Sanayiye büyük ölçüde Ar-Ge ve katma değer katkısı sağlayan, bilim insanlarının istihdam edilmesinde önemli bir yere sahip olan ve Zonguldak'ta kurulması gündemde olan Teknopark'ın protokolü Zonguldak Valiliği'nde düzenlenen protokol ile imzalandı. Zonguldak Valisi Ahmet Çınar önderliğinde gerçekleştirilen imza töreninde Teknopark'ın kurulumunda ve faaliyetlerinde önemli role sahip olacak olan Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası, Çaycuma Ticaret Sanayi Odası, Ereğli Ticaret Sanayi Odası, Alaplı Ticaret Sanayi Odası ve Devrek Ticaret Sanayi Odası Başkanları yer aldı.

Teknoparklar 4691 sayılı teknoloji geliştirme kanunu çerçevesinde kurulan bilim parklarıdır. Bilim, Sanayi ve teknoloji bakanlığı onayı İle anonim şirket niyetinde değilim parkların ana amacı akademisyen ve sanayicilere devleti şirketlere sunarak araştırma geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon projelerini özendirmek ve teknolojik üretim kapasitesini artırmak. Ar-ge inovasyon projeleri ile Teknopark çatısı altına giren akademisyenler teorik bilgilerini pratiğe dönüştürebilme ve ürünlerini ticaretleştirebilme, sanayiciler ise nitelikli personel desteği sağlayan daha ileri hedeflere yürüyebilme imkanı bulunmaktadırlar. Teknoparklarda devlet tarafından sağlanan destek, teşvik ve Muafiyetler özetle şu başlıklar altında sıralanabilir;

  1. Girişimci Firmalar
  2. Ar-Ge ve Destek Personeli
  3. Öğretim Elemanları

Dünya genelinde dolar/kg göstergesini bakıldığında en değerli ihraç ürünlerinin Teknoparklar tarafından üretildiği görmektedir. Ülkemizde, Türkiye istatistik kurumu  (TÜİK) verilerine bakıldığında 2014 yılına dek yükselen ihracatımızın 2015 ve 2016 yılına düşüşe geçtiği ve 2017 yılında yeniden toparlanma eğilimine girerek 2014yılı rakamlarına yaklaştığı izlenmektedir.

İşte bu noktada ülkemizdeki Teknoparkların büyük iş düşmektedir ve Zonguldak Teknopark'ta üzerine düşen görevi layıkıyla yapmak için uğraş verecektir. Zonguldak Teknopark anonim Şirketi 7 ortaklı olarak kurulmuştur. Büyük ortak, ülkemizdeki tüm diğer Teknoparklarda olduğu gibi  Bülent Ecevit Üniversitesidir ve hisse oranı %58'dir. Diğer ortaklar, %17 hisse ile İl Özel İdare (Valilik) ve her biri %5 hissedar olmak üzere Zonguldak, Ereğli, Çaycuma, Alaplı ve Devrek Ticaret ve Sanayi Odalarımızdır. Teknoparklarımız, Üniversitemiz Üzülmez yerleşkesinde 2010 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumundan almış olduğumuz çok sayıda ofis ve labaratuar kapasiteli binasında hizmete başlayacaktır.

Teknoparklarımızın, ilimiz ve ülkemiz teknolojisine ve ekonomisine değerli katkılar yapmasını sağlamak en büyük hedefimizdir. Süreçte desteklerini esirgemeyen sayın Ahmet Çınar'a rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Çufalı ya önceki  Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer ve Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ali Azar'a,  Ticaret ve Sanayi Odalarımız yönetimlerine, Zonguldak Belediyesine ve pozitif yöndeki destekleri ile bizleri güçlendiren tüm akademisyen ve sanayicilerimizi teşekkür ediyoruz.

 

Editör: TE Bilisim