Silivri Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) işbirliğinde “Doğal Afetler ve Alınacak Önlemler” konulu panel düzenlendi. Özellikle deprem konusunun işlendiği panele Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday konuşmacı olarak katıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın ev sahipliğinde yapılan panele Silivri Kaymakamı Ali Partal, İstanbul Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Afşin Balcı, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Hazım Tamer Dodurka, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, dernek ve oda başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.  

BAŞKAN YILMAZ: “ İNCELEME VE TESPİTLER SÜRÜYOR”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Yılmaz, halkın doğru bilgilendirilmesi, afet anında neler yapması gerektiğini, depreme ne kadar hazır olduğumuzu görmek amacıyla panel düzenlendiğini ifade etti. 26 Eylül’de yaşanan 5.8’lik depremin ardından yapılan çalışmaları açıklayan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, şunları söyledi: “Bugün Silivri’mizde çok değerli bilim adamlarını ağırlıyoruz. İlçemizde yaşanan 4.7 ve 5.8 şiddetindeki depremlerden sonra depreme ne kadar hazırız, depremle ilgili bildiklerimiz neler ve hangi hazırlıkları yapmalıyız? Bunları konuşmak üzere kıymetli misafirlerimizle birlikte sizlerleyiz. Bu depremler yaşanmadan önce Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) ile ‘Deprem Çalıştayı’ yapmayı planlamıştık. DOHAD’ın Muğla civarındaki istasyonlarının yapımından sonra Eylül ayı sonu olarak düşünüyorduk ama deprem meydana geldi. Bundan sonra bu toplantıları sık sık düzenleyeceğiz. Silivri’de ne oldu? Biz neler yaptık? Onların bilgisini paylaşmak istiyorum. Belediyemize vatandaşlarımız tarafından ‘Evim hasarlı mı, evim çürük mü’ şeklinde 457 ihbar geldi. Kendi teknik elemanlarımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen teknik elemanlar ile şuan itibariyle 328’ni denetlemiş durumdayız. Bakanlık ve belediye personelimizin koordineli çalışmalarıyla 21 yapının kullanımında sakınca görülmüş ve tahliyesi sağlanmıştır. Bu yapıların 13’ü şahıs mülkiyeti olup 62 daire ve 13 dükkandan oluşmaktadır. Tahliye edilen yapıların 4’ü okul, 2’si cami, 1 cami lojmanı ve ilçe stadyumudur. Toplam 152 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirilmiş olup, 52 vatandaşımız Kaymakamlığımız tarafından tahsis edilen Selimpaşa Turizm Uygulama Oteline yerleştirilmiş ve gerekli ihtiyaçları sağlanmıştır. Kullanıma kapatılan okullarımızda ise İlçe Milli Müdürlüğümüzün uygun gördüğü okullarda eğitimlere devam edilmektedir ve ulaşım imkanları belediyemiz tarafından sağlanmaktadır. Gelen diğer taleplerin inceleme ve tespitleri ekiplerimizce ivedi bir şekilde yapılmaktadır. Fedakarca çalışan teknik ekibimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Deprem olduğu andan itibaren gece gündüz bizleri yalnız bırakmayan Kaymakamımız Sayın Ali Partal’a özellikle teşekkür etmek istiyorum.”          

GÜNDOĞDU: “YENİ BİR DEPREM OLMASI ZAYIF GÖRÜNÜYOR”
Jeofizik Uzmanı Doç. Dr Oğuz Gündoğdu: “Deprem yer altında biriken enerjinin yer üstüne çıkmasıdır. Üzerine binlerce kitap yazılmıştır. Deprem faylanma olayını meydana getiriyor. Denize yakın yerlerde deniz içinde kırılmalar olur. Türkiye depremleri çok olan bir ülke. Büyük enerjisi olan bir fay, kuzey fayı yaşlı ama diri. Yani burada aniden açığa çıkması sırasında, insanların aldığı tedbirler zayiatın daha az olması için çok önemli. 26 Eylül depremi tüm İstanbul ilçelerinde hissedildi. Bu güne kadar takip ettik ve hala ediyoruz. Bu artçılar bize başka bilgiler verdi. Bizim tahminimizde yeni bir deprem olması zayıf görünüyor. 'Büyük Deprem' ifade eden bir tehdit görmüyoruz. Ne yapalım derseniz, binalarınız dayanıklı ise evlerinize girin ya da binalarınızı kurumlar aracılığı ile kontrol ettirin. Korkmak serbest panik yok! Paniğe kapılan insan yapması gereken doğruları yapamaz. Yanındaki toplumu da etkiler.

IŞIK: “GÖSTERİŞLİ, KOCA KOCA EŞYALARDAN VAZGEÇİN”
Mahalle Afet Gönüllüleri’ni ve deprem sırasındaki gözlemlerini paylaşan Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık; “5.8 tüm İstanbul’u harekete geçirdi. Belki iyi bir şeye vesile oldu. Halk organize edilen eğitimlere ilgi gösterilmeli. Mahallelerdeki örgütlenmelerimizi tamamlamalısınız. Her depreme her yangına afet diyemeyiz. Deprem bir doğa olayıdır. Toplumun üstesinden gelemediği afet, üstesinde geliyorsa acil durumdur. Bilgisiz insanlar panik olur. Neden afet yönetimi odaklı bakmalıyız? Türkiye’nin depremselliği bir numarada. Türkiye için Ege ve Akdeniz tusunami tehlikesinde. Marmara'da ise kıyı ve dolgudaki yapılarda çok dikkatli olunmalıdır. Deprem sırasında 0.8 erken uyarı var. Bu sürede doğalgaz, elektrik kapatılacak. Evin en sağlam yerine kaçın, duvarları yumruklayın tok ses çıkıyorsa yapının en sağlam yeridir. TV gibi şeyler sabitlenmeli, koca koca avizelerden vazgeçin. Ufak eşyalara yönelin. Riski azaltmak için sizlere çok ihtiyaç var. Eşyalarımızı kuzey ve güney yönünde yerleştirelim. En büyük afet az gelişmişliktir.” Deprem sesi dinleten ve animasyon izleten konuşmacı, Aile Afet Planı hazırlanmasının önemini aktardı. 

KUTOĞLU: “BİRBİRİ İLE İLŞKİSİ YOK DEMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ise depremlerin neden ve nasıl oluştuğunu bir animasyon ile anlatarak; "Depremden sonra çıkanları, ekonomik krizden sonra konuşanlara benzetiyorum. İnsanlara kriz olmadan birşey söylemeliler. Yer bilimciler depremden önce bilgilendirme yapmalı, sonrasında boy göstermenin faydası yok. Türkiye’de depremleri oluşturan mekanizmalar, bizi kuzeye doğru itiyor, sıkıştırıyor. 100 yıl 200 yıl ezilip bükülmeye dayanamayan yer yüzü depremler ile ortaya çıkıyor. Depremlerin birbiri ile ilişkisi yok demek mümkün değil. Bir olayın içeresinde az veya çok tek bir ortak parametre varsa olayların hepsi birbiri ile ilişkilidir. Çankırı’daki hareketlik büyük bir Marmara depreminden önce yavaşlamalıdır teorimiz var. Jeodezik yöntemlerle bu hareketleri tespit etmemiz mümkün. Biz iki modern yöntemler ile son 40-50 yıldır takip ediyoruz. Türkiye’nin gerginlik haritasını çıkarıp büyük depremlerini koyduğumuzda birleşim yerlerini keşfettik. 2016’da buradan hareketle bir makale yayınladık, Kuzey Anadolu Fayı en son Gölçük’te kırıldı, sistematik bir fay olduğu için o yüzden Marmara’da bekliyoruz. Son birkaç yıldır ki araştırmalar, depremden önceki gerginliklerin kabukta bozulmalar meydana getirdiğini gösteriyor. Bu bozukluklar deprem öncesinde bizlere bazı sinyaller veriyor. Yapılan değerlendirmelerde Büyükçekmece’de bazı yerlerin hareketli olduğu görünüyor. Heyelan öncesi zemin hareketleri de olabilir bunlar. Depremler bozuk zeminleri tetikler. Buradan hareketle hangi binaların hareketliliği olduğunu görüyoruz. Silivri’ye gelecek olursak, 5.8 ardından Deprem İvme İstasyonlarına bakınca en büyük ivme Büyükçekmece 58 gal, 82 gal Silivride. 100 üzerine çıkarsa literatürde bina hasarlarının başladığı söylenir. Kötü zeminlerde depremle şunlar meydana gelir. Kayalık, zayıf ve suya doymuş zeminlerde birincil dalgada sarsılma olur, ikincil dalgada yanal hasar verir, yüzey dalgası da dönerek gelir, kayada bir şey olmaz. İyi bina sadece çatlar, suya doymuş zeminde binalar yıkılır. Yerel yöneticiler sizin temsilcileriniz, Afet konusunda onlara yardımcı olmalı, ekonomik kaygıdan uzak, çoluk çocuğumuz düşünmelisiniz. Kötü zeminlerde binalarınız varsa, güvenli yerlere geçmelisiniz. Bu deprem bize bir şans daha verdi, bu şansı iyi değerlendirelim. ” diye konuştu. Kutoğlu, takip sistemleri hakkında bilgiler vererek sunumunu tamamladı. 

AGALDAY: “YAKIN GELECEKTE, HAVA DURUMU GİBİ DEPREM DURUMU YAYINLANACAK”
Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday yaptığı konuşmada şu bilgileri aktardı: "99 depremini hepimiz çok kötü yaşadık. Deprem olmadan günler öncesindeki değişiklikleri tespit etmeye çalışıyoruz. Dünya’ya baktığımız zaman bu çalışmalar devam ediyor. Umut verici sonuçlar da var. 2000 yıllarında ilk istasyonlarımızı 2007’de  Marmara’ya kurmak için çalıştık. 2014 yılında sahil kıyısını gösteren ilçelerde Büyükçekmece, Avcılar, Tuzla, Tekirdağ gibi yerlerde istasyonlar kuruldu. Silivri’de Selimpaşa, Mimarsinan, Basınkent, Çanta ve Gümüşyaka Mahallesi’nde 7-24 çalışan istasyonları kurduk. 200 km bir bir fay var, 5.8 Silivri önlerinde gerçekleşti. Ön belirtileri görebilmek için bazı parametrelerin üstünde çalışılmalı. Elektrostatik, radon gazı, atmosferik değişimler, kuyu suları… Resmi raporlar ile bunlar kayıt altına alınıyor. Biz tüm istasyonlarda kayaç gerginliğini izliyoruz. Bize göre bu ölçümler 13 Ağustos civarı bu depremin geleceğini gösterdi. Tek parametre olduğu için bunu kamuoyu ile paylaşmak mümkün değil. Mutlaka bir deprem gerçekleşecek ama ne zaman bunu bilemiyoruz. Başkanımız bu konuya büyük önem veriyor. Silivri’de 4, İstanbul’da 11 nokta ile sürekli gözlemlerimizi yapıyoruz. Önemli olan güvenli binalarda oturmamız gerekiyor. Sistemlerimizi geliştirerek yakın bir gelecekte, hava durumu gibi deprem durumunu gösterecek yayınlar olacağını ümid ediyoruz.”

BAŞKAN YILMAZ: "AFET YÖNETİMİ PANELİ YAPILACAK" 
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, panel sonrası yaptığı açıklamada, afet yönetimi için de çalışmaların olacağını söyleyerek, "Bu organizasyon depremin ardından yapılmış bir organizasyon değil. Biz DOHAD ve Oğuz Gündoğdu hocamla bu organizasyonun planlamasını 1 ay öce yapmıştık. Eylül ayının sonuna doğru sadece deprem çalıştayı değil aslında tüm doğal afetleri ele alan bir organizasyondu. Biliyorsunuz Silivri sel felaketlerine maruz kalmış bir ilçemiz. Deprem ve doğal afetler, afet yönetimi üzerine iki günlük bir çalıştayı planlamıştık. Yaşanan depremden sonra da bunu hızlıca öne çekip, yalnızca deprem konulu Silivri-Kuzey Anadolu Fay hattındaki İstanbul depremi, beklenen deprem başlıklarında bir panel şeklinde bugün organize ettik. Amaç farkındalık yaratmak, Silivri’de yaşayan vatandaşlarımızın yaşanabilecek bir depreme karşı hazırlıklı olması, binalarını hazırlıklı etmeleri noktasında farkındalık yaratmak. Bugün toplantımıza katılan Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu’na yine Özden Işık hanımefendiye ve Fuat Agalday beyefendiye teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Silivri halkına bize gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bundan sonraki panelimizde yaklaşık 10 gün sora afet yönetimi, arama kurtarma çalışmaları ve bu ekiplerin Silivri’de nasıl kurulması gerektiği noktasında olacak. O yüzden şimdiden Silivri halkına, hemşerilerimize bize verecekleri destek için şimdiden onlara teşekkür etmek istiyorum. Saygılarımı sunuyorum." diye konuştu. Panelde vatandaşlar da uzmanlara sorular yöneltti. Tek tek sorulara cevap verilmesinin ardından program sona erdi.

Haber: Silivri Haber Ajansı

Editör: TE Bilisim