Mesajında özgür ve tarafsız basının önemine dikkat çeken CHP’li Demirtaş, şunları ifade etti;
“Özgür, bağımsız ve tarafsız basın, çağdaş demokrasilerin en temel unsurlarından biridir. Basın özgürlüğü, gerçekleri öğrenme hakkıdır. Bu hakkın kullanılması için de basın çalışanlarının hiçbir baskı, tehdit, yönlendirme, sansür ve cezalandırma altında kalmadan görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Demokratik bir ülkede gazetecilik suç değil aksine itibarlı bir meslektir. Çünkü gazetecilik bir toplumun en önemli unsuru olan halkı doğru bilgilendirmeyi ve tarafsızlığı temel alan bir meslektir. Bu nedenle de basının özgür olması ayrıca önem taşımaktadır.
Ancak basın çalışanlarının sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığı, gazetecilerin miting meydanlarında hedef gösterildiği, hükümeti eleştirenlerin hemen terörist damgası yediği, televizyonlarda hep aynı görüşteki isimlerin konuşturulduğu bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilemez.
“CUMHURBAŞKANI KARAR VERİYOR!”
Kimin gazeteci olduğuna, kimin basın kartına sahip olabileceğine meslek örgütleri tarafından değil Cumhurbaşkanlığınca karar verilen, uçaklarda, trenlerde, kurumlarda gazetelere yasak konulan, tiraja göre değil iktidara yakınlığa göre ilan dağıtımı yapılan, gazetecilere akreditasyon engeli çıkarılan bir ülkede bağımsız medyadan değil ancak tek seslilikten söz edilebilir.
Hayatlarını yolsuzluk ve adaletsizlikle mücadeleye adayan, doğruları söylediğinden emin olduğumuz onurlu gazetecilerin terör örgütlerine destek vermekle suçlanması da ancak bir kara komedidir.
Gazetecilik son 10 yıldır en az istihdamın, en çok işsizliğin yaşandığı 3 meslek arasındadır. Son 10 yıl içinde tekelleşme, sendikasızlaştırma, esnek çalışmanın özendirilmesi, giderek artan tazminat ve hapis cezaları nedeniyle medya, güvencesiz bir çalışma ortamına dönüşmüştür. İlanların dağıtımındaki adaletsizlikler yerel basının kan kaybetmesine, yüzlerce gazetecinin işsiz kalmasına yol açmıştır.
Bu olumsuz tabloya rağmen, halkın haber alma özgürlüğüne ve mesleğine duyduğu saygı nedeniyle, mesleğini eğilip bükülmeden, kalemini satmadan, onurla yapan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor saygılarımı sunuyorum.”

Editör: TE Bilisim