Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) destekli “ Her Çocuk Özeldir Haydi Keşfedelim “ Projesi Sağlık Müdürlüğüne bağlı Hastanelerde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde 6-16  yaş arası çocuklara yönelik en yaygın kapsamlı güvenilir ve güncel olan WISC-4 zeka testi uygulama projesi törenle başlatıldı.

            Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen törene İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ertuğrul Güner, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Tülay Çakır Bakkaloğlu, Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıoğlu, Sağlık Müdürlüğü AR-GE Proje Birim Sorumlusu Esra Kılıç Kocabaş, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Harun Akgül, Uzun Mehmet Özel Eğitim Okulu Müdürü Ayhan Eliçora, Bakka Ajansında Görevli Uzman Ümran Öztürk ve Sağlık çalışanları katıldı.

            Törenle düzenlenen projenin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uzm Dr. Ertuğrul Güner konuşmasında şöyle dedi. “ Müdürlüğümüz  Ruh Sağlığı Birimi yetki ve sorumlulukları arasında; Çocukluk Çağı Ruhsal Bozukluklarının, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite  vb.  erken tanılama, koruyucu hizmetleri kapsamında eğitim ve farkındalık çalışmalarını yürütmek, yer almaktadır.

     İlimiz Hastanelerinde hizmet vermekte olan  Çocuk ve Ergen Psikiyatri Hekimlerimiz , çocuklarda ve gençlerde görülen davranış, düşünce ,duygu ve bunlarla ilişkili gelişimsel sorunların değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi hizmeti sunulmaktadır.  Hekimlerimiz, farklı birimlerden yönlendirilen, ya da ailelerince hastanelerimize getirilen bu çocukları  muayene ederek, tanının konulma aşamasında klinik bir ölçme aracı olan Zeka Testi uygulamalarını yapmak üzere psikologlarımıza yönlendirmektedirler . (Hastane verilerimize göre  zeka testine yönlendirilen  çocuk sayısı her yıl yaklaşık  3000  dir. )

 Bu amaç ile  hastanelerimize başvurular genellikle ;

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden, çocuk ve ergenlerin normal ya da özel eğitime devam edip etmeyeceklerini belgeleyen heyet raporu almak amacı ile ,

Öğretmenlerin çocuklarda tespit ettikleri, dikkat dağınıklığı içe  kapanıklık, sosyal kaygılar, okul fobisi, özgüven eksikliği, iletişim problemleri, sınav kaygısı,  saldırganlık,  dürtü kontrol bozuklukları, evden/ okuldan kaçma, öğrenme güçlükleri veya tam tersi üstün Zekalı olduğunu düşündükleri çocuklar için neler yapılabileceğini belirlemek amacı ile ,

Adli Vaka olarak adliyeden gönderilen çocuklarda cezai ehliyeti ve işledikleri suçun zeka gelişimi ile ilgisi olup olmadığının belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır.

     Batı Karadeniz Ajansı Teknik Desteği  ile  gerçekleşecek olan, eğitim faaliyeti ile İl Sağlık Müdürlüğümüz  ve bağlı birimlerimizde  görev yapmakta olan 9   Psikoloğumuza,  6-16 yaş grubuna yönelik uygulanan  en kapsamlı , güvenilir ve en güncel zeka testi olan “Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV testi eğitimi (WÇZÖ-IV) ’’   almaları planlanmıştır. Eğitim; Türk Psikologları Derneği (TPD)  uzman personelince gerçekleştirilecektir.  

    Proje sonrasında  İl  Milli Eğitim Müdürlüğü  aracılığı ile, Rehberlik Araştırma Merkezi öğretmenleri ve  BİLSEM öğretmenlerine  WÇZÖ-IV Zeka testinden çocukların ne şekilde faydalanabilineceği  konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.

      Projemiz ile gerçekleştirilecek olan WÇZÖ-IV eğitimi sayesinde çocuğun potansiyelini tanımak, üstün zeka durumunu anlamak, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ders başarısızlığı, algılama ve anlama güçlüğü, okula uyum sorunları, içe kapanıklık, sosyal kaygılar, okul fobisi, özgüven eksikliği, iletişim problemleri, sınav kaygısı, alt ıslatma, inatçılık, saldırganlık, karşıt olma/ karşıt gelme bozukluğu, dürtü kontrol bozuklukları, evden/ okuldan kaçma... gibi bir çok psikolojik problemin  zeka düzeyi ile bağlantılı olup olmadığının tespit edilmesine yardımcı olduğundan çocukların farklı alanlardaki sorunları ve yetenekleri konusunda ailelerinin de problemlerine çözüm sağlanacaktır.

      Ayrıca  ilimiz ve ülkemiz için “yer üstü hazinesi” olan özel yetenekli çocukların da  belirlenmesine hizmet edecek, yerel ve bölgesel kalkınmaya  katkıda bulunulacaktır “ dedi.

Editör: TE Bilisim