Sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Eren Enerji işçileri, direnişlerinin 12'inci haftasını geride bıraktı. İşçiler sendika ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla Eren Enerji önünde basın açıklaması yaptı.                                                                                      

DİSK/Enerji-Sen'e üye olmaları gerekçesiyle işten çıkarılan Eren Enerji işçiler her hafta Cuma günü olduğu gibi yine Eren Enerji önündeydi. Bu haftaki basın açıklamasına KESK'e bağlı sendikalar, CHP Merkez İlçe yöneticileri, Kilimli Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Haziran, SGDF, Çatalağzı Kızılay ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş katıldı. Basın açıklaması için bir araya gelenler, yapılan açıklamaları zorlaştırmak ve alanı daraltmak için Eren Enerji şirketinin girişe koyduğu beton bloklarla karşılaştı.

Alper Taş yaptığı konuşmada "2010'da yapılan referandumda o dönem başbakan, şimdi cumhurbaşkanı olan Erdoğan işçilere ‘İki sendikaya üye olabilirsiniz' diye vaatte bulunmuştu. Bırakın iki sendikayı, bir sendikaya üye olan ve hakkını arayan işçiler sermaye tarafından kapının önüne konuluyor"dedi. Taş, Erdoğan'ın verdiği sözü tutması gerektiğini belirterek buradaki sorunun bir an evvel çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Taş'ın ardından söz alan DİSK/Enerji-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin ise Eren Enerji'nin girişine yerleştirilmiş olan beton bariyerleri kast ederek "Bu bariyerler Eren patronunun işçilerin haklılığından korktuğunun göstergesidir" dedi.

Keskin "Eren Enerji'de örgütlenmeye başladığımızda, bazı satılık kalemler ‘Eren Enerji zarar ediyor, şimdi sırası mı' diyorlardı. Bir hafta öncesinde Türkiye'nin en zengin şirketleri açıklandı. Eren Enerji 26'ncı sıradaydı. İşçilerin alın terine çökerek, işçileri kölece çalışmaya zorlayarak servetlerine servet kattılar"dedi.

16 Kasım Perşembe günü, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun Zonguldak'a gelerek Zonguldak valisi ve belediyeleri başta olmak üzere temaslarda bulunduklarını belirten Keskin, mülki amirlerden Eren Enerji'den atılan işçilerin işbaşı yapmaları konusunda söz aldıklarını ifade etti. Verilen sözlerin takipçisi olacaklarını söyleyen Keskin, sonuç almadıkları takdirde işten atılan Eren Enerji işçileriyle beraber İstanbul'a yürüyeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim