Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Zonguldak İl Temsilciliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir kahvaltı etkinliği düzenledi. Etkinlikte kadın derneklerinin önemi, kadınlara verilen eğitimin önemi, toplumdaki yeri ve iş hayatında kadın temalarına yönelik konuşmalar yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu programda derneğin çalışmalarının anlatıldığı tanıtım filmi gösterimi yapıldı.  

Rota Kafe ‘de düzenlenen kahvaltı etkinliğine; Vali Ahmet Çınar'ın eşi Ümmügülsüm Çınar, AK Parti Milletvekili Hüseyin Özbakır' ın eşi Betül Özbakır, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya' nın eşi Özlem Karakaya,  İl Başkanı Zeki Tosun'un eşi Emine Tosun, AK Parti Kadın MKYK Üyesi Sevda Tığ, BAKKA Genel Sekreteri Elif Acar, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Züleyha Yazıcı Arıman, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kadın Kolları Başkanı Mevlüde Yalçıner,Zonguldak Belediyesi eski Başkanı Secaattin Gonca'nın eşi Sevgi Gonca, AK Parti eski İl Başkanı Hamdi Uçar'ın eşi Beyhan Uçar, Zonguldak Emekçi Kadınlar Derneği Başkanı Yüksel Yayla, çok sayıda resmi kurum müdürlerinin eşleri ve kadın derneklerinin üyeleri katıldı.

"MEDYADA, AKADEMİDE, BÜROKRASİDE, SİYASETTE, SANATTA, İŞ DÜNYASINDA KADIN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMAK NİYETİNDEYİZ"

KADEM İl Temsilcisi Züleyha Soyyiğit Yıldırım, derneğin faaliyetlerine 2013 yılında başladığını belirterek; "Kadem toplumun ana taşıyıcısı olan kadınlarımızın geleneksel değerlere karşı hassas, bu değerlerin uygulayıcısı ve demokrasinin inşası için bilinçle faaliyet gösteren etkin birer aktör haline gelmelerine hizmet etmek amacıyla yola çıkmıştır. Artık yepyeni bir çağda yaşıyoruz. Bilgiye ulaşmak herkes için çok kolay, önemli olan bilgiyi yeni bakış açıları ile kullanabilmek ve hayata artı değer kazandırabilmektir. Çünkü biliyoruz ki donanımlı lider girişimci kadınlar, içinde bulundukları toplumu ve hatta tüm dünyayı dönüştürüp güçlendireceklerdir. Kendini tanımlamayan, tanımlanmaya mahkûmdur. Bu nedenle kadın kendi gücünü ve iradesini ortaya koyması gerekir. Bizler sürdürülebilir hedeflerle kadının toplumdaki rolünü güçlendirmek için çalışıyoruz ve bu yolda çalışmaya devam edeceğiz. Bizim daha yapacak çok işimiz var, medyada, akademide, bürokraside, siyasette, sanatta, iş dünyasında kadın etkinliğini artırmak niyetindeyiz. Nasıl ki bir kuşun tek kanatla uçması mümkün değilse, kadının geri plana itildiği bir toplumunda kalkınması mümkün değildir."

"KADIN PROBLEMLERİNE GETİRİLEN ÇÖZÜMLERİ KADEM OLARAK YETERLİ GÖRMÜYORUZ"

"Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının destekleriyle, özellikle son yıllarda,  kadının etkin rolünün önemi büyük oranda artmıştır. Yasal olarak da kadınlarımızın mağduriyetlerini giderici çok önemli adımlar atılmış ve kadın problemlerine çözümler getirilmeye çalışılmıştır ama gelinen noktayı biz KADEM olarak yeterli görmüyoruz. Mücadelemize devam ederek, kadınlarımızın hayatını kolaylaştıracak her türlü adımların atılmasını destekleyeceğiz. KADEM olarak Zonguldak' ta kısa bir süre önce temsilciliğimizi açtık.  Her bölgenin yapısı farklıdır bilinciyle bilimsel araştırmalar ve anketlerle ihtiyaçları belirleyip bir çalışma planı oluşturacağız. Yapacağımız çalışmalardan bahsedecek olursak; Kadınlarımıza yönelik kadın-aile seminerleri, okul aile birliklerine ziyaretler, köy ziyaretlerimiz ve hukuk komisyonumuzun hazırlayacağı yasal haklar eğitimleri ayrıca sosyal haklar eğitimleri ve buna benzer çalışmalar yapacağız. Kadınlarımızın girişimci yönlerini ortaya çıkartabilmek  ve mesleki yetkinliklerini kazanmalarını sağlayabilmek amacıyla, hedeflerini gerçekleştirmeleri için onları destekleyen çalışmalar yapacağız."

''KADININ OLMADIĞI BİR TOPLUM DÜŞÜNÜLEMEZ''

"Çok kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı'mızın "Okuma yazma seferberliği" başlattığını biliyorsunuz. TÜİK verilerine göre ilimizde okuma yazma bilmeyen kişi sayısı 31 bin 228 bunların 27 bin 269 kişisi kadınlardan oluşmaktadır. Biz de Kadem Zonguldak olarak  ‘okuma-yazma bilmeyen kalmasın' diyerek bu çalışmada elimizden geleni yapacağız. Biliyoruz ki kadınların el vermediği, sahip çıkmadığı bir mücadelenin başarıya ulaşması mümkün değildir. Kadının olmadığı bir toplum düşünülemez. İşte biz bu ilk buluşmamızda sizlere diyoruz ki ‘eksik olmayalım' her yerde olalım.''

"FARKLI KADIN KİMLİKLERİNİN DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRDİĞİNE İNANIYORUZ"

''Bir sivil toplum hareketi olarak; kadın meselelerine toplumsal meseleler açısından yaklaşılması gerektiğini düşünen kadem, kadın ve erkeğin birbirlerini tamamladığı rollerin adil hakkaniyetli ve dengeli bir şekilde dağıtıldığı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı bir düzen inşa etmek gayretindedir. Kadın ve erkek ayrımı yapmadan kadınıyla erkeğiyle hep bir arada topluma hizmet eden bir merkezdir. Tek tip kadın modeli yerine farklı kadın kimliklerinin demokrasiyi güçlendirdiğine inanmaktadır. Bu sebeple Kadem kadının kimlik kişilik ve özgürlük mücadelesini desteklemektedir. Sözlerime son verirken sizlere şöyle bir önerim olacak bu toplantılarımızın periyodik olarak farklı kurumlar önderliğinde birlik ve beraberliğimizi korumak ve gelişmek adına belirli aralıklarla yapılmasını talep ediyorum ve bu çalışmanın devamlılığını sağlayabilmek için bizler bu sorumluluğun altına girmeye hazırız." İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim