1960’lı yıllarda toplu deniz taşımacılığı için, Denizcilik Bankası zamanın popüler deniz aracı olan Feribot alımı için girişimlerde bulunmuştur. Fransa, Nantes'da Chantiers de Nantes Tersanesinde feribot inşası için anlaşma sağlanmış, Truva adı verilen feribot 24 Ocak 1966 tarihinde denize indirmiştir. Gazeteler bu haberi baş sayfalarında büyük puntolarla Nisan ayında Venedik Feribot Seferleri başlıyor diye vermişlerdi. Bu haber Avrupa da çalışan işçiler arasında büyük bir sevinç yaratmıştı. M/F Truva Ağustos 1966 başlarında de teslim edildi. İlk seferini 16 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul’dan İzmir’e yaptı. Buradan aldığı yolcuları Venedik’e götürdü. Bu seferler İzmir-Venedik ve İzmir-Birindisi-Venedik arasında devam etti Türk işçileri araçlarıyla bindikleri feribotlarla memleketlerine rahatça ulaşma olanağına kavuşmuşlardır…

M/F Truva’nın Uzunluğu: 91,45 m Genişliği: 16,5 m Draft : 4,20 m 3422 groston 1562 net ton olup her biri 2200 BHP gücünde 4 adet MWM dizel motoru vardı. Çift uskurlu olup hızı 18 mildi. Feribotta 52 adet çift yataklı,21 adet üç yataklı,31 adet dört yataklı olmak üzere toplam 104 adet kamarada 291 adet yatak bulunmaktaydı ayrıca 122 adette Pulman koltuk bulunmaktaydı. Toplam olarak 413 yolcu ve 100 adet araç taşıma kapasitesi vardı.

Truva Feribotunda, kamaraları çok dar, yatak araları sıkışık ve de hayli sıkıntılıydı. İki kabine bir banyo tuvalet düşüyordu banyo veya tuvalete girdiğiniz zaman diğer kabinin kapısını kilitlemezseniz hoş olmayan bir durumla karşılaşmanız mümkündü. Kaldı ki, her yolcu gemisinin en güzel yerinde yemek salonu yer alırken bu geminin yemek salonu sancak tarafında idi. Üstelik bu salon çok küçük ve çok da ferah olduğu söylenemezdi. M/F Truva uzun yıllar Adriyatik hattında çalıştı eşi M/F İstanbul inşa edilip seferlere çıktıktan sonra da Ocak 1976 tarihinde İstanbul – İzmir arasında çalışmaya başladı. Mersin-Magosa, Magosa - Lazkiye, İstanbul- Ereğli-Zonguldak, İstanbul – Bandırma arasında çalıştı

Truva Feribotu 1974 yapılan Kıbrıs Barış Harekâtına fiilen katılmış olup donanmaya destek vermiştir. Boş olarak Magosa’ya doğru hareket ederek çıkartmanın Magosa tarafından yapılacağı izlenimini vermiştir. Bu harekât sırasında Truva feribotunda görev yapan personele gazi unvanı verilmiş ve gazilik maaşı almışlardır.

TRUVA FERİBOTU ZONGULDAK HATTINDA VE SEFERDEN SKANDAL KALDIRILIŞ…

Denizcilik İşletmesi 1978 yılında Truva Feribotunun Zonguldak-İstanbul seferini başlattı. Yılın Nisan ayında başlayan seferler, Ekim ayına kadar haftada iki sefer olarak Ereğli limanı da durak olmak üzere yolcu - eşya ve araç taşımacılığına büyük bir taleple devam etti. İstanbul’dan 10.00’da hareket eden Feribot ilk durak Ereğli’ye saat 20.00’da varıyor ve daha sonra 21.30’da Zonguldak limanına giriş yapıyordu. Ertesi sabah 09.00’da Zonguldak’tan hareket eden Feribot 10.30 -12.00 arası Ereğli limanına uğruyor ve ertesi gün 20.30’da İstanbul’a geri dönüyordu… Zonguldak halkı Feribotu çok sevmişti, büyük bir coşku ile karşılayıp uğurluyorlardı… Rıhtıma doluşan insanlar giriş ve çıkışını hayranlıkla seyrediyorlardı.

Bir söylentiye göre bu durumdan bazıları rahatsız olmuştu, insanlar deniz yolculuğunu kara yolculuğuna tercih etmişlerdi. Yolcu ve eşya Taşıma firmalarının bu rahatsızlığını feribotla maça gidip-gelen bir futbol kafilesi çözdü… Takımlarının yenilmesine kızan bir gurup kendini bilmezin gemiye dönüş yolunda zarar vermesi üzerine bahane bulundu ve o gün bu gündür Zonguldak halkı Feribot yolculuğuna elveda etti…

TRUVA FERİBOTUNUN SON YILLARI…

1990 yılın Truva feribotu büyük bir bakım ve onarımdan girerek tekrar hizmetine devam etmesi sağlanmıştır. Kamaralarına tuvaletler ilave edilmiş havalandırma tesisatı baştan sona değiştirilmiş 292 olan yatak sayısı 315’e küçük olan yemek salonu bu tadilat sonucunda 94 kişiye yemek verecek şekilde genişletilmesine rağmen yolcuların bu yeniliklerden de memnun kalmamışlardır. 
Truva Feribotu artık giderek yaşlanıyor, sık sık büyük tamirler çıkartıyordu. 2000 yılına gelinince Truva Feribotu incelenmeye alınmış yapılacak tamir bedelinin yüksekliği 34 yaşındaki bir gemi için ekonomik görülmeyip hurdaya ayrılmasına karar verilmiştir. Son seferini römorkörler eşliğinde Aliağa yapan Truva orada sökülmüş saçları haddehaneler de eritilip gemi saçı imalatı için ham madde olmuştur.

Alıntı: Yüksel Yıldırım
Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim