük İl Genel Meclisİnin verdiği  inşaat izni ile kanyonun sularının süresiz olarak kullanımına ilişkin iki  dava açıldı. Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı alınması üzerine yüklenici firma TM Enerji Ankara İdare Mahkemesine itiraz etti. Dosyayı görüşen mahkemenin 5. Dairesi itirazı reddederek, yüklenici firmanın, inşaat hevesini dava sonuçlanıncaya kadar kursağında bıraktı.
 

BİLİRKİŞİ KAMU YARARI YOK DEMİŞTİ
Karabük İl Genel Meclisi jeolojik oluşumu, ekolojisi, canlı çeşitliliği ve doğal güzellikleri nedeniyle bir dünya mirası olan Yenice Şeker Kanyonu’na HES yapılmasına izin verdi. HES yapım işini üstlenen şirket, bir de, suların süresiz olarak kullanım hakkına da sahip oldu. Yenice Platformu adı altında bir araya gelen Yeniceliler verilen bu izinlere karşı mücadele başlattı. Yetkililerle pek çok kez bir araya gelip, eylemler yaparak inşaatı durdurmaya çalışan Yenice Platformu, Kastamonu İdare Mahkemesinde de dava açtı. Davayla ilgili olarak, 22 Nisan 2019’da, çeşitli bilim dallarından oluşan 9 kişilik bilirkişi heyeti, mahkeme kurulu birlikte kanyonda keşif yaptı. Prof. Doğan Kantarcı, Yüksek Mimar Ünal Tolun, Burhan Arat gibi isimler de tanık olarak dinlendiği incelemeden sonrada raporunu yazan bilirkişi heyeti santralin yapımında kamu yararı olmadığını dile getirdi. Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi bu rapor üzerine HES için yapılan çalışmaların yürütmesini durdurma kararı aldı. Son olarak, şirketin bu karara Ankara İdare Mahkemesinde yaptığı itiraz da mahkeme heyetince reddedildi.

İLK MAHKEMEDE DOSYANIN TÜMDEN KAPATILMASINI BEKLİYORUZ
Son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay, Platformumuz öncülüğünde Yenicelilerin verdiği mücadelede olumlu ve umut verici bir sonuca daha ulaştık. Ankara İdare Mahkemesi şirketin yaptığı itirazı reddetti. Bilirkişi raporunda buraya yapılacak bir HES’te kamu yararı olmadığını söyleyerek, santralin, doğaya karşı işlenmiş bir suç olacağı yönünde ifadeler kullandı. Mahkeme de yürütmeyi durdurduğu kararın gerekçesinde aynı şeyleri ifade etti. Şimdi de Ankara İdare Mehkemesi aynı doğrultuda bir karar daha aldı. Biz artık bu defterin tamamen kapatılmasını bekliyor, Karabük İl Özel İdaresinin Yenice Kanyonu’na HES yapımı için verdiği iznin tümden iptal edilmesini istiyoruz. İlk mahkemede böyle bir sonucun çıkacağına yönelik umudumuz daha da arttı. Mahkeme seyrinin Yenice halkından yana olması için büyük çaba harcayan ve bunu başaran avukatlarımız Hüseyin Aksoy ve Kemal Aybek’e Yenice halkı adına çok teşekkür ediyorum. Onlar tutarlı bir savunma ile işi bu noktaya getirdiler" dedi. Öte yandan Yenice Platformunun Avukatı Hüseyin Aksoy’dan devam eden mahkemenin yeni duruşmasının, 28 Kasım 2019 günü saat 10.00 da Kastamonu İdare  Mahkemesinde yapılacağı öğrenildi.

Editör: TE Bilisim