Çatalağzı'nda Demir Ailesi tarafından yapılmak istenen DETES santraliyle ilgili Çevre Bakanlığı'nda toplantı yapıldı. Belediye Başkanı Adnan Akgün ve çok sayıda isim toplantıya katılanlar arasında yer aldı. DETES ile ilgili yapılan ilk ÇED toplantısı ise olaylı geçmiş ve Belediye Başkanı Adnan Akgün Belediye önüne tabut içinde gelmişti.

Çatalağzı'nda DETES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 160 MWe/162,4 MWm/407 MWt DETES Entegre Termik Santrali (Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Deniz Dolgusu) projesi ile ilgili İDK Toplantısı bugün Ankara'da yapıldı. 

Toplantıya katılan, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz konuya dair Elmas TV'ye özel açıklamalarda bulundu.

‘'Kilimli Çatalağzı bölgesinde yeni bir termik santrali yapılmak isteniyor. Bununla ilgili Çevre Bakanlığında ÇED toplantısı gerçekleşti. Çatalağzı ve Kilimli Belediye Başkanı, bölge muhtarları, TEMA bölge başkanı, STK yönetici ve başkanları katıldı. İlgili firma önce sunumunu gerçekleştirdi. Sonrasında da Belediye Başkanları, muhtarlar ve STK yöneticileri söz aldı. İlgili firma bilimsel sunumunu gerçekleştirdi ama muhtarların da ifade ettiği gibi, benim de ifade ettiğim gibi bu bilimsel raporlara hiçbir şekilde uyulmuyor. Dolayısıyla çevre kritirlerine uyulmuyor. Çevre kriterlerine uyulmadığını ispat edercesine Belediye Başkanları'mızın hazırladığı videoyu sinevizyon şeklinde izledik. Vatandaşların termik santralini istemediğini, tarım ürünlerine zarar verdiğini, kanser vakalarının arttığını, hava kirliliğini gözle görülür şekilde olduğunu o videoda da izlemiş olduk. Dolayısıyla ilgili firmanın bilimsel raporuyla bölgede yaşanan olaylar hiç benzeşmiyor. Aynı şeyi Çanakkale'de de yaşıyoruz. Çanakkale'de bazı ilçelere Termik Santral yapılmak isteniyor. Orada da ÇED toplantılarında ilgili firmalar bilimsel raporlarını yapıyor ama çevre kriterlerine uymadan bunu yapıyorlar. Aynı şekilde orada, bunu ifade ettim. Zaten o bölgede 7 adet termik santral var. Toplam 3 bin 90 megavat kapasiteli çalışan, bu termik santraller çevre bakanlığının kriterlerine hiçbir şekilde uymayarak çalıştığını ifade ettiler. Bunlara dikkat edilmeden, çevre kriterlerine uygun bir şekilde denetlenmesini yapmadan bir yenisinin daha yapılmak istenmesi bölge halkının tepkisini dile getirdiğini ve Çevre Bakanlığı'nın da çevre halkının haklı isyanına kulak vermelerini ifade ettim. Takibi yapılacak, 10 günün sonunda karar çıkar. Takibini Zonguldak Milletvekilleri ve ben de yapacağım.''

Editör: TE Bilisim